svarer 
Jeppe Bruus

Vil ministeren redegøre for selskabsskattelovens § 11 B, stk. 4, nr. 3, pkt. 5?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Skatteudvalget, Spørgsmål 374

Vil ministeren redegøre for selskabsskattelovens § 11 B, stk. 4, nr. 3, pkt. 5, som undtager finansielle kontrakter, som tjener til sikring af driftsindtægter og driftsudgifter i sambeskattede selskaber men ikke i udenlandske ikke-sambeskattede selskaber og bestemmelsens forhold til artikel 49 i Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde (TEUF) om retten til fri etablering, når det ikke-sambeskattede selskab er et koncernselskab hjemmehørende indenfor EU, og om der kan være tilfælde, hvor kravet om sambeskatning er i strid med artikel 49, jf. C-650/16, Bevola, præmis 29, og C-47/12, Kronos International Inc., præmis 35?

Svar fra fredag den 22. marts 2024

Selskabsskattelovens § 11 B skal sikre, at store selskaber – herunder selskaber overtaget af kapitalfonde – ikke kan minimere skattebetalingen i Danmark i forhold til driftsoverskuddet ved vilkårligt at placere renteudgifter i Danmark.

Ved opgørelse af den skattepligtige indkomst for selskaber, der er omfattet af selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1-2 b, 2 d-2 j, 3 a-6, § 2, stk. 1, litra a og b, eller kulbrinteskattelovens § 21, stk. 4, kan indkomstårets nettofinansieringsudgifter derfor alene fradrages, i det omfang de ikke overstiger den skattemæssige værdi af selskabets aktiver ganget med standardrenten, jf. selskabsskattelovens § 11 B, stk. 2. Beskæringen kan dog maksimalt nedsætte indkomstårets fradragsberettigede nettofinansieringsudgifter til et beløb på 21,3 mio. kr.

Ved opgørelse af et selskabs nettofinansieringsudgifter medregnes skattepligtige gevinster og fradragsberettigede tab på fordringer, gæld og finansielle kontrakter omfattet af kursdriftsindtægter og driftsudgifter, skal dog, som udgangspunkt, ikke medregnes.

Der er, hvor kontrakten tjener til sikring af selskabets eller et sambeskattet selskabs driftsindtægter og driftsudgifter, tale om finansieringsudgifter medgået til sikring af aktivitet, hvis afkast er skattepligtigt i Danmark. Dette er ikke tilfældet for finansielle kontrakter, som tjener til sikring af et ikke-sambeskattet selskabs driftsindtægter og driftsudgifter, og finansieringsudgifter medgået til sikring af sådan aktivitet kan derfor ikke fradrages.

Det er Skatteministeriets vurdering, at dette i lyset af territorialprincippet og hensynet til en afbalanceret fordeling af beskatningskompetencen er i overensstemmelse med artikel 49 i traktaten om den Europæiske Unions funktionsmåde.

0:000:00