Debat

Tørnæs: Holger K. tegner skræmmebillede af frihandelsaftale

REPLIK: Hvis Holger K. Nielsen (SF) virkelig ønsker en frihandelsaftale med USA, burde han basere sin kritik på konkret viden frem for skræmmebilleder og gætterier, skriver Ulla Tørnæs (V). 

Holger K. Nielsen (SF) tegner et skræmmebillede af frihandelsaftalen med USA, mener Ulla Tørnæs (V).
Holger K. Nielsen (SF) tegner et skræmmebillede af frihandelsaftalen med USA, mener Ulla Tørnæs (V).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Man skal huske på, at vi har 500 millioner borgere i EU. Det betyder, at 499 millioner europæere ikke har skrevet under på, at de ønsker, at forhandlingerne skal indstilles.

Ulla Tørnæs (V)
MEP

Holger K. Nielsen (SF) skriver i et debatindlæg på Altinget 28. januar, at Danmark skal lytte til kritik af frihandelsaftalen med USA, da vi ellers risikerer, at aftalen falder til jorden.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Jeg er meget enig med Holger K. i, at vi virkelig skal lægge os i selen for at sikre, at vi får en god og ambitiøs frihandelsaftale. Frihandelsaftalen kan give et tiltrængt skub til den europæiske og danske økonomi, så vi igen kan skabe vækst og arbejdspladser. Men hvis Holger K. er så bekymret for, om aftalen bliver til noget, skulle han sætte tingene i det rette perspektiv. 

Tal og fakta
Holger K. skriver, at Kommissionen har modtaget 150.000 høringssvar fra europæiske virksomheder og borgere, der er bekymrede for, hvilke konsekvenser frihandelsaftalen vil få. Et andet yndet argument fra socialisterne og modstanderne af øget frihandel er, at én million europæere har skrevet under på, at de ikke ønsker, at forhandlingerne om frihandelsaftalen bliver indstillet.

De tal lyder voldsomme i danske ører. Men man skal huske på, at vi har 500 millioner borgere i EU. Det betyder, at 499 millioner europæere ikke har skrevet under på, at de ønsker, at forhandlingerne skal indstilles. Og det betyder, at 499.850.000 europæere ikke har indsendt et bekymret høringssvar. 

Investeringsbeskyttelsesmekanismen, også kendt som ISDS, har skabt stor debat. Det bunder i to ting - først og fremmest i, at vi ikke ved nok om, hvordan aftalen helt konkret bliver skruet sammen. Dernæst har socialisterne malet et skræmmebillede om, at ISDS vil undergrave vores demokrati. Holger K.s referencer til ISDS i Australien, som har et helt andet retssystem, end vi har i Europa, hjælper ikke på det. ISDS er kompliceret og kan være både en mulighed og en udfordring. Det afhænger af den konkrete aftale. Derfor skal vi have større viden om de konkrete elementer i ISDS, før vi træffer en endelig beslutning. Vi kan ikke have en konstruktiv debat, før vi ved, hvad vi taler om. 

Hellere USA end Kina og Rusland
Frihandelsaftalen med USA har et kæmpe potentiale. Ikke alene inden for vækst og jobskabelse, men også inden for EU og USA's muligheder for at sætte globale standarder for miljø, arbejdsmiljø og fødevaresikkerhed. Jeg vil til hver en tid foretrække, at det er EU og USA, der sammen sætter de globale standarder for miljø, arbejdsmiljø og fødevaresikkerhed, end at vi overlader banen til Kina, Rusland og Indien. EU og USA kan trække i den rigtige retning hver for sig, men sammen kan vi sætte globale standarder. 

Europa hænger fast i lavvækst og svage udsigter til jobskabelse. Vi skal sætte gang i alle kedler, hvis vi skal have det europæiske vækstlokomotiv i gang igen. Frihandelsaftalen med USA kan ikke gøre det alene, men den er en meget vigtig brik. Det lægger et stort ansvar på Europas politikeres skuldre. V skal naturligvis lytte til de bekymringer, som bliver rejst rundt om i Europa. Men vi har også et ansvar i at sætte tingene i det rette perspektiv. Vi skal lytte, men ikke overdrive bekymringerne, og vi skal basere vores debat på konkret viden frem for skræmmebilleder og gætterier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00