Tryner Tyskland og Frankrig de små EU-lande?

INDFLYDELSE: Ved de store EU-topmøder er mediefokus oftest kun på de store lande. Men EU-forskningen viser, at imellem topmøderne er de små lande ofte dygtige til at få deres ting igennem.
Godt nok tegner de store lande, det overordnede billede i EU. Men de mindre lande har også mulighed for indflydelse.
Godt nok tegner de store lande, det overordnede billede i EU. Men de mindre lande har også mulighed for indflydelse.Foto: Helle Thorning-Schmidt/Facebook
Morten ØyenAgnete Finnemann Scheel

Jeg har interviewet en del danske og svenske embedsmænd på repræsentationen i Bruxelles. Og her lyder det helt samstemmende, at hvis man er Tyskland, Frankrig og Polen, så kan man tillade sig at være meget mere besværlig, end hvis man er Danmark eller Sverige.

Caroline Grøn
Adjunkt ved statskundskab, Københavns Universitet
Fakta
Flere forskere har set nærmere på de små landes indflydelse i EU. En af dem er Jonathan Golub fra University of Reading, der har analyseret the European Union Decides project, der har registreret 162 politiske beslutninger i EU mellem 1995 og 2002. Her har han forsøgt at vurdere, hvor vigtige beslutningerne har været for det enkelte land, og hvor godt det er lykkedes at få sin dagsorden igennem. Hans resultater viser, at små lande som Finland, Sverige, Luxembourg og Danmark får mere ud af forhandlingerne end større lande som Frankrig, Tyskland og Italien.  

Kilde: blogs.lse.ac.uk/europpblog

Mediefokus er ofte kun på de store lande. Ikke mindst ved topmøder mellem EU-landenes stats- og regeringschefer. Men dykker man ned i al politikken mellem topmøderne, så tegner sig et mere nuanceret billede af, hvilke lande der er dygtige til at få deres interesser vedtaget i EU.

”I forhold til det generelle mediebillede, så er der ingen tvivl om, at forskningen viser, at små lande er bedre til at få deres ting igennem, end hvad man ellers opdager, når man læser aviser eller ser TV,” siger Anders Wivel, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet.

En af de, der har set på de små landes indflydelse, er Jonathan Golub fra University of Reading i Storbritannien. Ved at analysere data fra the European Union Decides project finder han, at lande som Finland, Sverige, Luxembourg, Danmark, Irland og Østrig ser ud til at have mere held med at få deres mærkesager gennemført end lande som Frankrig, Tyskland og Italien.

0:000:00