Se med: Østersølandene vedtager historisk aftale og vil syvdoble mængden af havvind

Danmark er sammen med Tyskland, Finland, Polen, Sverige og de baltiske lande blevet enige om at syvdoble mængden af vindenergi, der skal produceres i Østersøen inden 2030. Så længe vi er afhængige af fossil energi, er vi sårbare, siger statsminister Mette Frederiksen.

Mads OutzenMorten Øyen

Danmark og de øvrige Østersølande forpligter sig til at samarbejde mere om energiforsyningen og syvdoble mængden af strøm fra havvind i Østersøen frem mod 2030.

Det fremgår af en erklæring, som bliver præsenteret tirsdag eftermiddag på Marienborg, statsminister Mette Frederiksens (S) embedsbolig.

“Vi er som Østersølande klar til at svare igen på Ruslands aggression på energiområdet”, hedder det i Marienborg-Erklæringen fra tirsdagens topmøde.

Østersølandene deler et fælles potentiale for at få energi fra havvindmøller, lød det fra statsminister Mette Frederiksen på pressemødet. 

"Så længe vi er afhængige af fossile brændstoffer, er vi sårbare," sagde den danske statsminister.

Formålet med topmødet var at styrke samarbejdet mellem landene på særligt fire områder, hvor udsigten til op mod 1700 nye havvindmøller og næsten 20 GW strøm fra havvindmøller er det mest opsigtsvækkende.

Derudover havde topmødet også fokus på opbygning af bedre infrastruktur, maritim samhandel og styrkelse af det politiske samarbejde generelt.

Hurtigere godkendelse og hybridprojekter

En havvindmøllepark tager ifølge Dansk Industri 9 år at etablere fra, man sætter projektet i gang til den første mølle kører rundt.

På pressemødet tirsdag sagde Europa-Kommissions formand, Ursula von der Leyen, at de meget omstændige godkendelsesprocesser for havvindmølleparker nu skal reduceres helt ned til under et år.

Desuden opfordrede Von der Leyen til flere hybrid-projekter inden for vindenergi blandt EU’s medlemsstater.

”Vi vil gerne prioritere hybridprojekter, hvor der er mere end en medlemsstat involveret, fordi vi gennem hybridprojekter sparer plads og penge  - op til 10 procent af den samlede omkostning,” lød det fra kommissionsformanden på topmødet.

Her kan du læse hele The Marienborg Declaration

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00