Da Ellemann forlod Herning, forstummede kritikken af omstridt klimaskat: "Troels har givet ro på bagsmækken"
Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose har lagt låg på skænderierne om den CO2-afgift, der fældede Jakob Ellemann-Jensen og splitter Venstre. "De skal have ro til at finde deres ben," lød det fra EU-politikeren Asger Christensen, der tidligere har ført an i kritikken, men som nu har en god "mavefornemmelse".
Malte Bruhn
JournalistKatrine Falk Lønstrup
JournalistMagnus Garde-Strandberg
JournalistHERNING: Jakob Ellemann-Jensen var omringet af spørgelystne journalister, pressefolk og snurrende tv-kameraer, da han lørdag formiddag sluttede sin politiske karriere på hovedgaden i Herning.
"Jeg skal hjem, og I skal videre," sagde Ellemann til de af journalisterne, der dristede sig til at følge efter ham, da han forlod det midtjyske kongrescenter efter sin afskedstale som Venstre-formand.
I favnen havde han sin frakke, en udgave af den nye Venstre-debatbog ‘Må jeg være fri’ og en pakke med et par hjemmestrikkede sokker, han fik foræret af en betænksom partifælle på vej ud af salen.
Er du blevet behandlet ordentligt af dine partikammerater?
Nu har Troels og Stephanie ansvaret for at komme videre, mens jeg vil tage hjem.
Jakob Ellemann-Jensen
Tidligere formand for Venstre
"Der har lige stået en masse mennesker og klappet i sammenlagt... Jeg tæller i hvert fald til tre kvarter," sagde Ellemann, mens han hastede mod udgangen.
Men det er jo ingen hemmelighed, at der er mange magtfulde folk i Venstre, der har arbejdet for, at du ikke længere skulle være formand?
"Ved du hvad, sådan er det at gå til politik. Det er en kontaktsport, og sådan skal det være," sagde han og fortsatte:
"Jeg har ikke hverken lyst til eller behov for at deltage i noget som helst andet end det. Jeg går herfra med et smil på læben og en inderlig taknemmelighed for at have været formand for det vigtigste parti i det danske samfund nogensinde."
Hvem har ansvaret for Venstres krise?
"Det er klart, at det har jeg ansvaret for. Nu har Troels og Stephanie ansvaret for at komme videre, mens jeg vil tage hjem."
Hvad skal du lave nu?
"Jeg skal holde fri. Jeg håber, jeg skal lidt på jagt. Jeg skal hygge mig," lød det fra Ellemann, inden han stoppede op for at tage sin frakke på.
Da en journalist forsøgte sig med et spørgsmål om FE-sagen, blev hun afbrudt af en opmærksom pressemedarbejder.
"Nu tror jeg, vi lader Jakob være," sagde han og slog følge med den frigjorte formand, der fortsatte mod vest. Ved hans side var også Folketingets formand Søren Gade, der var sidste Venstre-mand til at sige farvel og tak til Ellemann for denne gang.
Selvom Jakob Ellemann-Jensen nu endegyldigt er fortid som formand for Venstre, betyder det langtfra, at Venstres trængsler er ovre.
Om det bliver hans efterfølger Troels Lund Poulsen og den nye næstformand Stephanie Lose, der kan vende de dårlige målinger og revitalisere Venstres rolle i den upopulære SVM-regering står fortsat hen i det uvisse efter weekendens landsmøde i Venstre.
Til gengæld står det klart, at Venstres nye ledelse – indtil videre – er lykkedes med at lægge låg på de kritiske røster i baglandet, der i de seneste måneder har kritiseret regeringens bebudede CO2-afgift og Ellemanns håndtering af den besværlige sag.
Da Ellemann fra scenen holdt sin sidste tale som Venstre-formand kom han med sit sidste indspark i den svære debat, der har splittet parti og genstartet den livsfarlige diskussion om forholdet mellem by-Venstre og land-Venstre.
Udover at minde salen om, at dansk landbrug er nødt til at berede sig på den grønne omstilling, slog han fast, at Venstre skal finde en politisk model, som alle danskere kan se sig selv i:
"Hvis Venstre ikke går forrest med optimisme, opsmøgede ærmer og troen på, at vi kan få noget godt ud af den tid, der venter os, hvem gør så? Hvilken vælger - ung eller gammel, høj eller lav, jyde, fynbo, sjællænder eller noget helt fjerde - har nogensinde stemte på Venstre for at få fortiden tilbage? Ingen," lød det afsluttende fra Ellemann, der selv er født, opvokset og bosiddende i Nordsjælland.
Andrea går i Rudolf Steiner-børnehave
Da Troels Lund Poulsen fra Lindved ved Vejle indtog scenen efter Ellemanns farvel og lod sig hylde som ny formand for Venstre, lagde han ikke skjul på, at han overtager et parti, der befinder sig i en "skæbnestund".
