Debat

Stine Bosse: Bramsens syn på forsvars­forbeholdet slår os tilbage til start

DEBAT: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afviser blankt at sætte forsvarsforbeholdet til afstemning. Hvis vi venter med at beslutte os før en konkret udfordring, kan det være for sent, skriver Stine Bosse.

Tiden for debat om forsvarsforbeholdet er moden nu, fordi de gange, hvor forbeholdet har været aktiveret, er steget kraftigt, mener
Stine Bosse.
Tiden for debat om forsvarsforbeholdet er moden nu, fordi de gange, hvor forbeholdet har været aktiveret, er steget kraftigt, mener Stine Bosse.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Bosse
Formand, Europabevægelsen

Når forsvarsminister Trine Bramsen (S) blankt afviser at sætte forsvarsforbeholdet til afstemning, gør hun sig skyldig i at slå os tilbage til start i debatten.

End ikke at ville tale om indholdet og konsekvenserne af forbeholdet virker besynderligt.

Bramsen udtaler i Altinget, at hun er bange for endnu et nej i en afstemning, hvis ikke vi kan forklare, hvorfor der skal stemmes ja til afskaffelse. Det er bare ikke godt nok.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For en sammenligning mellem retsforbeholdsafstemningen og forsvarsforbeholdet er ude af proportioner. Vi skal i stedet kigge på den verden, der omgiver os.

Mod øst har vi Putin, der puster sig op. Lige nu gør han det mod syd, men hvad bliver det næste? Og så har vi Trump, der på ucharmerende vis holder en fod i Nato-døren.

Vi skal kunne tage ansvar for egen sikkerhed – og det kan kun gøres gennem et fuldt og forpligtende medlemskab af EU.

Stine Bosse
Formand, Europabevægelsen

Tiden er moden
Tiden for debat er netop moden nu, for vi ser en kraftig stigning i antal gange, hvor forbeholdet har været aktiveret. På bare ti år er det hele 125 gange, at Danmark har været sat uden for indflydelse i EU-samarbejdet.

Ydermere pointerer Bramsen, at vi skal vente med at tage beslutningen, til vi står med en konkret udfordring. Men så kan det være for sent.

At træde helt ind i det forpligtende fællesskab er ikke noget, som vi kan gøre med et trylleslag. Det skal gøres rigtigt og med et oplyst folk. Og med Bramsens blanke afvisning bliver der lukket ned for netop oplysning.

Vi kan ikke tåle at stå alene, når det virkelig gælder. Vi skal kunne tage ansvar for egen sikkerhed – og det kan kun gøres gennem et fuldt og forpligtende medlemskab af EU.

Derfor er min opfordring til Bramsen, at vi skal turde tage debatten og få fart på oplysningen omkring konsekvenserne af at beholde forbeholdet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (M), formand, PlanBørnefonden, bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00