Debat

Tæt på kernen?

BLOG: EU-partierne i Folketinget har besluttet, at forhandlingerne om en ny EU-politisk aftale skal holdes lukkede. Det kunne ellers være oplagt, at man lyttede til befolkningen eller relevante organisationer.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rina Ronja Kari
Talsperson ved Folkebevægelsen mod EU  

Hvad betyder det, når regeringen siger, at den ønsker, at Danmark skal ind i kernen af EU-samarbejdet?

Det er ganske svært at få et fornuftigt svar på - især fordi EU-partierne i Folketinget har besluttet, at forhandlingerne om en ny EU-politisk aftale skal holdes ganske lukkede.

Det kunne ellers være oplagt, at man lyttede lidt til for eksempel befolkningen eller relevante organisationer. Spørger vi befolkningen, er der næppe tvivl om, at man ikke finder et ønske om MERE EU - derimod vil 39 procent gerne meldes helt ud.

Det virker, som om de sidder inden på Borgen og nærlæser meningsmålingerne og så ellers planlægger at slå til, hvis der skulle vise sig en åbning. Det synes jeg er en mærkelig tilgang til demokrati og åbenhed.

Rina Ronja Kari
Talsperson ved Folkebevægelsen mod EU

Men det mest forstemmende ved forhandlingerne om den nye aftale er dog, at partierne åbenbart godt kan blive ved med at sige, at de ønsker at afskaffe forbeholdene, men at de samtidig insisterer på at planlægge en eventuel afstemning baseret på udviklingen i meningsmålingerne.

Det handler om at lytte til befolkningen
Hvis man virkelig mener, at forbeholdene skal afskaffes, hvorfor går man så ikke åbent og ærligt ud med en melding om, hvornår man ønsker en folkeafstemning?

Det virker, som om de sidder inden på Borgen og nærlæser meningsmålingerne og så ellers planlægger at slå til, hvis der skulle vise sig en åbning. Det synes jeg er en mærkelig tilgang til demokrati og åbenhed.

Derudover er det naturligvis dybt problematisk, at man (måske, forhandlingerne er jo lukkede) satser på at få Danmark med i bankunion og hvad man ellers kan finde på - men uden folkeafstemning. 

Jeg vil i den grad opfordre Folketinget til at bruge sommerferien til at tænke sig lidt om. Måske det var værd at tage en reel debat med befolkningen om, hvad vi skal med det der EU - og måske man endda skulle lade sig inspirere af andre lande, hvor det ikke blot handler om at komme så meget med som muligt, men derimod også handler om at lytte til, hvad befolkningerne faktisk ønsker.

Vi kunne jo tage en folkeafstemning om selve EU-medlemskabet og se, hvor det bærer os hen ...

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00