Kronik

Valg i Polen: Regeringens hadekampagner og oppositionledererens opfordring til boykot - det bliver ikke mere farligt

Der er ikke blot valg i Polen 15. oktober, regeringen har samtidig udskrevet folkeafstemning om fire stærkt ledende spørgsmål. Oppositionen opfordrer til boykot af folkeafstemningen, og regeringen kører en særdeles hadefuld valgkampagne. Samarbejde mellem de to sider i polsk politik er umuligt, skriver Vibe Termansen. 

De to sider i polsk politik (og i det polske samfund) står så stejlt overfor hinanden, at samarbejde er omtrent så sandsynlig som en invasion af spaghetti-monstre fra en anden galakse. At vinde stemmer fra den anden side er i samme liga, skriver Vibe Termansen. 
De to sider i polsk politik (og i det polske samfund) står så stejlt overfor hinanden, at samarbejde er omtrent så sandsynlig som en invasion af spaghetti-monstre fra en anden galakse. At vinde stemmer fra den anden side er i samme liga, skriver Vibe Termansen. Foto: KACPER PEMPEL
Vibe Termansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvordan vinder man et valg, så man kan danne flertals-regering for tredje gang i træk?

Hvis det, mod forventning, nu har vist sig, at det ikke er nok at forhøje de populære børnepenge fra 500 til 800 zloty per barn per måned, uddele gratis medicin til børn og pensionister samt at stoppe motorvejsafgifterne?

Lov og Retfærdighed

Det spørgsmål har Lov og Retfærdighedspartiet i Polen måttet stille sig selv, da de godt nok står til at blive størst til valget 15. oktober med omkring 37 procent af stemmerne, men mangler et par procentpoint for at få flertal i parlamentet (grundet valglovene, der favoriserer store partier, vil omkring 40 procent af stemmerne give dem et flertal i parlamentets underhus, Sejm).

Budskabet fra regeringen er helt enkelt. Tusk: farlig - Lov og Retfærdighed: nationens frelser

Vibe Termansen
Historiker, forfatter og journalist

Jo, man kan jo udskrive en folkeafstemning. Sådan en kan øge budgettet betragteligt (fra statens, ikke regeringspartiets kasse, vel at mærke), og når det er regeringen, der formulerer spørgsmålene, kan den handle om præcis de emner, den kører i sin egen valgkamp.

Så kan man erobre dagsordenen, få staten til de facto at betale ens egen valgkamp og formulere spørgsmålene i folkeafstemningen, så de enten minder vælgerne om oppositionens tidligere upopulære politik (uagtet at den netop er tidligere politik) eller er direkte vildledende.

Tre fluer med ét smæk. For partiet. Betalt af staten. 

Krigen i Ukraine

Polens nabo er i krig, ukrainere bliver dræbt hver dag, og polakkerne har altid, og med god grund, frygtet russerne. Det er med andre ord intet mindre end nationens sikkerhed, der, naturligt nok, er Lov og Retfærdigheds store slagnummer.

Valgsloganet lyder, ”En sikker fremtid for polakkerne”.

De støtter Ukraine (på nær en enkelt svipser i sidste uge, hvor de kortvarigt truede med at stoppe våbenleverancerne til Ukraine, hvis Ukraine fik lov at sælge korn i Polen, og dermed true de polske landmænd, der immervæk udgør omkring ti procent af vælgerne), og de opruster selv massivt.

Forsvarsbudgettet er øget til 3,9 procent af BNP i år og vil stige yderligere de kommende år.

Folkeafstemningen

De fire spørgsmål, den polske regering har sat til folkeafstemning 15. oktober, lyder:

  1. Støtter du salg af statslige aktiver til udlandet, hvilket fører til tab af polakkers kontrol over strategiske sektorer af økonomien?
  2. Støtter du en forhøjelse af pensionsalderen, herunder genindførelse af den forhøjede pensionsalder til 67 år for både mænd og kvinder?
  3. Støtter du, at hegnet mellem Polen og Belarus fjernes?
  4. Støtter du modtagelsen af tusindvis af illegale immigranter fra Mellemøsten og Afrika i overensstemmelse med den tvangsflytnings-mekanisme, der er blevet pålagt af det europæiske bureaukrati?

