Kronik

Tidligere ambassadør: Rusland er en atomar kolos, men det konventionelle militær står på lerfødder

Rusland har ingen historisk tradition for militærstrategisk tænkning med international gennemslagskraft og uden sine atomvåben ville der ingen krig have været mod Ukraine. Putin har ekspansionistiske ambitioner, men Rusland har ikke forudsætningerne og bør indtage sin naturlige plads som regional stormagt, skriver Claus von Barnekow.

Rusland afholder sig ikke fra spekulativt at pege på mulig anvendelse af atomvåben; en tankegang der er i overensstemmelse med tidligere, nu genoplivet sovjetisk tænkning, skriver Claus von Barnekow.
Rusland afholder sig ikke fra spekulativt at pege på mulig anvendelse af atomvåben; en tankegang der er i overensstemmelse med tidligere, nu genoplivet sovjetisk tænkning, skriver Claus von Barnekow.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Claus von Barnekow
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Rusland vinder krigen. Vores støtte til Ukraine bidrager kun til mere død og ødelæggelse." Således lød overskriften på en nylig kronik i Information, hvor den kvalificerede forfatter gav udtryk for, at Rusland var mester i at nedslide modstandere.

Hvis hensigten med kronikken var at præsentere Rusland som en sådan mester står opfattelsen på det præsenterede historiske grundlag ikke til troende. Hvis hensigten med nedslidningstesen som baggrund var at bibringe den opfattelse, at Ukraines forhandlingsposition ved kommende fredsforhandlinger ville blive forbedret, hvis Vesten undlader at støtte Ukraine - og dermed ikke bidrage til "mere død og ødelæggelse" - så mangler der et erfaringsbaseret grundlag for den ejendommelige opfattelse. 

Med en parafrase fra en tidligere dansk udenrigsminister kan man roligt udtrykke den holdning, at Ukraine gennem sin resolutte og virkningsfulde modstand mod Den Russiske Føderations statsledelses folkeretligt ulovlige krig mod landet har slået verden med forbavselse og beundring, uanset at Ukraine i sig selv er en stat på vej til demokrati.

For offentligheden forligger der for øjeblikket ingen tegn på, at en opgivende og indrømmelsesparat ukrainsk holdning er ved at indfinde sig uanset den russiske broderlige og kristelige omklamring, der medfører død og ødelæggelser i et krigsforbryderisk omfang. 

Om den tilstand vil fortsætte eller om Napoleons formentlig af Voltaire inspirerede dictum om, at "krigsguden altid er på de store bataljoners side", på ny vil vise sin sandhedsværdi er endnu ikke afgjort for tilskuerne til den tragiske krig, men for angriberens og den angrebnes militære chefer på højt operativt niveau, står det nok klart, hvad den respektive situation er, og hvad der skal til for at skabe krigsafgørende resultater; for at gøre fjenden værgeløs i clausewitzsk forstand.

Rusland afholder sig ikke fra spekulativt at pege på mulig inddragelse og anvendelse af atomvåben (taktiske) til brug på slagmarken; en tankegang der er i overensstemmelse med tidligere, nu genoplivet sovjetisk tænkning.

Claus von Barnekow
Fhv. ambassadør, Europarådet

Den vestlige materielhjælp, politiske og moralske støtte til Ukraine er afgørende: Ukraines befolkning er under en tredjedel af Ruslands og dets bruttonationalprodukt under en tiendedel af Ruslands, hvis bruttonationalprodukt  uanset propagandamaskineriets talen Ruslands absolutte betydning op derimod ikke udgør mere end 44 procent af Tysklands.

Så hvis russisk opslidning betyder en kopiering af den tyske generalstabschef Falkenhayns barbariske og kalkulerede forsøg på at formå Frankrig med en mindre befolkning end Tyskland til at lade sig forbløde under det ti måneder lange slag ved Verdun i 1916, så har moral nået et nyt, men ikke utænkeligt lavpunkt for russisk ledelse er mestre i angrebmønstre, hvor egne tab hensynsløst tilsidesættes.

At det har konsekvenser for russisk moral er velkendt; også, at man har svært ved at lære heraf, når der er mandskab nok, der lader sig slå ihjel for den brutale russiske verden og overlegne ånd. Endnu. Hovedparten af den russiske befolkning - bønderne - var jo livegne indtil livegenskabets afskaffelse i 1861.

Man kan hypotetisk spørge om livegenskabets mentalitet ikke har overvintret i den forpinte russiske sjæl født til storhed gennem lidelse; man er undersåt med en slavementalitet i en forstenet, gennemkontrolleret, ensrettet stat, ikke borger med en selvstændig mening i et pluralistisk samfund, men levende død.   

Verdens kommende tilstand er heller ikke afgjort uanset, at talrige holdninger og begrundede synspunkter om den aktuelle og kommende fylder godt op i medierne.

