Transportministeriet styrer mod EU-formandskab

EU: Til januar overtager Danmark EU-formandskabet, og i Transportministeriet har forberedelserne længe været i gang. Jernbaner, lufthavne og modulvogntog vil præge det danske formandskab.
Anders Jerking
Transportministeriet er parat, når Danmark til januar næste år overtager formandskabet i EU, for ministeriet har allerede været i gang med forberedelserne i to år.

I denne uge var transportminister Hans Christian Schmidt (V) for eksempel i Bruxelles for at holde møder med nøglepersoner fra Europa-Parlamentets transportudvalg.

"Samarbejdet mellem Parlamentet og Ministerrådet er utroligt vigtigt," forklarer Susanne Isaksen, kontorchef i Transportministeriet.

Desuden har ministeriet holdt møder med Kommissionen for at få styr på, hvilke forslag der er på vej og med Polen, som er formandsland før Danmark og med Cypern, der overtager efter Danmark. De tre lande indgår derfor i et såkaldt trio-samarbejde.

Når Danmark overtager formandskabet 1. januar, overtager transportministeren samtidig de sager, som hans polske kollega ikke har fået afsluttet.

"I øjeblikket ser det ud til, at vi i hvert fald skal arbejde med 1. jernbanepakke, som er en forenkling og revidering af reglerne," fortæller Susanne Isaksen.

Kommissionen har fremlagt pakken, Ministerrådet behandlede den i sidste uge, og til efteråret vil Parlamentet behandle forslaget.

"Så bliver det formentlig op til Danmark at få Parlamentets og Rådets holdninger til at mødes ved det, som hedder en 2. læsning. Det kan blive en svær sag," vurderer Susanne Isaksen.

En anden sag, som kommer til at præge det danske formandskab, er et kommende forslag fra Kommissionen om retningslinjer for de transeuropæiske transportnetværk, som er et støtteprogram med fokus på grænseoverskridende infrastruktur.

Et tredje fokusområde bliver en lufthavnspakke, som Kommissionen planlægger at fremlægge i efteråret. Forslaget vil blandt andet fokusere på støj fra lufthavne og på spørgsmål om såkaldt 'ground handling', der blandt andet involverer lufthavnes service i forhold til bagage og brændstof mm.

Endelig regner Transportministeriet med, at man skal arbejde med EU's satellit-navigeringssystem Galileo, som skal være en europæisk pendant til det amerikanske gps-system.

"Det er et meget ambitiøst og meget dyrt projekt, og der skal laves nye retningslinjer for, hvordan det skal styres," siger Susanne Isaksen og forklarer, at det øjensynligt bliver transportministrenes opgave at sikre projektstyringen, mens finansministrene skal drøfte økonomien i projektet.

Derudover påpeger Susanne Isaksen, at der kan komme uventede sager på dagsordenen, som det for eksempel skete sidste år, da den islandske askesky pludselig krævede handling fra EU's transportministre.

Ministerens dagsorden
Foruden de sager, som Kommissionen sætter på dagsordenen, har transportminister Hans Christian Schmidt (V) også flere sager, som han vil arbejde for at fremme, mens Danmark sidder i formandsstolen.

Det drejer sig blandt andet om bedre muligheder for modulvogntog, hvor ministeren ønsker, at de store lastbiler skal have mulighed for at køre over grænser i de lande, der tillader modulvogntog. Det er ikke tilladt i dag.

"Vi har understreget over for Kommissionen, at det ligger os på sinde, og hvis Kommissionen kommer med et forslag om det under vores formandskab, så vil vi gøre, hvad vi kan for at fremme sagen," siger Susanne Isaksen.

En anden sag, som ministeren vil se på, er lufthavnssikkerheden, hvor lufthavnsbranchen er bekymret for, om sikkerhedsreglerne er blevet for omfattende.

"Man lægger lag på lag, men ind i mellem er der måske behov for at stoppe op og se på, om alle security-reglerne er nødvendige," forklarer Susanne Isaksen.

Endelig vil ministeren have fokus på flyve-hviletids-reglerne for piloter.

Hvis folketingsvalget til efteråret medfører et regeringsskifte, kan det være helt andre sager, som optager en ny transportminister, men det vil stadig være muligt at rejse mærkesager, siger Susanne Isaksen.

"Selvfølgelig kan en ny minister nå at præge dagsordenen," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Christian Schmidt

MF (V), fhv. miljø-, fødevare-, transport- og bygningsminister
lærer (Haderslev Seminarium 1977)

0:000:00