Stort flertal skyder Messerschmidt-kommission ned

EU-UNDERSØGELSE: Ingen kommission skal undersøge, hvad en dansk EU-udmeldelse vil koste. Sådan lyder det fra et stort flertal af Folketingets partier, der blankt afviser en kommission som foreslået af Morten Messerschmidt (DF).
Morten Messerschmidts forslag om en kommission, der skal kulegrave, hvad det ville koste, hvis Danmark ikke var medlem af EU, får en kold skulder af Folketingets partier.
Morten Messerschmidts forslag om en kommission, der skal kulegrave, hvad det ville koste, hvis Danmark ikke var medlem af EU, får en kold skulder af Folketingets partier.Foto: Dansk Folkeparti
Peter Baggesgaard HansenMorten Øyen

Der bliver ikke nogen kommissionsundersøgelse af, hvilke økonomiske konsekvenser en EU-udmeldelse vil have for Danmark. Det fastslår et stort flertal af partierne i Folketinget.

Som Altinget tidligere på ugen kunne berette, mener MEP for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt, at det danske EU-medlemskab efterhånden er så politisk belastende for Danmark, at det seriøst bør overvejes, om Danmark helt skal meldes ud af unionen. Han mener derfor, at der bør nedsættes en kommission, der skal redegøre for de økonomiske konsekvenser af en dansk udmeldelse.

VK: Hypotetisk forslag
Forslaget møder dog ikke megen opbakning fra folketingets partier.

Venstres EU-ordfører, Flemming Møller, mener ikke, at der er realisme i Messerschmidts forslag. Han hæfter sig ved, at debatten herhjemme ikke længere handler om for eller imod EU:

"Jeg betragter det som et hypotetisk spørgsmål. Der er generelt bred opbakning til medlemskabet af EU – det er kun et spørgsmål om hvor meget eller hvor lidt. Desuden er der indlysende fordele ved at være medlem af EU. Det behøver vi ikke nogen kommission til at slå fast," siger Flemming Møller.

Han bakkes op af Helle Sjelle, EU-ordfører for Konservative, som mener, at det vil være spild af ressourcer:

"For det første mener jeg ikke, at Danmark skal melde sig ud af EU. Der er et bredt flertal i Folketinget og i befolkningen for EU-medlemskab. Derfor er der ingen grund til at spilde skatteborgernes penge på en undersøgelse af et hypotetisk spørgsmål," siger Helle Sjelle.

Jeg kan desuden ikke se, at der er brug for en kommission, i og med at der ikke er nogen ved deres fulde fem, der sætter spørgsmålstegn til, om Danmark skal være med af EU. Det, der bliver diskuteret, er, om vi skal være fuldt og helt medlem, eller på et lidt lavere blus. Derfor vil det være både spild af tid og penge at nedsætte en kommission, der skal afdække det.

Kim Mortensen (S)
EU-ordfører

Hun mener desuden, at det ikke er praktisk muligt at lave en retvisende undersøgelse:

"Der er alt for mange ubekendte. Vil EU overhovedet tilbyde Danmark en associerings- eller samarbejdsaftale? Giver det mening kun at fokusere på de økonomiske omkostninger? Efter århundreder med krig og to ødelæggende verdenskrige har det fredens og frihedens projekt, som EU udgør, faktisk formået at skabe fred og stor økonomisk fremgang i Europa. Det er i sig selv en kæmpe bedrift," siger Helle Sjelle.

SF: Nødvendigt med EU-medlemskab
SF's EU-ordfører, Pia Olsen Dyhr, mener, at EU er en politisk nødvendighed. Derfor skyder hun også Messerschmidts forslag ned som unødvendigt:

"Hvis EU ikke fandtes, så skulle det opfindes til at løse nogle af de grænseoverskridende problemer vi står med i Europa - f.eks. grænseoverskridende kriminalitet, miljø, forbrugersikkerhed mv. Det kan vi ikke løse uden EU. Derfor ser jeg ikke noget behov for en økonomisk analyse, når min politiske analyse er at vi har brug for EU," siger Pia Olsen Dyhr.

Morten Messerschmidt har i forbindelse med sit forslag peget på Norge, hvis model Danmark ifølge ham kunne efterligne. Han mener, at hvis Danmark melder sig ud, bør der i stedet laves en samarbejdsaftale, således at Danmark fortsat ville kunne handle frit med de øvrige europæiske lande, men slippe for regulering af f.eks. udlændingepolitik, udenrigspolitik og arbejdsmarkedspolitik.

Også det forslag bliver skudt ned af SF:

"Man kan ikke sammenligne Danmarks og Norges situationer. Norge står udenfor og overvejer evt. medlemskab. Danmark er med. Alene konsekvenser ved igangsættelse af en sådan undersøgelse vil betyde at den danske økonomi kommer i uføre, og vi vil se øgede spekulationer i kronen," siger Pia Olsen Dyhr.

S-R: Spild af tid og penge
EU-ordfører for Socialdemokraterne, Kim Mortensen, hæfter sig ved, at der allerede er lavet undersøgelser, hvorfor en kommission er overflødig:

"DIIS lavede en stor omfattende rapport af forbeholdenes betydning. De afdækker jo en del af de fordele og ulemper, der er ved medlemskabet," siger han og fortsætter:

"Jeg kan desuden ikke se, at der er brug for en kommission, i og med at der ikke er nogen ved deres fulde fem, der sætter spørgsmålstegn ved, om Danmark skal være med i EU. Det, der bliver diskuteret, er, om vi skal være fuldt og helt medlem, eller med på et lidt lavere blus. Derfor vil det være både spild af tid og penge at nedsætte en kommission, der skal afdække det," siger Kim Mortensen.

Han bakkes op af Lone Dybkjær (R), som også hæfter sig ved DIIS-rapportens undersøgelse af de danske forbeholds betydning. Hun påpeger, at Danmark med sine forbehold endnu ikke er fuldbyrdet medlem af EU, hvorfor hun mener, at det slet ikke giver mening at lave det regnestykke.

"Vi har en fuldt tilstrækkelig rapport i forvejen, og så opfylder vi ikke engang kriterierne som fuldgyldigt medlem i EU nu, så jeg synes ikke, det giver mening at skulle undersøge det," siger Lone Dybkjær.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Helle Sjelle

Public affairs-konsulent, Hjerteforeningen, rådmand (M) og næstformand, By- og erhvervsstrategisk udvalg, Frederiksberg Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00