Rygterne om det internationale systems sammenbrud på grund af Ruslands påførte krig - det vil sige opløsning og evne til at fungere - fremstår for nærværende overdrevne og indebærer snarere systemets tilpasninger til nye realiteter; de dynamikker, mekanismer og indbyrdes aftaler, der førte til 1900-tallets trediveårskrig Første Verdenskrig og videre til Anden Verdenskrig var andre, men muligheder for krigsudvidende uheld, tekniske fejltagelser, politiske fejlbedømmelser samt en ny udvikling kan selvfølgelig ikke udelukkes uanset foranstaltninger som direkte linier, udbyggede kommunikationsnet og satellitovervågning.

Og Rusland afholder sig ikke fra spekulativt at pege på mulig inddragelse og anvendelse af atomvåben (taktiske) til brug på slagmarken; en tankegang der er i overensstemmelse med tidligere, nu genoplivet sovjetisk tænkning, og dermed udtryk for kontinuitet uanset tidligere kommunistisk, nu nyfascistisk samfundsform. Så udviklingens retning er følgelig dyster.

I den ovenfor nævnte kronik anførtes, at Rusland har tiden i ryggen og, at Ukraines militære nederlag dermed er uundgåeligt.

Det er uklart, hvad det nærmere indhold af "tiden i ryggen" indebærer. Gælder det også statschef Putin og hans kreds, Den russiske Føderations tilstand, i sig selv et imperium, den russiske befolknings levestandard og udholdenhed, de indkaldte og kommende indkaldte soldaters fædrelandskærlighed til døden, Ruslands økonomi, internationale anseelse, indflydelse, troværdighed og fremtidige placering i det internationale system?

Læs også

I russisk militær tænkning eksisterede med forskellig styrke op til Første Verdenskrig en vestlig orienteret skole og en national skole, hvor sidstnævnte lagde vægt på numerisk overlegenhed uden hensyn til menneskeliv og selvopfattelsen af at besidde en overlegen moralsk og åndelig kraft; en tankegang der også formidles af det putinske regime, hvor Peter 1. (den Store) anakronistisk og absurd misbruges til at begrunde Putins handlinger og fremstilles som et forbillede for Putin (den kommende Vladimir den Store II).

Peter 1. repræsenterede i modsætning til Putin imidlertid en nyorientering af det russiske samfund mod Vesteuropa, gennemførte reformer inspireret af udviklingen i Europa og bragte ved ekspansion på andres bekostning Rusland frem til en stormagtstilling i det daværende europæiske statssystem; ikke ved generobring af såkaldt tabt eller tidligere russisk jord.

Den imperialistiske ekspansionstrang fra 1683 er nu endeligt genoplivet af Putin. Forbilledet Peter 1. var tillige brutal med sadistiske træk og formentlig den eneste europæiske monark, som har ladet sin egen søn underkaste tortur, der medførte sønnens død.

Ruslands i forvejen flossede prestige er sønderrevet. I Europa er man en pariastat. Det vil tage år at ændre på.

Claus von Barnekow
Fhv. ambassadør, Europarådet

Det fra 1918 nu af ruslandselvstændige Polen, som var i alliance med Ukraine, standsede i 1920 et sovjetrussisk angreb på Polen og fremstød mod Warszawa. Den røde hær blev mod alle forventninger i slaget døbt "Wunder am Weichel" afgørende slået af Polen, og fred indgået i 1921.

Sovjetruslands hensigt med Polens erobring havde været at skabe videre afsæt for udbredelsen af kommunismen og for sovjetisk ekspansion ind i et ustabilt Tyskland. Statschefen Lenins opfattelse var at mange polakker ville møde russerne som revolutionære befriere. Ringer der mon en klokke?

Vinterkrigen 30. november 1939 - 13. marts 1940 var nok en ventet sejr for den angribende aggressor, Sovjetunionen, mod Finland en stat med cirka tre millioner indbyggere, men blev samtidig en militær ydmygelse af Sovjetunionen med 165 millioner indbyggere.

Den strategisk begrundede David-Goliath-strid skal ses i den storpolitiske udvikling i Europa. Den udstillede Sovjetunionens hærledelses taktiske uformåen ved dens iværksættelse af en offensiv, der ingen hensyn tog til et terræn, der - uanset den sovjetiske soldats traditionelle udholdenhed - bød på næsten intet andet end hindringer for den forsøgte sovjetiske offensiv.

Føringsbeslutninger på lavere niveau var i realiteten lagt i hænderne på politiske kommissærer, og det taktiske koncept fulgte russisk tradition, der ikke tog hensyn til menneskeliv, men lagde vægt på angreb med masse og materiel, ikke bevægelse; igen og igen. Og vinterkrig var man ikke forberedt på, til gengæld havde man lastbiler fyldt med propagandamateriale.

Hvor fremrykning i kolonner var mulig, blev man opholdt af forsvarere, der viste sig som mestre i terrænudnyttelse og bagholdsangreb i det skovdækkede land. Erfaringerne fra Vinterkrigen førte til ændringer, blandt andet vedrørende de politiske kommissærers rolle og uddannelse inden Nazitysklands forbryderiske angreb på Sovjetunionen - tidligere end forventet af den øverste sovjetiske ledelse - sattes i værk.

At Sovjetunioner bar de største byrder og opstillede de fleste styrker mod Nazityskland under Anden Verdenskrig er ikke til diskussion, men den materielle hjælpe fra USA var nødvendig og velkommen.

