Venstre vil lukke ambassader i EU-lande

FINANSLOV: Venstre ønsker at skære i antallet af danske ambassader i Europa. Pengene kan bruges bedre, lyder argumentet. Men forslaget afvises af De Radikales finansordfører, Marianne Jelved.
Venstre ønsker mindre fokus på diplomati i EU, og mere på vækstøkonomierne.
Venstre ønsker mindre fokus på diplomati i EU, og mere på vækstøkonomierne.Foto: http://www.denmarkemb.org
Morten Øyen

Hvis det havde været rigtig vigtigt, så ville det selvfølgelig ikke være noget, man først var kommet i tanke om, et år efter man havde overgivet regeringsmagten til en anden.

Marianne Jelved (R)
Finansordfører
Væksten har forladt Europa, og det er smittet af på den globale magtbalance. Og det bør den danske udenrigstjeneste afspejle. Derfor er det tid til at revurdere, om det er nødvendigt at have ambassader i alle EU-lande.

Sådan lyder det fra Folketingets største parti, Venstre, som med deres finanslovforslag for det næste år lægger op til ambassadelukninger i Europa.

"Et moderne diplomati skal afspejle fremtidens prioriteter, herunder en ambitiøs handels- og udenrigspolitik. Det kræver, at Danmark er mere til stede i de lande og regioner, der er under hastig forandring, og som har stigende betydning for den globale orden, mens behovet for stor permanent tilstedeværelse i Europa er aftagende," hedder det i finanslovforslaget fra Venstre.

Inspiration fra Norge
Selvom Venstre ikke ønsker at udpege, hvor mange eller hvilke ambassader de ønsker lukket - det skal et "servicetjek" foretaget af Udenrigsministeriet selv afgøre - så forestiller partier sig en model, der minder om den norske. Her har man i højere grad indført "regionale servicecentre" med "rejsende ambassadører".

Dokumentation

EU-hovedpunkter fra Venstres finanslovforslag:

  • Målretning af dansk diplomati i Europa. Ambassadestrukturen skal effektiveres ved eksempelvis at indføre regionale servicecentre og rejsende ambassadører, således at ressourcerne udnyttes mest optimalt og tidssvarende. Ligeledes bør Danmark arbejde for en udvikling af EU's fælles udenrigstjeneste, så dansk diplomati kan udnytte de stordriftsfordele, der ligger i at have en fælles EU tilstedeværelse.
  • Styrket diplomati i verdens vækstøkonomier. Udenrigsministeriet tilføres 70 mio. kr. årligt til at styrke dansk eksport i vækstregionerne. Midlerne skal finansiere en genetablering af eksportambassadørordningen, ligesom der skal udarbejdes en strategi for kommende vækstlande som eksempelvis Mexico, Indonesien, Sydkorea m.fl.
  • Danmarks EU-bidrag reduceres. Som led i finansieringen af skatteaftalen fra juni 2012 er Venstre og regeringen enige om, at Danmarks EU-bidrag skal reduceres med 1 mia. kr. fra 2014 på linje med den rabat, som en række andre lande får. Provenuet målrettes skattelettelser.

  • Et stærkt europæisk samarbejde. Venstre arbejder for, at Danmark skal være fuldgyldigt initiativtagende medlem af EU. Et EU, der skal være stærkt, men slankt, og derfor skal EU ikke kunne opkræve en finansiel transaktionsskat som en Tobinskat eller noget lignende. 
Fra "Færre afgifter, flere arbejdspladser", Venstres finanslovforslag 2013.

0:000:00