Debat

Brancheforening til biolog: Det er forkert, at fiskeriet "tømmer havområder for liv”

De vigtigste årsager til det negative pres på havmiljøet skyldes især kilderne fra land. Derfor er der brug for helhedsorienterede løsninger for havmiljøet, skriver Anne Mette Bæk i et svar til biolog Søren Mark Jensen.

Søren Mark Jensen mener, det er et problem, at der anvendes dansk fanget fisk til at producere foderingredienser til ”at holde liv i den norske lakseproduktion”. Men hovedparten af de fisk, der anvendes til foder, har ikke en umiddelbar værdi som spisefisk, skriver Anne Mette Bæk.
Søren Mark Jensen mener, det er et problem, at der anvendes dansk fanget fisk til at producere foderingredienser til ”at holde liv i den norske lakseproduktion”. Men hovedparten af de fisk, der anvendes til foder, har ikke en umiddelbar værdi som spisefisk, skriver Anne Mette Bæk.Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Anne Mette Bæk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I et indlæg på Altinget 22. august skriver biolog Søren Mark Jensen, hvordan den nye havplan spænder ben for naturen. Jeg er helt enig i, at det danske havmiljø er under pres, men det kræver helhedsorienterede løsninger at komme problemet til livs.

De vigtigste årsager til det negative pres på havmiljøet skyldes især kilderne fra land, hvor især næringsstofudledninger fra landbrug og byer er presfaktorer, der påvirker det danske havmiljø i en negativ retning.

Jensen mener, det er et problem, at der anvendes dansk fanget fisk til at producere foderingredienser til brug for blandt andet akvakultur og derved ”at holde liv i den norske lakseproduktion”.

Det er værd at pointere her, at hovedparten af de fisk, der anvendes til foder, er små, benede, olieholdige fisk, der ikke har en umiddelbar værdi som spisefisk, såsom tobis, blåhvilling og sperling. De fiskes som udgangspunkt pelagisk, det vil sige oppe i vandsøjlen, og uden bundpåvirkning.

Læs også

Dertil kommer, at afskær og restprodukter fra fiskeforarbejdning udgør en stigende og meget vigtig del af produktionen – i 2022 udgjorde det således 180.000 tons, svarende til 30 procent af den samlede råvaretilførsel. Vi understøtter derved den cirkulære økonomi ved at sikre en fuld udnyttelse af naturens ressourcer.  

Akvakultur bidrager til lavt klimaaftryk
Det må desuden understreges, at akvakultur er blandt de mest klimavenlige produktionsformer, når det kommer til fødevareproduktion. Det har en lavere miljømæssig påvirkning end kødproduktion. Der anvendes i gennemsnit 0,13 kilo foderfisk til hvert kilo produceret opdrætsfisk.

For laks, der er en kødædende fisk med behov for større marint protein, anvendes der i gennemsnit 0,64 kilo foderfisk til hvert kilo laks. Det vil sige at der der skal langt færre ressourcer til produktionen af akvakultur end andre former for kødproduktion. Af samme grund har FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, anbefalet en global vækst i akvakulturen, eftersom det er mest socialt og miljømæssigt bæredygtigt.

Læs også

Grundet det høje proteinindhold, omega 3 og andre vitale kilder, er marine ingredienser som fiskemel og fiskeolie, afgørende for at understøtte akvakulturen.

I tillæg har marine ingredienser som fiskemel og fiskeolie, der anvendes til opdrætsfisk, et lavere CO2-aftryk sammenlignet med plantebaserede foderingredienser, som for eksempel soyamel eller palmeolie. Foderfiskene og akvakultur er derfor med til at bidrage til et lavt klimaaftryk og en bæredygtig produktion til en stigende befolkning – fra fangst til foder til sunde fødevarer.

Bundtrawl påvirker miljøet mindre end landbruget
Dansk fiskeri er velforvaltet og 100 procent baseret på biologiske anbefalinger, fuld sporbarhed og kontrol. Der er et tæt samarbejde med myndighederne, forskningsmiljøet og uafhængige tredjeparter, hvilket også har bidraget til, at fiskebestandene i Nordsøen er i stigning og det er derfor helt udokumenteret, at fiskeriet ”tømmer store danske havområder for liv”.

Det internationale Havundersøgelsesråd, ICES, har netop offentliggjort et studie, der viser, at bundtrawl faktisk påvirker miljøet mindre end landbrugs produktionsformer. Til trods for, at havmiljøet kan blive forbedret ved et forbud af bundtrawl, vil det globale miljø blive endnu mere negativt påvirket ved sådan et forbud, da man så skal erstatte med fødevareproduktioner, som har en større miljømæssig påvirkning.

Så ja, jeg er enig i at havmiljøet er under pres. Men der er brug for helhedsorienterede løsninger, der adresserer de reelle problemer både for havmiljøet og for samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Mette Bæk

Direktør, Marine Ingredients Denmark og European Fishmeal and Fish Oil Producers
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1996)

Søren Mark Jensen

Selvstændig senior natur- og miljørådgiver
cand.mag. i biologi og kulturgeografi (Roskilde Uni. 1980)

0:000:00