Ugens EU-podcast: Sådan angriber de kriminelle vores liv under epidemien

PARLAMENTET LOCKDOWN #4: Forbryderne følger efter os ud på internettet under krisen, advarer Europas politichef i ugens podcast fra Bruxelles. Du kan også høre kommissær Margrethe Vestager fortælle om, hvordan epidemien har udstillet EU's svagheder.

Europol overvåger det kriminelle europakort under krisen. 
Europol overvåger det kriminelle europakort under krisen. Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Går forbryderne også hjem på grund af pandemien, når resten af Europa gør det? Måske. Men de holder ikke op med at begå kriminalitet, advarer chefen for det europæiske politisamarbejde.

"Vi ser et fald i kriminalitet på gaden, men samtidig en stigning i cyberkriminalitet og handel med forfalskede varer," siger Europols direktør, Catherine De Bolle.

Mens nogle kriminelle holder hospitalers it-systemer som gidsel for løsepenge, så sælger andre falske værnemidler og covid-19-test i stor stil på nettet, fortæller politichefen.

Altingets Thomas Lauritzen har ringet til De Bolle i denne uges europæiske podcast, som i anledning af påsken er en forkortet Interview Special fra det lockdown-ramte Bruxelles.

I det eksklusive interview fortæller Europol-direktøren også om, hvordan det ellers gode samarbejde med dansk politi bliver hæmmet af, at Danmark ikke er fuldgyldigt medlem.

"Vi er nødt til at arbejde med den aftale, vi har. Den er god, men det er ikke det samme som et fuldt medlemskab. For eksempel er der ikke direkte adgang til Europols informationssystem. Når man har en undtagelse, så vil det altid være mindre godt end fuldt medlemskab," siger Catherine De Bolle.

Ud over interviewet med den europæiske politichef kan du også høre nogle klip fra et pressemøde for danske journalister, som EU-Kommissionens ledende næstformand, Margrethe Vestager, afholdt på Skype mandag.

"Det er åbenlyst, at svagheder bliver udstillet i en situation som den her," siger konkurrencekommissær Vestager om coronakrisen:

"Der er brug for først og fremmest handling, men derefter også eftertanke. Hvad gør man for, at vores Europæiske Union ikke kun er en solskinsunion – men også et sted, hvor vi kan regne med, at naboerne rækker en hånd ud, hvis vi har brug for det?".

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00