Ulla Tørnæs
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Ulla Tørnæs (V) spørger uddannelses- og forskningsministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, hvori den i lovforslagets bemærkningerne omtalte ”overimplementering af direktivet består”

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 167, Spørgsmål 5
Vil ministeren redegøre for, hvori den i lovforslagets bemærkningerne omtalte ”overimplementering af direktivet består” samt redegøre for, hvorfor direktivet overimplementeres i dansk lovgivning?

Svar fra mandag den 18. maj 2020
18. maj 2020 Uddannelses- og Forskningsministeriet Børsgade 4 Postboks 2135 1015 København K Tel. 3392 9700 www.ufm.dk CVR-nr. 1680 5408 Dette lovforslag har til formål at gennemføre proportionalitetstestdirektivet. Lovforslaget indeholder endvidere bestemmelser, der følger op på implementeringen af anerkendelsesdirektivet.

Jeg vil gerne indledningsvist fastslå, at lovforslagets bemærkninger om overimplementering vedrører opfølgning på implementering af anerkendelsesdirektivet, ikke gennemførelse af proportionalitetstestdirektivet.

Anerkendelsesdirektivet er gennemført i dansk ret ved lov nr. 1871 af 29. december 2015 om anerkendelse af visse uddannelses- og erhvervsmæssige kvalifikationer (herefter anerkendelsesloven), samt i konkret sektorlovgivning for de enkelte lovregulerede erhverv.

Som beskrevet i lovforslagets indledning modtog regeringen i 2018 en åbningsskrivelse fra Europa-Kommissionen, hvori Kommissionen redegjorde for visse punkter, hvor det blev vurderet, at anerkendelsesdirektivet ikke er fuldt ud gennemført i dansk ret. Dette omfatter bl.a. adgang til at klage over udsendelse af advarsel og anmodning om berigtigelse af udsendte advarsler, jf. direktivets artikel 56a, stk. 6.

Anerkendelseslovens bestemmelser om udsendelse og modtagelse af advarsler udvider anerkendelsesdirektivets personkreds til også at omfatte statsborgere fra tredjelande. Dette er beskrevet i lovbemærkningerne til anerkendelsesloven, hvor det også anføres, at der er tale om overimplementering. Jeg kan i den forbindelse henvise til Folketingstidende 2015-16, A, L 32 som fremsat, side 187, 194, 196 og 210.

Ref.-nr.

2020-2003 Som nævnt følger det nærværende lovforslag også op på implementeringen af anerkendelsesdirektivet. Det indgår heri, at den udvidelse af personkredsen, der er sket med anerkendelsesloven, jf. ovenfor, forudsættes at blive videreført med dette lovforslag § 1, nr. 7 og 8, dvs. for klageadgang og adgang til at anmode om berigtigelse af en advarsel, således at alle personer omfattet af en udsendt advarsel – uanset statsborgerskab – får de samme rettigheder herom.
0:000:00