Debat

Tænketank: Vi er nødt til at forhindre Orbán i at eksportere sit spindiktatur til resten af Europa

Trods uhensigtsmæssig regeringsfølelse og stærke bånd til Putin vandt Ungarns premierminister Viktor Orbán en jordskredssejr i april sidste år. Det kunne kun ske, fordi Orbán manipulerer befolkningen gennem sit spindiktatur, han nu er ved at eksportere, skriver Péter Krekó.

Vestlige demokratiske politikere bør gøre deres yderste for at begrænse Viktor Orbáns indflydelse, skriver Péter Krekó.<br>
Vestlige demokratiske politikere bør gøre deres yderste for at begrænse Viktor Orbáns indflydelse, skriver Péter Krekó.
Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix
Péter Krekó
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den nylige meddelelse om, at Europa-Kommissionen planlægger at tilbageholde 7,5 milliarder euro i finansiering fra Ungarn som svar på overtrædelser af retsstatsprincippet, har fået internationale observatører til at undre sig:

Hvordan lykkedes det Viktor Orbán at vinde en jordskredssejr i april sidste år, på trods af overvældende beviser for uhensigtsmæssig regeringsførelse, hans stærke bånd til Vladimir Putin og Ruslands invasion af Ukraine som et forstyrrende element i valgkampen?

Ungarns regerende Fidesz-parti fik tre millioner ud af de over 5,6 millioner afgivne stemmer (52 procent), hvilket resulterede i partiets fjerde forfatningsmæssige flertal med 68 procent (135) af pladserne i parlamentet. På trods af en meningsmåling, der forudsagde et tæt løb, opnåede den samlede opposition kun 57 ud af 199 pladser – og næsten udelukkende i hovedstaden Budapest – mens det yderste højrefløjsparti Mi Hazánk kom ind i parlamentet med 6 mandater.

Orbáns valgkamp byggede på fire centrale påstande, og disse bør tjene som advarselslamper for andre europæiske medlemslande, hvor populister er i fremgang

Péter Krekó
Direktør, Political Capital Institute

Orbán opnåede sin jordskredssejr under omstændigheder, der lige så godt kunne have hjulpet Ungarns samlede politiske opposition, men ikke nok med, at han pakkede institutioner med sine egne støtter for at holde ham i embedet, han fordrejede også information for at kunne dominere den offentlige diskurs.

Fire advarselslamper
Orbáns valgkamp byggede på fire centrale påstande, og disse bør tjene som advarselslamper for andre europæiske medlemslande, hvor populister er i fremgang – såsom Italien, hvor Orbáns allierede, Giorgia Meloni, var sejrherren i en valgkamp, der udformede sig som et kapløb mod bunden.

For det første ønskede oppositionen, ifølge Orbán, at trække Ungarn ind i krigen og endda indkalde ungarske civile til at kæmpe i Ukraine. For det andet ville den ungarske opposition fjerne den 13."måneds pension – som regeringen hvert år betaler i form af en ekstra måneds pension.

For det tredje konspirerede den ungarske opposition i hemmelighed med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyy om at blande sig i Ungarns valg. For det fjerde ville børn blive udsat for farlige kønsskifteoperationer, hvis oppositionen vandt. En folkeafstemning afholdt af regeringen samme dag som valget inkluderede det ledende spørgsmål: “støtter du fremmelsen af kønsskifteoperationer for børn?”

Disse fire angrebslinjer vandt valget, på trods af at de ikke havde nogen forbindelse til virkeligheden. Selvom oppositionen forsøgte at tilbagevise dem, hang de ved.

Før valget i april havde 86 procent af de ungarske vælgerne ifølge forskning fra Dimenzió Media Foundation hørt, at “den førende oppositionskandidat ønskede at sende tropper til Ukraine.”  79 procent havde hørt, at den venstreorienterede opposition ville tage den 13. måneds pension fra dem, og 67 procent af dem havde hørt, at venstrefløjen støttede kønsskifteoperationer. 60 procent af dem, der hørte om oppositionens “planer” om at indkalde ungarere og sende dem i krig, mente også, at disse udtalelser var faktuelle – og accepterede disse påstande som fakta.

Den anden Orbán-regering, som overtog magten i 2010, skabte et regeringsorganiseret medieimperium, hvor mere end 500 regionale og lokale medier alle gentager de samme centralt udformede budskaber.