"Jeg kommer til at gøre mig umage, og jeg kommer til at arbejde alt, hvad jeg kan for at få genrejst vores parti," lød det fra Lund Poulsen.
Det var en tale uden store politiske forslag. I stedet forsøgte han at tegne konturerne af et politisk projekt, der kort fortalt kan betegnes som Venstre-classic.
Han gik til forsvar for efterskolerne, de private velfærdsinstitutioner og reformer, der sikrer en bedre økonomi. Og så erklærede han sin fulde støtte til de danske jøder, der ikke kan leve i fred.Jeg medgiver, der har været en stor diskussion om CO2-afgiften efter sommerferien. Men det er tydeligt for alle, der sidder i salen, hvad det er for et udgangspunkt, jeg har.
Troels Lund Poulsen
Formand for Venstre
Og hen mod slutningen gik han også i brechen for det regeringssamarbejde, som Jakob Ellemann-Jensen i høj grad har personificeret, men som også Troels Lund Poulsen har været en varm fortaler for.
"Jeg ved godt, at der er nogen, som ikke synes, Venstre skal være i regering. At det ville være lettere og bedre at stå udenfor. Jeg er enig i, at det ville være lettere. Men det ville ikke være bedre. For det er, når man er i regering, at ens drømme har den bedste mulighed for at blive til virkelighed," sagde han.
Om en CO2-afgift på landbruget også er en drøm, der snart bliver til virkelighed, meldte talen ikke noget om.
Til gengæld vakte det stor latter i salen, da han fortalte, at han har sendt sin 5-årige datter Andrea i en vegetarisk Rudolf Steiner-skovbørnehave i Gammel Tølløse. Hende nævnte han i øvrigt flere gange i den tale, end han har gjort tilsammen indtil nu i sin politiske karriere.
Formand for Folketinget Søren Gade var mere klar i mælet, da han var på talerstolen. Han var sendt i byen for at sætte et par ting eller to på plads over for de af medlemmerne, der var lidt for vokale i tiden op til Ellemanns farvel.
"Jeg kan ikke lade være med lige at skue lidt tilbage, til dengang vi havde 31,2 procent af stemmerne. Da diskuterede vi ikke land og by. Nu ligger vi under ti procent, og nu diskuterer vi kun land og by. Jeg vil opfordre folk til at stoppe med det. Venstre er et parti for både land og by," lød det fra Gade.
Han understregede også, at CO2-afgiften er på vej, og at det bliver med Venstre som fødselshjælper.
"Regeringens plan er at føre penge tilbage til erhvervet. Krone for krone. Det kan jeg godt leve med," konstaterede Søren Gade fra talerstolen.
En god mavefornemmelse
At debatten om afgiften ikke er helt død i partiet, stod dog klart for enhver, da der skulle stemmes om kandidatlisten til det kommende EU-valg.
På listens andenplads kom nemlig den nuværende EU-parlamentariker og landmand Asger Christensen, der har stået i spidsen i kritikken af den CO2-afgift, han flere gange har kaldt "tudehamrende tosset".
Men sådan forholder det sig ikke længere, må man forstå:
Asger Christensen, du har tidligere kritiseret Jakob Ellemann-Jensens linje og kaldt CO2-afgiften for tudehamrende tosset. Hvad vil du kalde den nu?
"Nu har vi fået en ny start. Det nye formandskab skal have ro til at finde deres ben. Og jeg har en tro på, at de kan finde en model sammen med regeringen, som gør, at vi kan nå målene, og at jeg kan se sig mig selv i det."
Men tror du på, at det nye formandskab kan levere en anden model, end Jakob Ellemann-Jensen ville have kunnet?
"Ja."
Hvordan kan det være?
"Jeg kan bare mærke det. Det er en mavefornemmelse."
Hvad baserer du den mavefornemmelse på?
"Jeg er sikker på, at med den måde, de vil gå til det arbejde på, så vil de komme frem med en model, som vi alle sammen kan se os i."
Du er selv landmand. Og Troels Lund Poulsen jo også fritidslandmand og jyde. Er det derfor?
"Nej. Nej. Nej," insisterer Asger Christensen og fortsætter så:
"Troels Lund har været i politik næsten al den tid, jeg kan huske. Og han står på samme fundament, som han altid har gjort. Han er tro mod sine rødder og derfra, hvor han kommer."
Samme toner kommer fra hovedbestyrelsesmedlem Peder Fruergaard, der også tidligere har tordnet mod Ellemann og en klimaafgift på landbruget.
"Troels har givet ro på bagsmækken," lød det, da Altinget fangede ham i foyeen.
Nu vil han ikke længere udtale sig kategorisk om en CO2-afgift.
"Man skal først finde ud af, hvordan og hvorledes CO2 overhovedet skal beregnes, før jeg kan tage stilling til det," sagde han.