Kampagnen mod Tusk

Sideløbende med den fortælling kører Lov og Retfærdighed en negativ, meget hadefuld valgkampagne rettet mod oppositionens leder, den tidligere polske premierminister og EU-rådspræsident Donald Tusk, som af mange polakker associeres med den regering, de var trætte af og stemte ud i 2015.

Ifølge regeringen er Tusk simpelthen farlig.

Budskabet er helt enkelt. Tusk: farlig – Lov og Retfærdighed: nationens frelser.

Det var det, den berømte Lex Tusk, der blev introduceret i foråret, gik ud på: Den var designet til at fjerne Tusk fra valgkampen på diffuse, hemmelige anklager om at have skadet Polen og gavnet Rusland.

Efter EU’s og især USA’s protester blev den lov alligevel ikke til så meget, og i hvert fald ikke så hurtigt, så Tusk er fortsat med i valgkampen. Men regeringen hævder også fortsat, at han er farlig.

Midt i august, da folkeafstemningen blev lanceret, begrundede premierminister Mateusz Morawiecki den i en video: ”Lad os ikke lade Tusk, Bruxelles-elitens udsending, ødelægge vores sikkerhed.” 

Og så kan det jo ikke siges meget klarere. Tusk er altså farlig, både på grund af noget med ”Bruxelles-eliten” og på grund af noget med Rusland. Hvad det ”noget” er, det er ikke helt klart og skifter også undervejs i valgkampen.

Beskyldninger om landsforræderi 

I sidste uge, på årsdagen for Sovjetunionens invasion af Polen i 1939, mente regeringen at have bevis for, at Tusk i 2011, da han var premierminister, ville forære halvdelen af landet til russerne.

Altså ligesom ved de polske delinger i slutningen af 1700-tallet og med Molotov-Ribbentrop-pagten under Anden Verdenskrig. Så bliver det ikke mere farligt. Eller nederdrægtigt.

Beviset var nogle tophemmelige beredskabsplaner i tilfælde af et russisk angreb. Regeringen lagde forsiden og uddrag frit frem i en video på sociale medier, dog med ”tophemmeligt” streget over.

Den halvdel af landet de mente, at Tusk ville forære til russerne, og som de sørgede for at fremhæve i videoen, er samtidig den halvdel, hvor Lov og Retfærdighed har flest vælgere. Men der kunne godt være flere. En to-tre procentpoint, måske?

Læs også

Kritikken fra pensionerede generaler prellede af på forsvarsminister Mariusz Blaszczak. Generalerne forklarede ellers, at Nato almindeligvis mister tiltroen til lande, hvis regeringer går og afslører tophemmelige beredskabsplaner, blot fordi der er valg. Planerne blev i øvrigt forberedt, mens Lov og Retfærdigheds partiformand Jaroslaw Kaczynski var premierminister og hans nu afdøde tvillingebror, Lech Kaczynski, var præsident.

Blaszczak mente, at Tusks parti blot ”ærgrer sig over, at vi har afsløret deres planer om at overgive halvdelen af Polen til fjenden… I tilfælde af en konflikt, forventes den polske hær at kæmpe for hver meter af vores territorium og for hvert menneskeliv."

Tusk: femte-kolonne-landsforræder - Lov og Retfærdighed: nationens og alle polakkers beskytter.

Påstanden bliver godt bakket op af stats-tv, TVP, der ifølge Reporters Without Borders er regeringens propaganda-apparat.

På den ene side gør TVP meget ud af at vise partiformanden, premierministeren og forsvarsministeren besøge polske tropper, mens de fortæller om de stærkt øgede militære udgifter.

