Nu er det knald eller fald for Pernille Weiss – og Søren Pape Poulsen

Konservative afholder landsråd i weekenden, hvor partiet skal vælge kandidater til EU-valget i 2024. Det omstridte parlamentsmedlem Pernille Weiss er indstillet, og resultatet påvirker ikke kun hendes politiske fremtid, men fortæller også en historie om opbakningen til formand Søren Pape Poulsen.

<div>Pernille Weiss blev persona non grata i Konservatives top i maj, hvor partiformand Søren Pape Poulsen opfordrede hende til at trække sig oven på beskyldninger om mobning og dårligt arbejdsmiljø på hendes kontor i Parlamentet.&nbsp;</div><div><br></div>
Pernille Weiss blev persona non grata i Konservatives top i maj, hvor partiformand Søren Pape Poulsen opfordrede hende til at trække sig oven på beskyldninger om mobning og dårligt arbejdsmiljø på hendes kontor i Parlamentet. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad OvergaardRikke Albrechtsen

Skæbnens time er kommet for Pernille Weiss. 

Konservative afholder landsråd denne weekend, og her skal partiet beslutte, hvem der skal stå på kandidatlisten til europaparlamentsvalget næste år. 

Det store spørgsmål bliver naturligvis, hvorvidt den omstridte parlamentariker ender på listen. 

Hvis det står til den konservative ledelse, er svaret et rungende nej.

Men der er langtfra enighed i baglandet, hvor en række medlemmer har indstillet Weiss til at tage endnu en tørn i Bruxelles. Derfor er der meget på spil – ikke bare for Pernille Weiss, men også for Søren Pape Poulsen.

Læs også

Weiss er blevet indstillet af baglandet

Pernille Weiss blev persona non grata i Konservatives top i maj, hvor partiformand Søren Pape Poulsen opfordrede hende til at trække sig oven på beskyldninger om mobning og dårligt arbejdsmiljø på hendes kontor i Parlamentet. 

Pernille Weiss genkender ikke selv det billede, der er tegnet af hende, og har siden kæmpet for sit politiske liv.

Trods pres fra partitoppen har 22 medlemmer af Konservative samt vælgerforeningen på Fanø besluttet at indstille hende, og derfor bliver hun nu et emne på landsmødet.

Christian Lorenzen, der er byrådsmedlem for Konservative på Fanø, er én af Weiss' støtter. 

"Pernille har gjort det virkelig, virkelig godt som EU-parlamentariker. Hun er formodentlig dén danske parlamentariker, der har skaffet Danmark og dansk erhvervsliv flest resultater. Så det handler udelukkende om, at hun er knalddygtig," siger han. 

Læs også

Uklar afstemning

Byrådsmedlemmet fra Fanø tror på, at Pernille Weiss ender på listen. 

Men lige nu er det uklart, hvorvidt Konservatives medlemmer overhovedet får muligheden for at stemme på partiets nuværende parlamentsmedlem. Det kommer nemlig an på den rækkefølge, som afstemningerne finder sted i.

Konservatives forretningsudvalg har selv kreeret en liste med kandidater, og – ikke overraskende – er Pernille Weiss ikke at finde på den liste. 

Hvis deltagerne til landsrådet først skal stemme om forretningsudvalgets liste, og den bliver vedtaget, får baglandet slet ikke mulighed for at sætte et kryds ved Weiss. 

Overblik

Konflikt har også bredt sig til Bruxelles

Pernille Weiss’ store konservative partigruppe i Parlamentet, European People’s Party (EPP), plejer at være synligt til stede ved landsrådet med en stand, plakater og flyers for at gøre partigræsrødderne opmærksomme på det europæiske arbejde og give støtte til deres danske medlem.

Det har EPP droppet i år.

Ifølge Altingets oplysninger fordi de ikke vil ende midt i striden mellem Weiss og det hjemlige parti.

Konservatives pressechef, Filip Lauritzen, bekræfter, at partiet har været i dialog med EPP, og at de i fællesskab er nået frem til, at det er bedst at springe over denne gang.

"Det giver meget god mening, når landsrådet nu er, som det er. Der er vi enige med EPP om, at det ikke er på det her landsråd, at de skal stå og dele merchandise ud, i lyset af det personvalg, der skal foretages," siger han.

EU-redaktør Rikke Albrechtsen

Og den potentielle mulighed falder ikke i god jord hos Christian Lorenzen. 

"Det vil være under al kritik, kujonagtigt og undergravende for medlemsdemokratiet i vores parti," siger han.

"Jeg er præget af at være lokalpolitiker og en del af nærdemokratiet i Danmark. Derfor mener jeg, at man bør sætte de to indstillinger af Weiss, som er indsendt af kontigentbetalende og fuldgyldige partimedlemmer, helt åbent og ærligt til afstemning, og så kan landsrådet forholde sig til dem," siger han og fortsætter: 

"Og hvis man gør det, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at hun kommer på listen."

Støtten til Weiss er en protest mod Pape

Det tvivler Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, dog på. 

"Umiddelbart vil jeg sige, at partiet har den indstilling, at kaos er værre end Pape. Man rykker sammen og siger, at man ikke skal kaste partiet ud i en meget stor, anarkistisk borgerkrig," lyder det.

Hvis Pernille Weiss ender på plakaterne rundt om i landet i 2024, vil det være et stort nederlag for Pape, mener Esben Schjørring.

"Fornemmelsen er mange steder, at opbakningen til Pernille Weiss handler mere om en protest mod Søren Pape som formand end om Weiss selv."

Det er dog ikke nu, at et formandsopgør bryder ud i lys lue i det gamle parti.

"Pape befinder sig – medmindre han meget hurtigt retter op på den konservative skude – i en form for dødsspiral. Det tager bare lang tid, før det sætter ind. I den proces er det helt afgørende, at der dukker nogen op og stiller sig foran i et oprør. Og der er vi ikke endnu," siger Altingets politiske redaktør.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Pernille Weiss, men hun ønsker ikke at udtale sig forud for weekendens landsråd. 

Fakta

Sådan foregår kampvalget om Weiss' fremtid

Afgørelsen af, hvem der skal være Konservatives EU-profil ved europaparlamentsvalget til juni næste år, ligger i hænderne på de cirka 550 delegerede ved partiets landsråd.

De er Konservatives folkevalgte i EU, på Christiansborg og i byrådene samt formænd og næstformænd for lokale vælgerforeninger plus andre udpegede delegerede fra foreningerne eller fra andre tillidshverv.

Det bliver op til de særligt udvalgte dirigenter på mødet, hvordan afstemningerne præcis vil foregå.

Som det ser ud lige nu, vil der lørdag formiddag først være en afstemning om, hvorvidt Pernille Weiss overhovedet skal være at finde på listen over kandidater til næste EU-valg.

Hvis svaret er ja på det spørgsmål, vil der være en anden afstemning om, hvorvidt hun skal være spidskandidat.

Derefter vil de delegerede stemme om partiledelsens forslag om at gøre folketingsmedlem Niels Flemming Hansen til partiets spidskandidat med Birgitte Bergman og Marcus Knuth som henholdsvis nummer to og tre på listen.

Det er dog også en mulighed, at afstemningen om partiledelsens forslag finder sted først. Går det igennem, er Pernille Weiss ude af spillet.

 
Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget
cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

0:000:00