Der kan heller ikke stilles spørgsmål ved, at Sovjetunionen sammenlignet med Nazityskland havde tab i en hel anden størrelsesorden end de invaderende tyskere.

Årsagen var den manglende tradition for tage hensyn til menneskeliv. Nazitysklands tab på østfronten 1941-45 er opgjort til det uhyrlige antal af 2,3 millioner dræbte og savnede. Det tilsvarende russiske tal er af mangel på konkret dokumentation svært at få rede på, men russiske forskere har vekslet mellem 8,6 millioner og over 20 millioner.

Det er aldeles uhyrligt. Hvorfor? Ikke mindst som følge af hensynsløs indsættelse af egne tropper og forkærlighed for at søge at overvælde fjenden med frontalangreb. Altså taktisk uformåen, men man havde menneskematerialet til at absorbere og erstatte tab.

I 1979 invaderede og besatte Sovjetunionen Afghanistan. I 1989 trak man sig ud efter ti års krig ud.

Ruslands invasion af Georgien i 2008 viste, at der fortsat var førings- og logistiksproblemer, som man jævnfør krigen i Ukraine fortsat ikke har fået løst som følge af inertiens lov.

"På grund af moralsk overlegenhed vil de socialistiske landes væbnede styrker kunne bære krigens moral-psykologiske byrde længere end de imperialistiske landes og uden at blive trætte." Således lød det i "Marxism-Leninism on War and Army. Moscow 1972." Heldigvis forblev udsagnet et udokumenteret postulat.

Heller ikke arvtagerstaten Den Russsiske Føderation lever op til den stolte påstand. Uden sine atomvåben ville der ingen krig have været mod Ukraine. Rusland har konventionelle militære lerfødder.

Rusland er en magt med fortsatte imperiale ekspansionistiske ambitioner, men uden de materielle og strategiske forudsætninger. Imperietanken må aflægges. Den Russiske Føderation, i sig selv et imperium, bør ved et kommende regimeskifte tage ved lære af andre imperiers afvikling og indtage sin i dag naturlige plads som en regional stormagt.

Men inden da? Den russiske befolkning har tidligere vist, at den kan mobiliseres mod et regime.

Bliver det så en våbenstilstand, der reelt udgør en fred uden aftale som mellem Nord- og Sydkorea eller vil kampene blive optaget? Der er flere muligheder, men én er næppe, at Ukraines internationalt anerkendte grænser fra før krigen genetableres.

Løsningen findes formentlig i regionerne Luhansk og Donetsk kommende status og sandsynlige optagelse i Den Russiske Føderation. Og hvad så hvis og når en fredsaftale er indgået? Ukraines moralske prestige vil være betydelig; og hjælp til genopbygning fra og tilknytning til Europa som EU-kandidatland betydelig. Rusland kommer også til at bøde.

Ruslands i forvejen flossede prestige er sønderrevet. I Europa er man en pariastat. Det vil tage år at ændre på. Tillid skal genskabes. Der skal udøves retfærdighed. Der er under krigen begået krigsforbrydelser. Undersøgelser af anklager om krigsforbrydelser af parterne vil blive krævet og bør iværksættes, anklageskrifter udarbejdes og domme fældes.

Massegrave og bagbundne lig på gaderne er krigsforbrydelser. Anklager om udbredt brug af voldtægt og drab på civile i krigen i Ukraine undersøges af anklagemyndigheden ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag. Russiske soldater er blevet domfældte ved ukrainske domstole, der forstås at have løftet bevisbyrden. Hvor højt op i det russiske militære/politiske hieraki ligger ansvaret for forbrydelserne? Hos statsledelsen?

Der er fortilfælde at få forstand af begyndende med Nürnberg-processen mod Nazitysklands ledere. Aggressiv magtbrynde er roden til alt ondt.

Det Internationale Tribunal for Ukraine (IUTU) - nedsat af Rusland - har til opgave at indsamle data og beviser for "Kyiv-regimets" begåelse af krigsforbrydelser, diskrimination af dets egne borgere, forfølgelse af sproglige, nationale, ideologiske grunde. Selvransagelse og upartiskhed indgår ikke i mandatet.

Den naturlige initiativtager til et tribunal vedrørende krigen i Ukraine er Europarådet og dets 46 medlemsstater, idet Rusland først ophører med at være kontraherende part til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK) seks måneder efter ophøret af Europarådsmedlemskabet.

Det vil sige, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) har kompetence til at behandle alle klager vedrørende Ruslands eventuelle krænkelser af Menneskerettigshedkonventionen begået inden 22. september 2022. Og Rusland er forpligtet til at efterleve domstolens afgørelser.

Har regeringen mon gjort sig overvejelser om med ligesindede stater at tage et initiativ vedrørende et sådant tribunal?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus von Barnekow

Seniorrådgiver, Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder, bestyrelsesmedlem, Militærhistorisk Netværk (Dansk Militærhistorisk Kommission), fhv. ambassadør, Europarådet
cand.phil. i historie (Odense Uni.), handelsuddannet fra Købmandsskolen og Niels Brock

0:000:00