Analyse af 
Thomas Lauritzen

’SofaGate’ handler mere om EU’s interne magtkampe end om ligestilling

To mænds manglende tegn på respekt for en kvinde er det billede, der har skabt furore. Men sagen om EU-chefernes uheldige besøg hos præsident Erdogan i Ankara er også kulminationen på mange års uklarhed om, hvem der taler for Europa over for resten af verden.

Chefen for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, var meget utilfreds med sin placering under sidste uges møde med Tyrkiets præsident.
Chefen for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, var meget utilfreds med sin placering under sidste uges møde med Tyrkiets præsident.Foto: EU delegation Turkey
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: ”Ahem!”. Kønt var det bestemt ikke, da EU-Kommissionens forkvinde forleden rømmede sig for at gøre opmærksom på, at de to mandlige ledere i lokalet uden videre indtog de vigtigste siddepladser. Ursula von der Leyen var vred.

Det var i sidste uge, at topcheferne fra Den Europæiske Unions to tungeste institutioner besøgte den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. De var i Ankara for blandt andet at kritisere Tyrkiets manglende indsats for at sikre ligestilling og kvinders rettigheder.

Derfor virkede det så meget desto mere provokerende, at tv-billederne viste Erdogan og EU’s rådsformand, Charles Michel, sætte sig til rette ved siden af hinanden i rummets eneste to forgyldte stole. Imens måtte den første kvindelige leder af EU’s på mange måder mest magtfulde institution sætte sig i en sofa et stykke væk fra de to mænd, der tronede i midten.

0:000:00