Beskåret rapportering om fund af pesticidrester

13/2-06: I forhold til tidligere års offentliggørelser indeholder rapporten ikke oplysninger om indholdet af pesticider i frugt og grønt opdelt i danske og udenlandske afgrøder, svarer forbrugerministeren.
Dokumentation
Spørger: Poul Henrik Hedeboe (SF)

Spørgsmål S 2463: Vil ministeren oplyse, hvad det er, der skæres væk i den årlige rapportering af fund af pesticidrester, om det er udtryk for en nedprioritering, og om der er en risikovurdering, der tager højde for et eventuelt samspil ved flere restkoncentrationer i samme vare?

Svar fra ministeren: Fødevarestyrelsen offentliggør hvert år pesticidresultater fra den danske pesticidkontrol. Tidligere skete offentliggørelsen i form af en meget omfattende rapport. Af kommunikationsmæssige årsager har Fødevarestyrelsen valgt, at rapporten fremover skal foreligge i en mere forenklet og mere læsevenlig form.

I forhold til tidligere års offentliggørelser indeholder rapporten ikke oplysninger om indholdet af pesticider i frugt og grønt opdelt i danske og udenlandske afgrøder. I erkendelse af at den forenklede rapport medførte en reduktion i informationen om pesticider, har Fødevarestyrelsen efterfølgende gjort alle analyser tilgængelige på styrelsens hjemmeside, hvor også den årlige EU-indberetning kan findes. I EU-indberetningen kan man læse om fund i samtlige afgrøder udtaget i den danske pesticidkontrol.

Jeg finder det tilfredsstillende, at disse oplysninger om fund af pesticider i relation til fødevaresikkerhed nu er offentligt tilgængelige på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Det er Danmarks Fødevareforskning (DFVF), der foretager risikovurderingen af pesticidrester i fødevarer. DFVF har oplyst, at der som et led i den toksikologiske vurdering af pesticidrester i fødevarer inddrages en vurdering af, om der evt. kunne være et samspil i de tilfælde, hvor der er rester af flere pesticider i samme afgrøde. I nogle tilfælde kan virkningen af visse pesticider lægges sammen, f.eks. når der er tale om beslægtede stoffer med samme virkning i kroppen.

I andre tilfælde kan de enkelte stoffer i en blanding hæmme virkningen af hinanden indbyrdes. I de fleste tilfælde er stoffernes virkning så forskellige, at der efter Danmarks Fødevareforsknings vurdering næppe kan påvises en samspilsvirkning af rester af kemiske stoffer, herunder pesticider i de koncentrationer, som de forekommer i vore fødevarer.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00