Et andet begejstret hovedbestyrelsesmedlem er fiskeopkøber Jens Nicolai Vejlgaard:
Troels Lund Poulsen er sådan en, som en Venstre-mand kan se sig selv i.
Jens Nicolai Vejlgaard
Fiskeopkøber, regionsbestyrelsesformand i Region Midtjylland, forretningsudvalgs- og hovedbestyrelsesmedlem i Venstre
"Jeg er 100 procent sikker på, at Troels Lund Poulsen er den rette til at vende skuden. Han har erfaring, han er kompetent, han er dygtig og en rolig type, som man godt kan låne sin tegnebog. Han er sådan en, som en Venstre-mand kan se sig selv i."
Jens Nicolai Vejgaard, der i øvrigt også er medlem af Venstres magtfulde forretningsudvalg og regionsbestyrelsesformand i Midtjylland, har også tidligere været en arv kritiker af en CO2-afgift. Men nu, hvor Troels Lund har overtaget rattet, har piben fået en anden lyd:
"Der kommer en CO2-afgift. Men hvis man forholder sig til regeringsgrundlaget, så står der, at det skal være økonomisk neutralt og ikke koste arbejdspladser. Og hvis man kan holde hånd i hanke med det, så er det et fint sted at starte."
Også medlem af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget Peter Gæmelke, der driver et stort landbrug i Sydjylland, har tidligere talt dunder mod CO2-afgiften. I september sagde han til Jyllands-Posten, at den ville gøre "ondt i Venstres fundament".
Men den nye ledelse ham gjort ham mere tryg, lyder det:
"Jeg er meget tryg ved, at Troels Lund sætter sig i spidsen for Venstre, og er med til at lede forhandlingerne om en CO2-afgift."
Er du mere tryg ved, at det er Troels Lund leder forhandlingerne end Jakob Ellemann?
"Det har jeg ingen kommentar til."
Mange af dem, Altinget har talt med på landsmødet, har tidligere langet ud efter afgiften. Nu svarer I alle, at I afventer ekspertudvalgets vurdering. Er det noget, som I har fået at vide, at I skal sige?
"Jeg er ikke tilhænger af en afgift, men jeg venter på det udvalg, som kan beskrive, hvordan vi skal gøre," sagde Peter Gæmelke.
V kommer til at støtte en CO2-afgift
Da Troels Lund Poulsen mødte pressen for at svare på spørgsmål, slog han fast, at hans første og vigtigste opgave som formand bliver at sikre "ro og stabilitet" i det pressede parti.
Det gælder først og fremmest i spørgsmålet om en CO2-afgift, lød det.
"Den grønne omstilling skal udvikle og ikke afvikle dansk landbrug. Og der er CO2-afgiften en del af det. Men jeg kommer ikke med en løsning på, hvordan CO2-afgiften skal se ud for dansk landbrug. Det vil også være forkert, for vi afventer fortsat ekspertgruppens anbefalinger og en grøn trepart," sagde Troels Lund Poulsen.
Han har også bemærket, at det kritiske bagland har skruet ned for kritikken og op for tålmodigheden.
"Jeg har ikke oplevet så meget virak om CO2-afgift de seneste 14 dage. Jeg medgiver, der har været en stor diskussion om det efter sommerferien. Men det er tydeligt for alle, der sidder i salen, hvad det er for et udgangspunkt, jeg har".
"De ved godt, at Venstre kommer til at støtte en CO2-afgift under den præmis, at det skal udvikle og ikke afvikle vores landbrug. Det tror jeg, at man er tryg ved," tilføjede han.
Var man mindre tryg under Ellemann?
"Vi kommer ikke udenom, at der var en diskussion om det, fordi vi begyndte at diskutere løsningsforslag, inden vi fik anbefalingerne. Jeg kommer ikke med nogle løsninger, før vi kender den bane, vi spiller på," afsluttede Venstres nye formand.
Venstres krise
Venstre har stort set befundet sig i en konstant nedadgående spiral siden valget i 2019, hvor den daværende formand Lars Løkke Rasmussen fik 23,4 procent af stemmerne.
Og siden SVM-regeringen blev en realitet for snart et år siden, er situationen i partiet kun blev værre. I den en seneste meningsmåling, som Epinion har lavet for Altinget og DR, står Venstre således til kun 8,3 procent af stemmerne eller 15 mandater. Altså en tilbagegang på otte mandater siden valget 1. november 2022, hvor Venstre fik 13,3 procent af stemmerne.
I begyndelsen af oktober meddelte den nu tidligere formand Jakob Ellemann-Jensen, at han trak sig helt fra dansk politik, fordi hans person “skyggede for meget for Venstre” – og partiet stod dermed uden formand. Især debatten om en CO2-afgift havde været hård for Ellemann, der havde fået kritik fra flere stemmer i baglandet.
Troels Lund Poulsen meldte sig som den eneste som kandidat til posten, og lørdag blev han så officielt ny formand.