Debat

Tidligere ungarsk parlamentariker: Krigen i Ukraine kan blive enden på Orbáns rænkespil

Orbáns ændringer af Ungarns forfatning, valgregler og retsvæsen og hans støtte til Putin har strukket EU's tålmodighed til bristepunktet. Men krigen i Ukraine har vist sprækker i Orbáns strategi, skriver tidligere medlem af Orbans Fidesz-parti Zsuzsanna Szelényi.

Orbáns tilsidesættelse af retsstatsprincipper og støtte til Putin har strukket EU's tålmodighed til bristepunktet, skriver Zsuzsanna Szelényi.
Orbáns tilsidesættelse af retsstatsprincipper og støtte til Putin har strukket EU's tålmodighed til bristepunktet, skriver Zsuzsanna Szelényi.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udgangen af ​​2022 var præget af en ny strid i den igangværende kamp mellem Ungarn og EU. De europæiske ledere besluttede at tilbageholde omkring 5,8 milliarder euro i genopretningsfinansiering efter covid-19 på grund af Ungarns demokratiske tilbagegang under Viktor Orban og hans parti Fidesz.

Beslutningen følger mange års advarsler fra internationale civilsamfundsorganisationer om organiseret statslig undertrykkelse af politiske modstandere, journalister, universiteter, NGO'er og uafhængige medier samt en voksende bekymring blandt MEP'er om Ungarns kurs fremover.

Men hvordan kunne det komme så vidt, at EU, på trods af medlemslandenes forudgående tøven, beslutsomt har grebet ind i et af det 27 medlemslandes politik?

Trak partiet til højre

For at besvare det spørgsmål, er vi nødt til at kigge på Orbáns Fidesz-parti, som for længst har givet afkald på dets grundlæggende principper, som en modstandsbevægelse mod det kommunistiske styre.

Men krigen i Ukraine har vist sprækker i Orbáns strategi. Ved at lefle for autokrater rundt om i verden, har han bevæget sig ind på en vej mod stadigt voksende radikalisering.

Zsuzsanna Szelényi
Fhv. ungarsk parlamentsmedlem

Som en universitetsstuderende – der boede i Budapest i slutningen af ​​firserne, og som blev opdraget i den antikommunistiske tradition – blev jeg tiltrukket af løftet om den politiske frihed, som Federation of Young Democrats (Fidesz) legemliggjorde.

Jeg meldte mig begejstret ind i partiet, og inden for et halvt år blev jeg valgt ind i partiets ledelse, og sammen med Viktor Orbán stillede jeg op ved valget i 1990 – det første frie valg i Ungarn siden kommunismens begyndelse. Fidesz var, da det for første gang blev valgt ind i Ungarns nationalforsamling, fast forpligtet til principperne om liberalt demokrati og centreret politik.

Spændingerne indenfor partiet blev dog tidligt tydelige. Der var et forsøg på at trække partiet til højre i troen på, at det ville gøre det mere valgbart. Liberale centrum-demokrater, som forsøgte at opretholde partiets grundlæggende principper, blev en stadig mindre minoritet, og blev oftere og oftere bekæmpet og udsat for ydmygende verbale angreb.

Et bristepunkt for liberale

Valget af Orbán til Fidesz’ partiformand i 1993 markerede et vendepunkt. Samme år var Fidesz involveret i en omfattende finansskandale, hvor hundredvis af millioner ungarske forint via partifonde var blevet investeret i virksomheder med tilknytning til Orbáns ven og finansielle rådgiver, Lajos Simicska. Episoden afslørede tidligt den lyssky økonomiske adfærd, der ville blive en del af Orbáns ledelsesstil.

Skandalen var bristepunktet for liberale som jeg selv. Da vi forsvandt, havde Orbán frie tøjler til at omforme Fidesz til et højreorienteret parti, som han mente kunne udfylde det politiske tomrum på højrefløjen. I løbet af få år omstrukturerede han partiet efter antikommunistiske, nationalistiske og selvbevidste kristne linjer.

Gennem årtierne har jeg været vidne til, hvordan Orbáns autokratiske transformative magt har inspireret konservative og nyligt radikale højrefløjspolitikere i og uden for Europa. I løbet af Orbáns tid ved magten har han systematisk udhulet demokratiske institutioner, lige fra at ændre forfatningen og valgreglerne til at hindre arbejdet i den demokratiske stat og det uafhængige retsvæsen. Han har sikret sig støtte fra landets nye og loyale erhvervselite ved at kanalisere milliarder af EU-midler ind i deres virksomheder. Disse økonomiske overførsler kommer til at holde hans parti ved magten i årtier.

Læs også

Tilnærmelse til Kreml

Orbán har været en politisk kamæleon på den internationale scene og har formået at holde forbindelser til andre europæiske ledere gode nok til at holde EU-støtten strømmende, samtidig med at han har fremmet anti-europæisk retorik og adskillige gange er stødt sammen med EU’s institutioner.

Han er blevet til den mest højtråbende tilhænger af Rusland i EU siden den ulovlige invasion af Ukraine, han underskrev en ny gasaftale med Rusland i juli og modsatte sig en hjælpepakke til Ukraine. Hans tilnærmelse til Kreml sker som følge af hans geopolitiske analyse, som konkluderer, at tiden med vestlig dominans er forbi.

Orbáns beslutning om at stole på dyr russisk gas truer landets energisikkerhed, og inflationen er faretruende tæt på at komme ud af kontrol, samtidig med at Ungarn er stadig mere afhængig end nogensinde af EU-midler.

Zsuzsanna Szelényi
Fhv. ungarsk parlamentsmedlem

Samtidig med at han har indgået alliancer med Vladimir Putin og Xi Jinping i udlandet, har han i Ungarn omskrevet landets historie for at omformulere arven fra Ungarns rolle i de to verdenskrige og den anti-stalinistiske revolution i 1956.

En permanent smædekampagne mod liberale vestlige organisationer, pro-europæiske oppositionspartier og kritiske NGO'er har til formål at radikalisere Fidesz' nationalistiske base. Hundredvis af milliarder af euro i sociale ydelser er blevet skubbet mod ungarske husholdninger for at sikre partiets opbakning. Disse faktorer bidrog til at hjælpe ham med at sikre en sejr ved valget i april.

EU's tålmodighed er strukket til bristepunktet

Men krigen i Ukraine har vist sprækker i Orbáns strategi. Ved at lefle for autokrater rundt om i verden, har han bevæget sig ind på en vej mod stadigt voksende radikalisering. Han har forstærket sin støtte til Putin, i takt med at Ruslands position i konflikten er blevet mere og mere uholdbar.

Orbáns beslutning om at stole på dyr russisk gas truer landets energisikkerhed, og inflationen er faretruende tæt på at komme ud af kontrol, samtidig med at Ungarn er stadig mere afhængig end nogensinde af EU-midler.

Orbáns tilsidesættelse af retsstatsprincipper og støtte til Putin har strukket EU's tålmodighed til bristepunktet. Forvent en langstrakt kamp mellem blokken og dens første indfødte autokrat. I mange år trådte Orbán på en knivsæg mellem vestlige allierede og autokratiske regeringer og slap af sted med sine splittende strategier, men måske vil krigen i Ukraine omsider betyde enden på hans rænkespil.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

0:000:00