Tænketanken Europa: Storbritannien bør redefinere sit forhold til EU gennem EU's kommende CO2-told

Britiske virksomheder vil blive ramt af EU’s kommende CO2-told. For at håndtere sådanne udfordringer i fremtiden og opnå større kontrol over forholdet til EU, må Storbritannien overkomme frygten for at virke underordnet Bruxelles, skriver Emmanuel Molding Nielsen og Iben Tybjærg Schacke-Barfoed. 

Det er et bemærkelsesværdigt, at britiske virksomheder, der eksporterer produkter med høj risiko for CO2-lækage til EU, fra 2026 kan ende med at betale en CO2-afgift til den Europa-Kommission, som ellers ville have tilkommet den britiske statskasse, skriver Emmanuel Molding Nielsen og Iben Tybjærg Schacke-Barfoed. 
Det er et bemærkelsesværdigt, at britiske virksomheder, der eksporterer produkter med høj risiko for CO2-lækage til EU, fra 2026 kan ende med at betale en CO2-afgift til den Europa-Kommission, som ellers ville have tilkommet den britiske statskasse, skriver Emmanuel Molding Nielsen og Iben Tybjærg Schacke-Barfoed. Foto: Maria Unger
Emmanuel Molding NielsenIben Tybjærg Schacke-Barfoed

Hvis der er et skældsord, der kan få britiske politikere til at frygte for deres fremtid, så er det dette: ”Rule-taker”.

Siden brexit-afstemningen 2016, har frygten for at fremstå som underordnet Bruxelles’ regler og ikke mindst EU-Domstolen været afgørende for den britiske tilgang til forholdet med EU.

Derfor er det også bemærkelsesværdigt at britiske virksomheder, der eksporterer produkter med høj risiko for CO2-lækage til EU, fra 2026 kan ende med at betale en CO2-afgift til den Europa-Kommission, som ellers ville have tilkommet den britiske statskasse.

Klimapolitik bør være et oplagt samarbejdsområde for EU og Storbritannien

Emmanuel Molding Nielsen & Iben Tybjærg Schacke-Barfoed
Analytiker & analyse- og kommunikationschef, Tænketanken Europa

0:000:00