"Skamplet" eller "eksemplarisk": Danmarks Rwanda-model blev en politisk kastebold i Strasbourg

Er Danmark et foregangsland eller en skamplet på europakortet med sit forsøg på at sende asylbehandling ud af landet? Det kommer an på, om du spørger til højre eller venstre i Europa-Parlamentet.

"At vi overhovedet har den her debat i plenarsalen – en debat, som i bund og grund beder os om at bryde EU-retten og folkeretten, som opfordrer os til ulovlige handlinger og er så neokolonialt gennemsyret. Det er en skamplet for dette parlament, mine damer og herrer," lød det fra tyske Cornelia Ernst, da Europa-Parlamentet onsdag diskuterede asyllejre i tredjelande uden for EU.
"At vi overhovedet har den her debat i plenarsalen – en debat, som i bund og grund beder os om at bryde EU-retten og folkeretten, som opfordrer os til ulovlige handlinger og er så neokolonialt gennemsyret. Det er en skamplet for dette parlament, mine damer og herrer," lød det fra tyske Cornelia Ernst, da Europa-Parlamentet onsdag diskuterede asyllejre i tredjelande uden for EU.Foto: Fred Marvaux/Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Den danske regerings omdiskuterede Rwanda-planer fik en hovedrolle i en intens debat i Europa-Parlamentet onsdag.

Her meldte en lang række politikere fra Parlamentets tre højrefløjsgrupper sig i heppekoret for placering af asylbehandling uden for EU, som den danske regering er fortaler for.

"Over hele Europa kæmper vi med indvandrings- og asylpolitik. Men hvis man vil tale om løsninger, er man en del af det yderste højre. Jeg er så træt af venstrefløjspartier og ngo'er, som stiller sig i vejen for løsninger," lød det fra Assita Kanko fra det flamske separatistparti N-VA, der sidder i den konservative ECR-gruppe, der spurgte retorisk:

0:000:00