Jens Henrik Thulesen Dahl
 svarer 
Ane Halsboe-Jørgensen

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) spørger uddannelses- og forskningsministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, om at relevante myndigheder i Danmark ved gennemførslen af proportionalitetsvurderinger skal tage hensyn til de særlige forhold

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 167, Spørgsmål 6
Vil ministeren præcisere lovforslaget, så det fremgår tydeligt, at relevante myndigheder i Danmark ved gennemførslen af proportionalitetsvurderinger skal tage hensyn til de særlige forhold, der gør sig gældende inden for sundhedsområdet herunder sundhedsområdets særlige, nationale karakter?

Svar fra mandag den 18. maj 2020
Med det fremsatte lovforslag L 167 om ændring af anerkendelsesloven foreslås det, at proportionalitetstestsdirektivet gennemføres i dansk ret ved en såkaldt inkorporering.

Det betyder, at direktivet i sin helhed vil være gældende dansk ret ved vedtagelse af dette lovforslag. Dette gælder således også direktivets angivelse af de hensyn, som medlemsstaterne skal varetage, f.eks. for så vidt angår hensyn på sundhedsområdet, som vil gælde i dansk ret, nøjagtigt som det er fastlagt i direktivet.

I relation til varetagelsen af hensyn relateret til sundhed kan jeg bemærke, at det f.eks. følger af direktivets artikel 6, stk. 2, at hensynet til den offentlige sundhed er et af de hensyn, som medlemsstaterne navnlig skal overveje ved gennemførelsen af en proportionalitetstest.

Det følger dertil af direktivets artikel 7, stk. 5, at hvis den påtænkte regulering vedrører sundhedserhverv og har konsekvenser for patientsikkerheden, tages der hensyn til målet om at sikre et højt niveau af beskyttelse af menneskers sundhed.

Endelig vil jeg nævne, at det f.eks. er angivet i direktivets præmis 30, at menneskers liv og sundhed rangerer øverst blandt de hensyn, som er beskyttet af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

Beskyttelsen af menneskers liv og sundhed er essentielt, og det er min vurdering, at dette også fremgår tydeligt af proportionalitetstestdirektivet, som foreslås gjort til dansk ret ved L 167. 18. maj 2020 Uddannelses- og Forskningsministeriet Børsgade 4 Postboks 2135 1015 København K Tel. 3392 9700 www.ufm.dk CVR-nr. 1680 5408 Ref.-nr.

2020-2003 På denne baggrund finder jeg ikke grundlag for at ændre lovforslaget.
0:000:00