Vestager: Uden støtte fra sit eget land bliver man ikke kommissionsformand

TOPJOB: Selv om hun er med på de europæiske liberales nye hold i kampen om EU’s fremtidige ledelse, vil Margrethe Vestager helst ikke tale om sin egen chance for at blive formand for kommissionen. Også det job kræver opbakning hjemmefra, siger hun.

BRUXELLES: Det kan godt være, at rygtebørsen i Bruxelles og omegn igen har fået feber ved tanken om at se EU’s danske konkurrence-boss som ny kommissionsformand til sommer. Men selv fortsætter Margrethe Vestager sit forsigtige spil om fremtiden.

”Jeg ved godt, at det er meget mere interessant, hvem der har hvilke poster. Problemet er bare, at når det kommer til stykket, så er det meget vigtigere, hvad vi arbejder med,” siger hun til Altinget:

”Derfor er det vigtigt nu at diskutere, hvilken retning Europas demokrati skal have, og hvad vi skal arbejde med. Og så kommer der en helt anden tid, hvor det bliver vigtigt at sende cv’et rundt og diskutere who’s who in Brussels.”

Ikke desto mindre medvirker Vestager selv til at holde spekulationerne i live. På trods af at hverken Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S) – hvis hun skulle blive statsminister efter det kommende folketingsvalg – ser ud til at ville anbefale Vestager, så har konkurrencekommissæren nu sat sig på plakaten sammen med en række andre europæiske liberale.

Torsdag præsenterede Europas liberale partifamilie, ALDE, et ’Team Europe’ med syv politikere fra forskellige lande, der skal tegne partiets profil op til europaparlamentsvalget 26. maj og det efterfølgende spil om EU’s topposter i juni og juli.

Løkkegaard: Hun går efter topposten
Selv om for eksempel den liberale gruppeleder fra Europa-Parlamentet, belgieren Guy Verhofstadt, også er på listen, så fremstår Margrethe Vestager helt klart som den største stjerne. Og andre er ikke i tvivl om, hvad det uudtalte mål er.

”Der er ingen tvivl om, at hun går efter topposten som formand for EU-Kommissionen. Men hvis hun tilkendegiver det offentligt, så risikerer hun måske at blive skudt ned med det samme,” siger Venstres spidskandidat til europaparlamentsvalget, Morten Løkkegaard.

Formanden for Vestagers eget parti, Det Radikale Venstre, drømmer store drømme på sin partifælles vegne:

”Margrethe Vestager nyder respekt på tværs af lande og partier. Hun kan samle bredt. Og med Vestager har ALDE en mulighed for en toppost, som man ikke har haft tidligere,” sagde Morten Østergaard, da han var til stede ved lanceringen af de liberale kampagnestjerner i Bruxelles torsdag.

”Hvis Danmark har en mulighed for at få en post, som normalt ikke vil tilkomme os, så må partiinteresserne bøje sig for nationens interesser,” tilføjede han.

"Man slukker jo ikke en ild"
Selv konstaterer Margrethe Vestager bare, at hendes håb om at kunne fortsætte som dansk kommissær er blevet "modtaget med udelt nølen hjemme på Christiansborg", som hun siger.

Men hvad er det så egentlig, hun er i gang med at stille op til?

”Det er sådan set et meget godt spørgsmål, fordi jeg stiller jo ikke op til Europa-Parlamentet. Så jeg har ikke nogen personlig valgkamp, og jeg fører ikke valgkamp for noget specifikt parti. Men man slukker jo ikke en ild, bare fordi der er valgkampagne. Jeg synes, der er meget vigtige ting på spil,” siger hun:

”Hvad skal vi gøre i forhold til klimaforandringerne? Hvordan sørger vi for, at det er os i vores demokratier, der giver retning for den teknologiske revolution? Det brænder jeg for, og det håber jeg, at jeg kan være med til at debattere – så det næste Europa-Parlament og den næste Kommission har en retning.”

Men den kampagne, ALDE nu går ind i, den handler vel også om at få plads i det her spil om topposterne?

”Det handler jo om at sørge for, at den socialliberale tanke er til stede så stærkt som muligt i Europa-Parlamentet. Det bliver et meget anderledes Europa-Parlament, tror jeg. Det flertal, som socialdemokrater og konservative har kunnet danne før, hvis det kommer til at ske igen, så bliver det meget, meget spinkelt.”

Der kan ske meget på tre måneder
Så alle dem, der spekulerer i, om det her er led i at gøre dig til kandidat til posten som kommissionsformand, de skyder ved siden af målet?

”Det ved jeg ikke. Men jeg tror i hvert fald, at man skal være forsigtig med at undervurdere, hvor mange forskellige ting der kommer til at ske i løbet af de næste tre måneder.”

I sidste ende, når de her poster skal besættes, så bliver det jo stats- og regeringslederne, der gør det. Kan du overhovedet blive relevant i det spil, hvis du ikke har opbakning fra regeringen i dit eget land?

”Det bliver jo stats- og regeringslederne og Europa-Parlamentet sammen. Det er noget af det, jeg synes er så glimrende ved vores europæiske demokrati: At det ikke er parlamentet alene, og det er heller ikke stats- og regeringslederne alene.”

”Det vigtigste er, at vi diskuterer i substansen, hvad det er, vi gerne vil. For hvis man ikke ved, hvad man vil, så er det lige meget, hvem man sætter i spidsen.”

Men du svarede ikke på spørgsmålet: Kan man komme i spil til posten som kommissionsformand, hvis man ikke har opbakning fra sit eget lands regering?

”Det kan man i sagens natur ikke. For kommissionsformanden er også kommissær.”

,

Forrige artikel Her er Vestagers EU-hold Her er Vestagers EU-hold Næste artikel Løkke er Løkke er "overhovedet ikke" sikker på at undgå hård Brexit
Podcast: EU erkender, at der har manglet klar oplysning om strategi for vacciner

Podcast: EU erkender, at der har manglet klar oplysning om strategi for vacciner

PARLAMENTET #110: Hastværk og blame-game har skabt “rod og uklarhed” i kommunikationen om Europas ellers vellykkede fælles vaccineindkøb, siger chefen for EU-Kommissionen i Danmark, Stina Soewarta. Lyt med, når Altinget i årets første europæiske podcast går tæt på det højspændte spil om vaccinerne mod covid-19.