Debat

Søren Gade: Man kan skabe forandring i EU, hvis bare man råber højt nok

Inden jeg blev medlem af Europa-Parlamentet havde jeg en fordom om, at det ville blive svært at gøre en forskel i det store EU-maskineri, men jeg er blevet positivt overrasket – med stædighed er det muligt. Jeg mener dog stadig, at det overnationale samarbejde kan gå for langt.

Jeg mener fortsat, at EU
ofte blander sig i for mange sager, hvor kompetencen skal ligge hos de enkelte
medlemsstater, skriver Søren Gade.
Jeg mener fortsat, at EU ofte blander sig i for mange sager, hvor kompetencen skal ligge hos de enkelte medlemsstater, skriver Søren Gade.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søren Gade
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU skal fokusere på det, der giver mening og overlade resten til medlemsstaterne.

Efter mange år i dansk politik skulle jeg ned og prøve det her EU i det store udland. Og jeg må indrømme, at jeg havde mine forestillinger og fordomme inden jeg tog afsted. Det er vist en slet skjult hemmelighed, at jeg blandt de liberale politikkere er én af de mindst føderalt orienteret. Jeg er ikke EU-negativ, men vil hellere kalde mig selv en EU-realist. Og det var på den baggrund jeg drog afsted.

Temadebat

Halvvejsstatus i Europa-Parlamentet

Det er nu to og et halvt år siden, de danske medlemmer af Europa-Parlamentet blev valgt - og dermed er halvdelen af valgperioden overstået. Altinget gør status og har spørger en række af medlemmerne:

Hvad har du lært de første to og et halvt år som medlem af Europa-Parlamentet i denne valgperiode?
Og hvad vil du opnå i den sidste halvdel af valgperioden?
Mød panelet her:

  • Søren Gade (V)
  • Christel Schaldemose (S)
  • Pernille Weiss (K)
  • Margrete Auken (SF)
  • Asger Christensen (V)
  • Niels Fuglsang (S)
  • Morten Løkkegaard (V)
  • Kira Peter-Hansen (SF)
  • Marianne Vind (S)
  • Morten Helveg Petersen (R)
  • Linea Søgaard-Lidell (V)
  • Karen Melchior (R)
  • Nikolaj Villumsen (EL)

Jeg forestillede mig, at jeg nu skulle ned og være endnu et lille tandhjul i den store EU-mølle, hvor ingen ville kunne høre mig skrige, selvom jeg godt kan finde ud af at råbe højt.

Råb højt

Jeg fandt dog hurtigt ud af, at man faktisk godt kan blive hørt som menigt medlem af det enorme Europa-Parlament.

Det kræver et organisatorisk overblik, hårdt arbejde og en lille smule stædighed til tider, men det er nemmere, end jeg regnede med. Man har let adgang til at mødes med kommisærer, man er inddelt i mindre udvalg, hvor ens stemme fylder tilsvarende mere og man har ressourcer til at følge en sag til dørs. Alt det oplevede jeg senest, da jeg kæmpede for, at danske fiskere skulle have deres retmæssige kompensation i forbindelse med Brexit-aftalen.

Jeg må også konstatere, at jeg ikke er den eneste, der kan finde ud af at råbe højt hernede. I den forbindelse vil jeg gerne fremhæve de øvrige danskere i parlamentet.

Selvom jeg bestemt ikke er enig med alle mine danske parlaments-kollegaer, så vil jeg gerne rose dem for, at de arbejder hårdt og fokuseret og får markeret deres holdninger på alle vigtige dagsordener. I politik er vi måske uenige, men som person har jeg stor respekt for deres store arbejde.     

Positivt overrasket

En anden fordom jeg havde, inden jeg drog afsted, var, at jeg skulle ned til et system, der ville være fuldkomment gennemsyret hierarki, hvor tiltaleformen ville være Herr og Mademoiselle, også blandt kollegaer. Det viste sig heldigvis ikke at holde stik. Hernede er jeg på fornavn med alle, såvel præsidenten som praktikanten. Det er jo noget, en vestjyde som jeg sætter stor pris på.

Forstå mig ret, det er ikke sådan, at jeg er gået hen og blevet helt blød i knæene over EU. Jeg mener fortsat, at EU ofte blander sig i for mange sager, hvor kompetencen skal ligge hos de enkelte medlemsstater.

Danmark ville uden tvivl være et fattigere land, hvis ikke det var for samarbejdet i den Europæiske Union

Søren Gade (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Jeg mener også fortsat, at vores militære sikkerhed og samarbejde skal være forankret i NATO og ikke i en EU-hær. Og jeg mener fortsat, at EU er et stort bureaukratisk system, hvor pengene ikke altid bliver brugt på den en hensigtsmæssig måde – man bruger mange penge, tid og kræfter på at lovgive i den sociale søjle, hvor især lovgivning om barsel og minimumslønninger er gode eksempler på, at EU blander sig, hvor de skal blande sig uden om.

Men med det sagt må jeg dog indrømme, at jeg er blevet positivt overrasket over i hvor professionelt og dedikeret EU-systemet arbejder med diverse dagsordener, som er bedst varetaget i EU.  For EU er en kæmpe gave for Danmark, når det kommer til alt fra frihandel, klima, fælles europæiske værdier og relationer til andre lande uden for EU. Danmark ville uden tvivl være et fattigere land, hvis ikke det var for samarbejdet i den Europæiske Union.

En balance for det overnationale arbejde

Det næste halve til hele år skal jeg personligt beskæftige mig med noget, hvor EU giver rigtigt god mening, nemlig regulering af flybrændstof, så vi kan gøre flytrafikken grønnere. Det er en forordning, der kommer til at påvirke flytrafikken frem til 2050, og jeg er derfor både glad for og spændt på at få lov at medvirke til at forme netop den lovgivning.

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at flytrafikken i høj grad er et international anliggende. Derfor er det også helt naturligt, at EU har kompetence til at lovgive på netop det område.

Så længe jeg sidder i Europa-Parlamentet vil jeg fortsat arbejde for, at EU fokuserer på områder, hvor overnationalt samarbejde giver de bedste resultater, men holder sig fra at blande sig i emner, der hører til i de enkelte medlemsstater. For eksempel er den sociale union ikke på min dagsorden, hverken nu eller i resten af mit mandat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00