Forbilledet er klart ungarsk. Viktor Orbán har længe afholdt meget dyre folkeafstemninger med meget ledende spørgsmål 

Vibe Termansen
Historiker, forfatter og journalist

På den anden side fylder de dagligt sendefladen med negative indslag om Donald Tusk, ledsaget af gamle, lidet flatterende billeder:
Tusk, der griner, mens han sælger polske statslige virksomheder til udlandet. Tusk, der trykker Vladimir Putins hånd. Tusk, der fjerner grænsebeskyttelse, åbner en ladeport for illegale immigranter og slesker for EU-ledere. Tusk, der ikke engang selv tror på, at han kan blive premierminister igen. Tusk som tysker. Og billeder af Tusk sat op ved siden af billeder af Adolf Hitler og Josef Stalin.

Med sådan nogle venner skulle det jo ikke være nogen sag at vinde endnu et valg. Men der er jo lige dét med de sidste par procent af stemmerne, der kan sikre Lov og Retfærdighed flertal for tredje gang.

Mobilisering af vælgere

De to sider i polsk politik (og i det polske samfund) står så stejlt overfor hinanden, at samarbejde er omtrent så sandsynlig som en invasion af spaghetti-monstre fra en anden galakse. At vinde stemmer fra den anden side er i samme liga.

Den mest oplagte mulighed, både for regeringen og oppositionen, er mobilisering af de vælgere, der sympatiserer med dem, men som ikke stemmer. Lykkes det at mobilisere dem, kan valget vindes.

Det er i dét lys, man skulle se den ”March for en million hjerter,” Donald Tusk havde indkaldt til i Warszawa søndag 1. oktober. Og det er i dét lys, man skal se regeringens folkeafstemning samme dag som parlamentsvalget.

Forbilledet er klart ungarsk. Viktor Orbán har længe afholdt meget dyre folkeafstemninger med meget ledende spørgsmål om emner, hvor det var bekvemt at kunne foreholde kritikere derhjemme, men særligt i EU, at han skam bare følger folkets vilje. Demokrati, I ved.

Læs også

Tusk vil boykotte afstemning

I august, da de fire spørgsmål blev offentliggjort, opfordrede Donald Tusk til at boykotte folkeafstemningen. ”Jeg erklærer højtideligt denne folkeafstemning for ugyldig. Den er ugyldig i ordets dybeste og bredeste betydning.” 

Det gav Morawiecki en kærkommen lejlighed til at kalde Tusk for u-demokratisk: ”Dette er, hvad demokrati handler om – at give folk mulighed for medbestemmelse. Et oppositionsparti som PO [Donald Tusks Borgerplatformen], der ikke ønsker en folkeafstemning, er faktisk en udemokratisk opposition,” sagde han, hvorefter han ikke var for fin til at antyde, at Tusk slet ikke er polak, men tysker: ”… og hr Tusk, du kan ugyldiggøre en folkeafstemning i Tyskland.”

Tusk: tysk og udemokratisk – Lov og Retfærdighed: polsk og demokratisk.

Det er nu ikke helt let at følge Tusks opfordring til at boykotte folkeafstemningen 15. oktober. Det vil kræve, at den enkelte vælger nægter at modtage stemmesedlen i valglokalet OG får de valgtilforordnede til at notere, at vedkommende har nægtet at modtage den.

Det er ret meget at bede den enkelte vælger om, og helt klart til Lov og Retfærdigheds fordel.

Til gengæld er folkeafstemningen kun gyldig, hvis 50 procent stemmer. Det taler til oppostionens fordel. Men sætter dem samtidig i et dilemma: at håbe på, at folk bliver hjemme til et valg, er ikke bare at kaste håndklædet i ringen, det er faktisk udemokratisk.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vibe Termansen

Historiker, forfatter og journalist
cand.mag. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00