Pape vil ikke slå hånden af Weiss i EU-Parlamentet

Selv om Konservatives eneste EU-parlamentariker, Pernille Weiss, agerer i direkte modstrid med partitoppen og er blevet opfordret af ledelsen til at gå, kan hun stadig som udgangspunkt repræsentere partiet i Europa-Parlamentet, siger partiformanden, der heller ikke vil tale om eksklusion.

Konservatives Søren Pape Poulsen vil ikke lægge afstand til partiets EU-parlamentariker på trods af stor intern strid.
Konservatives Søren Pape Poulsen vil ikke lægge afstand til partiets EU-parlamentariker på trods af stor intern strid.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

På trods af flere måneders åben strid mellem Konservatives ledelse og partiets eneste EU-folkevalgte, Pernille Weiss, kan hun stadig i de fleste sager repræsentere partiet i Bruxelles og Strasbourg. Sådan lød beskeden fra partiformand Søren Pape Poulsen under partiets sommergruppemøde i Nyborg onsdag.

Allerede i maj bad partiformand Søren Pape Poulsen hende om at trække sig fra sin plads og gjorde klart, at han ikke ville have hende på listen af konservative EU-kandidater til næste valg. Det skete, efter en række tidligere medarbejdere havde orienteret partiledelsen om et giftigt arbejdsmiljø med chikane og mobning på hendes kontor i Europa-Parlamentet med flere stresssygemeldinger til følge.

Læs også

De seneste uger er konflikten kun optrappet, efter at Weiss – mod partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelses vilje – alligevel har søgt opbakning i det konservative bagland til endnu en tørn som spidskandidat til Europa-Parlamentet ved valget til næste år.

Men på trods af det kan hun godt føre politik på partiets vegne på europæisk plan i resten af sin mandatperiode, mener han.

”Indtil videre – og det håber jeg, at det bliver ved med frem til næste valg – så er hun jo en del af gruppen i Europa Parlamentet og er valgt dernede. Pernille har valgt ikke at trække sig. Det har vi jo opfordret hende til, og det har hun valgt ikke har gøre. Og det er så sådan, det er, indtil næste valg,” siger Søren Pape Poulsen. 

Har lagt en anden linje

Radikale Venstre stod sidste år i en lignende sag med deres nu forhenværende medlem Karen Melchior, der også var genstand for anklager fra sine medarbejdere. Da hun nægtede at rette sig efter partiets henstilling om at trække sig fra sit mandat, lød meldingen fra moderpartiet, at hun ikke længere kunne udtale sig på partiets vegne, medmindre det var aftalt på forhånd. Hun forlod siden partiet af egen drift og er nu løsgænger i Parlamentet.

Læs også

Den slags retningslinjer er Pape dog ikke på vej til at udstikke.

”Når man har et mandat, så har man jo et mandat,” siger Søren Pape Poulsen.

Man kan ikke lave regler for alt, og jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at der var nogle mennesker, der skulle behandles på den måde. Så skal vi ikke satse på, at det her er en enlig svale.

Søren Pape Poulsen
Partiformand (K)

I samme åndedrag pointerer han dog, at der har været sager, hvor Weiss tidligere har stemt mod den Konservative partilinje på særligt klima- og miljøområdet.

"Der har vi jo sagt til hende, at der står vi altså forskelligt, og der kan hun jo udtale sig, som hun vil i Europa-Parlamentet, men det er ikke på Det Konservative Folkepartis vegne i de sager,” siger Pape.

Må sætte sig i lønkammeret

Han vil ikke forholde sig til, om det burde være muligt helt at ekskludere Pernille Weiss fra partiet på baggrund af sagerne om mobning og chikane.

”Jeg tror, at det her er et enkelt tilfælde. Langt de fleste af vores politikere rundt omkring opfører sig jo ordentligt. Man kan ikke lave regler for alt, og jeg havde ikke fantasi til at forestille mig, at der var nogle mennesker, der skulle behandles på den måde. Så skal vi ikke satse på, at det her er en enlig svale,” siger Pape.

Men ser I hende som loyal, når hun er gået imod de beslutninger, I har truffet i ledelsen?

”Jeg ser mere sådan på det, at det egentlig er de mennesker, der er blevet sygemeldt, og det er gået ud over, at vi skulle tænke lidt mere på. Og det synes jeg, hun skulle sætte sig i lønkammeret og overveje lidt,” siger Søren Pape Poulsen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00