V: Regeringens globale finansskat er utopi

FINANSSKAT: Venstre og Enhedslisten kalder det urealistisk, at regeringen siger, at den vil have en finansskat indført på globalt plan. Vi ved ikke, om det er urealistisk, før det er prøvet, lyder svaret fra Socialdemokraterne.
Regeringens mål om en global skat anses for urealitisk af Venstre og Enhedslisten.
Regeringens mål om en global skat anses for urealitisk af Venstre og Enhedslisten.Foto: www.colourbox.com
Morten Øyen
Det er spild af tid, at regeringen vil arbejde for en global skat på finansielle transaktioner. Det mener Venstre, som vurderer, at det er ren utopi at tro på, at finansskatten nogensinde skulle kunne indføres på globalt plan.

"Hvis regeringen med global mener alle lande i verden, så synes jeg da, man skal tage en snak med nogle af de lande, som fungerer som skattely og spørge, om de vil være med. Hvis de så ikke vil det, så mener jeg ærlig talt, at regeringen bør skrinlægge sine planer, for ellers er det jo bare spild af tid," siger Venstres Jakob Ellemann-Jensen, som kalder det "vanvittig urealitisk", at en finansskat nogensinde bliver indført globalt.

Også i Enhedslisten har man meget lille tiltro til realismen i den globale finansskat, der er formuleret i regeringsgrundlaget.

"Det vil ikke kunne lade sig gøre. Storbritannien og nogle skattely-lande vil helt sikkert sige fra. Så hvis man formulerer sig sådan, at man kun vil have den indført globalt, så er det det samme som at sige nej til en finansskat," siger Enhedslistens Frank Aaen.

Bane vejen for global skat
Den strenge formulering har økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager bl.a. brugt i et skriftligt svar til Venstres Mads Rørvig. I svaret hedder det, at en global afgift på finansielle transaktioner vil være den eneste tilstrækkelige, robuste løsning.

Fakta
Det står der i regeringsgrundlaget:

Regeringen vil gå forrest i EU i kampen for indførelse af en global skat på finansielle transaktioner og vil presse på for en stærkere og klogere international regulering af finanssektoren for at forhindre flere finanskriser. EU bør bruge sin politiske og økonomiske vægt til at presse USA, Japan og andre lande til at indføre internationale standarder for finansverdenen.


Kilde: Et Danmark, der står sammen

Men hvis regeringen faktisk ønsker en finansskat - det står jo i regeringsgrundlaget - så kan man jo vælge at tolke "global" på en anden måde, lyder det fra Enhedslisten.

"Hvis man formulerer det sådan, som vi har gjort - men som regeringen desværre har stemt imod - så kan man i stedet sige, at en indførelse af en finansskat i de lande, der gerne vil, kan bane vejen for en global skat. Så er det jo straks noget andet," siger Frank Aaen.

Det ved vi jo ikke, før vi har diskuteret det. Det er i hvert fald ikke realistisk, hvis vi ikke forsøger det.

Jens Joel
EU-ordfører, (S)

Måske er det realistisk
Regeringen holder dog fast i, at den bedste løsning vil være en global finansskat. Siden regeringen har sat sig i EU's formandskabsstol har man dog blødt lidt op, så den ikke længere er ultimativt imod en EU-skat. Det kan jo være, at alle problemerne med EU-Kommissionens forslag til en finansskat i EU kan løses - men man ser det dog ikke lige for sig, lyder argumentationen fra regeringen.

Men er det realistisk med en global finansskat, som der står, I vil arbejde for i regeringsgrundlaget?

"Det ved vi jo ikke, før vi har diskuteret det. Det er i hvert fald ikke realistisk, hvis vi ikke forsøger det. Og den måde, vi forsøger på, er igennem EU, for vi tror, at EU er den mest realistiske måde at få det hævet til at blive en global diskussion på," siger Socialdemokraternes EU-ordfører, Jens Joel.

Lande skal selv indkræve skatten
Han fortæller, at det konkret foregår gennem diskussionerne i EU-kredsen, og hvor det gælder om at argumentere for, hvad der vindes, hvis man flytter sin energi over til at presse på for at få gennemført skatten på globalt plan.

Hvem har I tænkt jer skal indkræve skatten, hvis den bliver indført på globalt plan?

"Det er der ikke nødvendigvis nogen, der skal, det kan sagtens være de enkelte lande. Lidt ligesom, at det også kan være de enkelte lande, der skal indkræve skatten, hvis den skulle blive indført inden for EU," siger Jens Joel.

Torsdag er økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og skatteminister Thor Möger Pedersen kaldt i samråd i skatteudvalget for at redegøre for regeringens holdning til en skat på finansielle transaktioner.

Dokumentation

Svar på spørgsmål S 112 af 18. oktober 2011 stillet af Mads
Rørvig (V).

Spørgsmål
Vil ministeren redegøre for regeringens holdning til en EU-skat på finansielle
transaktioner?

Svar
Regeringen mener, at EU bør gå forrest i de internationale drøftelser om indførelsen af en global afgift på finansielle transaktioner, der vurderes at være den eneste
løsning, som i tilstrækkeligt omfang kan sikre robuste løsninger på udfordringerne
ved en afgift på finansielle transaktioner. Regeringen støtter på denne baggrund
ikke, at der indføres en afgift alene i EU eller i nogen anden europæisk form, og
støtter ikke dansk deltagelse, hvis der indføres en afgift på finansielle transaktioner
i en gruppe af EU-lande.


Med venlig hilsen
Margrethe Vestager


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00