Så uenige er Venstre og DF om EU-politikken

FORSKEL: Ny opgørelse viser, at Dansk Folkeparti er uenig med Venstre i fire ud af ti EU-sager i Folketinget. Professor forventer, at Dansk Folkeparti vil finde en mere positiv linje frem, hvis partiet går i regering.

Venstre og Dansk Folkeparti forhandler lige nu om en mulig VO-regering. Bliver den til virkelighed, skal to forskellige holdninger til EU-politikken nå sammen.
Venstre og Dansk Folkeparti forhandler lige nu om en mulig VO-regering. Bliver den til virkelighed, skal to forskellige holdninger til EU-politikken nå sammen.Foto: Uffe Weng/Scanpix
Michael HjøllundMorten Øyen

Liberal Alliance er på nogle områder meget EU-skeptiske. En regering kan derfor ikke regne med dem. Derfor vil der stadig være brug for det europapolitiske flertal.

Peter Nedergaard
Professor i statskundskab på Københavns Universitet
Fakta
EU og Folketinget
Hver uge tager danske ministre til Bruxelles for at træffe beslutninger i EU’s Ministerråd. Før en minister tager af sted for at træffe beslutninger af større rækkevidde, har ministeren været i Folketingets Europaudvalg for at forelægge et såkaldt forhandlingsoplæg.

Her forelægger ministeren sine sager og forsikrer sig om, at der er opbakning til ministerens forhandlingslinje fra et flertal i Folketinget. I udvalget repræsenterer hvert partis ordfører det antal mandater, som partiet har i Folketinget. På den måde udtrykker udvalgets holdning til ministerens forhandlingsoplæg også hele Folketingets holdning. Når forhandlingsoplægget er godkendt, siger man, at ministeren har fået sit mandat. 

Det er ikke kun i de store spørgsmål om bankunion, retsforbehold og grænsebomme, Venstre og Dansk Folkeparti er uenige i EU-politikken. I 40 procent af de konkrete EU-sager, der behandles i Folketinget, stemmer de to partier heller ikke sammen.

Det viser en gennemgang af de mandater, som Folketingets Europaudvalg har afgivet de seneste fire år.

Går de to partier i regering sammen oven på folketingsvalget, er der derfor en betydelig realpolitisk EU-kløft, der skal krydses.

Dokumentation

Sådan har vi gjort
Folketingets EU-Oplysning opgør hvert år, hvordan partierne stemmer i Europaudvalget. Opgørelser over alle år fra 2002 til 2014 findes her.

Data for den seneste folketingssamling (oktober 2014 - juni 2015) er fundet ved en manuel gennemgang af samtlige møder i Europaudvalget og de beslutningsreferater, der hører til.


0:000:00