Péter Krekó
Direktør, Political Capital Institute

Orbáns spindiktatur
For at forstå, hvordan dette var muligt, bør vi låne begrebet “informationsautokrati” (eller “spindiktatur”), som beskrevet af Sergei Guriyev og Daniel Treisman. Orbáns regime passer glimrende ind i dette koncept.

For det første afholder et informativt autokrati sig fra at bruge vold mod og direkte undertrykkelse af dets modstandere. Uafhængige journalister fængsles ikke, og ngo'er er heller ikke formelt forbudt, selvom deres telefoner kan blive aflyttet.

For det andet efterligner regimet effektivt de fleste af demokratiets institutioner og skaber en facade, der overlader internationale observatører til at konkludere, at valget var “frit, men uretfærdigt”.

For det tredje er regimets fortællinger, selv om de mangler støtte blandt højtuddannede eliter, så dybt forankret blandt mindre uddannede og mindre privilegerede grupper, at man trygt kan stole på disses støtte.

Dette system er afhængigt af “hardware” og “software”. Fra et hardware-perspektiv udnytter man det mest centraliserede og kontrollerede mediesystem indenfor EU. Den anden Orbán-regering, som overtog magten i 2010, skabte et regeringsorganiseret medieimperium, hvor mere end 500 regionale og lokale medier alle gentager de samme centralt udformede budskaber.

I 2019 udtalte Reporters Without Borders, at de i Ungarn fandt “graden af mediekontrol uden fortilfælde i et EU-medlemsland”.

Manipulation gennem centralt styret desinformation
På softwaresiden er falske nyheder og konspirationsteorier udbredt. Ungarske pro-Fidesz medier udbreder ofte Kremls linjer om krigen i Ukraine og udbreder falske historier om emner som migration, indflydelsen fra den internationale finansmand George Soros, NATO og USA og den såkaldte vestlige 'liberale elite'.

Fidesz bruger disse diskussionspunkter til at mobilisere deres politiske base og til at dele den ungarske nation i to lejre: en “patriotisk” side udelukkende repræsenteret af Fidesz og en “upatriotisk” lejr, der tjener udenlandske interesser, der af regeringspolitikere portrætteres som “fabrikanter af falske nyheder”.

Det ungarske regeringspartis desinformationskampagne bruger 21. århundredes metoder til at sprede forenklede fortællinger, der ligner propaganda fra det 20. århundrede.

Péter Krekó
Direktør, Political Capital Institute

Orbán-regeringen manipulerer befolkningen gennem centralt styret desinformation, der strømmer ud gennem tv, radio, trykte medier og Facebook. Dens retorik består af letforståelige, forenede budskaber udvalgt fra resultaterne af undersøgelser udført af pro-statslige tænketanke.

Kort sagt: det ungarske regeringspartis desinformationskampagne bruger 21. århundredes metoder til at sprede forenklede fortællinger, der ligner propaganda fra det 20. århundrede.

Orbán eksporterer sit post-sandhedsregime
Europas ledere bør notere sig de informative aspekter af Orbáns styre og støtte frie og uafhængige medier. Da centraliseringen i Ungarn også er blevet kopieret af andre lande i regionen, kan det ligeledes være nødvendigt at afhjælpe dette andre steder.

Den europæiske medielov kan være et vigtigt skridt i den rigtige retning. Men det er endnu vigtigere, at de vestlige lande er opmærksomme på Orbáns internationale indflydelse.

I de sidste par år har Orbáns post-sandhedsregime eksporteret dets taktik. Man giver en hjælpende hånd til ligesindede “illiberale” i det vestlige Balkan (såsom Serbien, Nordmakedonien, Slovenien og Republika Srpska) med politisk rådgivning, medier, diplomatisk støtte og penge, men også til den populistiske højrefløj i Italien, USA, Brasilien, Frankrig og andre steder.

Orbán er blevet en spindiktatur-lærer – og vestlige demokratiske politikere bør gøre deres yderste for at begrænse hans indflydelse. Jo flere ressourcer, Orbán opnår, jo vigtigere kan hans rolle som “spin-spoiler” blive.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

Péter Krekó

Direktør, Political Capital Institute, senior fellow, Center for European Policy Analysis
ph.d., filosofi (Eötvös Loránd Uni., 2004)

0:000:00