Stine Bosse: Bramsens syn på forsvars­forbeholdet slår os tilbage til start

DEBAT: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afviser blankt at sætte forsvarsforbeholdet til afstemning. Hvis vi venter med at beslutte os før en konkret udfordring, kan det være for sent, skriver Stine Bosse.

Af Stine Bosse
Formand, Europabevægelsen

Når forsvarsminister Trine Bramsen (S) blankt afviser at sætte forsvarsforbeholdet til afstemning, gør hun sig skyldig i at slå os tilbage til start i debatten.

End ikke at ville tale om indholdet og konsekvenserne af forbeholdet virker besynderligt.

Bramsen udtaler i Altinget, at hun er bange for endnu et nej i en afstemning, hvis ikke vi kan forklare, hvorfor der skal stemmes ja til afskaffelse. Det er bare ikke godt nok.

For en sammenligning mellem retsforbeholdsafstemningen og forsvarsforbeholdet er ude af proportioner. Vi skal i stedet kigge på den verden, der omgiver os.

Mod øst har vi Putin, der puster sig op. Lige nu gør han det mod syd, men hvad bliver det næste? Og så har vi Trump, der på ucharmerende vis holder en fod i Nato-døren.

Tiden er moden
Tiden for debat er netop moden nu, for vi ser en kraftig stigning i antal gange, hvor forbeholdet har været aktiveret. På bare ti år er det hele 125 gange, at Danmark har været sat uden for indflydelse i EU-samarbejdet.

Ydermere pointerer Bramsen, at vi skal vente med at tage beslutningen, til vi står med en konkret udfordring. Men så kan det være for sent.

At træde helt ind i det forpligtende fællesskab er ikke noget, som vi kan gøre med et trylleslag. Det skal gøres rigtigt og med et oplyst folk. Og med Bramsens blanke afvisning bliver der lukket ned for netop oplysning.

Vi kan ikke tåle at stå alene, når det virkelig gælder. Vi skal kunne tage ansvar for egen sikkerhed – og det kan kun gøres gennem et fuldt og forpligtende medlemskab af EU.

Derfor er min opfordring til Bramsen, at vi skal turde tage debatten og få fart på oplysningen omkring konsekvenserne af at beholde forbeholdet.

Forrige artikel Det Økologiske Råd: EU bør stramme grebet om plast Det Økologiske Råd: EU bør stramme grebet om plast Næste artikel It-Branchen: Der skal investeres endnu mere i kunstig intelligens i Europa It-Branchen: Der skal investeres endnu mere i kunstig intelligens i Europa
EU-Kommissionen vil slå hårdere ned på intern grænsekontrol

EU-Kommissionen vil slå hårdere ned på intern grænsekontrol

FRI BEVÆGELIGHED: Kommissionen vil være hurtigere til at gå til EU-Domstolen, hvis lande inden for Schengen-området ikke har en rigtig god grund til at bevare interne grænsekontroller som den, vi har i Danmark. Den danske grænsekontrol er dog helt efter reglerne, mener både S og V.