Tysklands stålsatte rose: Cirklen er sluttet for kvinden i toppen af Europa

PORTRÆT: Hun har været studerende under falsk navn i London, californisk husmor, læge, dressurrytter og mangeårig minister med knuste kanslerdrømme. Ursula von der Leyen - kvinden bag Europas genopretningsplan - vokser med kriser. Den evne har hun haft brug for i sit første år som en EU-chef plaget af pandemiens isolation.

BRUXELLES: Først efter en måneds frustreret krisestyring fik pandemiens pres den nye formands facade til at krakelere. ”Vi kan altså kun komme fremad i fællesskab,” sagde en meget atypisk såret og vred Ursula von der Leyen, da hun tonede frem på EU-kommissærernes skærme onsdag 8. april.

Skuffelsen var umiskendelig. Hun lod ikke forsøget på mytteri gå upåtalt hen.

To dage forinden havde to af sværvægterne på holdet – den italienske økonomikommissær, Paolo Gentiloni, og den franske kommissær for det indre marked, Thierry Breton – publiceret en kontroversiel artikel i en række europæiske aviser. I artiklen foreslog de at skabe en krisefond finansieret med en slags euro-obligationer, som lige siden finanskrisen har været et tabuemne for Tyskland og andre nordlige eurolande.

Login