Om  
Mark Rutte
Klaus Iohannis

Rumæniens præsident trækker sig som Nato-kandidat: Sender Rutte på vinderkurs

Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, trækker sig som kandidat til at blive Natos næste generalsekretær. Hermed har Hollands afgående premierminister Mark Rutte kurs mod at overtage den øverste post efter Jens Stoltenberg. 

Den afgående hollandske statsminister Mark Rutte står til at blive Natos næste generalsekretær efter at Rumæniens præsident har trukket sit kandidatur. 
Den afgående hollandske statsminister Mark Rutte står til at blive Natos næste generalsekretær efter at Rumæniens præsident har trukket sit kandidatur. Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Emilie Tilma

Alle 32 medlemmer af forsvarsalliancen Nato har nu erklæret støtte til, at den afgående hollandske premierminister, Mark Rutte, skal overtage posten som alliancens øverste chef efter Jens Stoltenberg.

Det står klart efter, at Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, torsdag har trukket sig som kandidat til posten. I samme ombæring blev det meldt ud, at også Rumæniens øverste forsvarsråd støtter Mark Rutte i at blive Nato's næste generalsekretær.

Læs også

Dermed er den sidste sten ryddet af vejen for Rutte, som forventes at blive udnævnt officielt til posten i løbet af de næste par dage.

Tidligere har både Tyrkiet, Ungarn og senest altså Rumænien stillet sig i vejen for udpegelsen af den 57-årige liberale hollænder.

Mark Rutte har været premierminister i Holland de sidste 14 år, og meddelte allerede inden valget i 2023, at han ville forlade hollandsk politik. 

I et radiointerview med Den Haag FM i oktober 2023 indikerede Rutte, at han gerne vil være Nato's næste generalsekretær, hvis muligheden opstod.

Her udtalte Rutte blandt andet, at han betragtede posten som generalsekretær i Nato som ”meget interessant”.

Rutte er uddannet historiker fra universitetet i Leiden. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mark Rutte

Kommende generalsekretær, Nato (1/10-24), fhv. premierminister, Holland,
historie (Leiden Uni. 1992)

Klaus Iohannis

Rumæniens præsident

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024