Kommentar af 
Anna Bak Jäpelt

Danish Crowns slogan om klimagrisen kan snart blive en selvopfyldende profeti

De danske grise kommer formentlig til at se mere klimavenlige ud, end de er, når drivhusgasafgiften på landbruget præsenteres af Svarer-udvalget. Vores måde at opgøre udledninger på skaber et paradoks, hvor et slagtemodent svin på 100 kilo udleder færre drivhusgasser end samme mængde planter, skriver Anna Bak Jäpelt.

Danish Crown blev hevet i retten for sit slogan "Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror". Imidlertid kan det slogan snart risikere at blive en selvopfyldende profeti, når drivhusgasafgiften på landbruget præsenteres af Svarer-udvalget her i starten af 2024, skriver Anna Bak Jäphelt.
Danish Crown blev hevet i retten for sit slogan "Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror". Imidlertid kan det slogan snart risikere at blive en selvopfyldende profeti, når drivhusgasafgiften på landbruget præsenteres af Svarer-udvalget her i starten af 2024, skriver Anna Bak Jäphelt.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Anna Bak Jäpelt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 2021 præsenterede Danish Crown sloganet "Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror".

I 2023 blev de hevet i retten for det. Den påstand affødte nemlig beskyldninger om greenwashing fra flere grønne organisationer.

Imidlertid kan det slogan snart risikere at blive en selvopfyldende profeti, når drivhusgasafgiften på landbruget præsenteres af Svarer-udvalget her i starten af 2024.

De danske grise kommer nemlig formentlig til at se mere klimavenlige ud, end de er, især sammenlignet med de danske plantebaserede alternativer.

Det kan mildest talt lyde paradoksalt, at produktionen af et slagtemodent svin på lidt over 100 kilo, inklusive foder, gylle, staldanlæg og transport, på papiret udleder færre drivhusgasser end produktionen af den samme mængde planter til fødevarer.

Dette paradoks skyldes hovedsageligt vores måde at opgøre udledninger på – et princip, der ligner en osteklokke.

Follow the money, sagde de, og det gjorde landmændene. Og man kan sådan set ikke klandre dem for at ville optimere deres egen forretning.

Anna Bak Jäpelt
Konsulent, Klimaakademiet

Fordi en betydelig del af grisens foder, herunder sojaskrå og palmeolie, ikke produceres i Danmark, tæller det ikke med i den nationale drivhusgasopgørelse og vil derfor ikke pålægges en drivhusgasafgift.

Ifølge landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, stammer omkring 70 procent af den samlede drivhusgasudledning fra en gennemsnitlig gris fra produktion af foderet.

Foderets store klimaaftryk skyldes, at al dyrkning af planter udleder drivhusgasser, især lattergas, der er omkring 300 gange mere potent end CO2.

Forskellen mellem danskproducerede planter og importeret foder er dog, at det udenlandske foders klimaaftryk ikke tæller med i regnskabets time.

Jeg spår derfor, at afgiftens indvirkning på de forskellige sektorer inden for landbruget vil følge rækkefølgen: først kvægsektoren, efterfulgt af plantesektoren, dernæst svinesektoren og fjerkræsektoren.

Denne rækkefølge skyldes altså den simple kendsgerning, at svine- og fjerkræsektoren importerer en stor andel af deres foder og ikke udleder metan på samme måde som kvægsektoren, hvilket delvist undtager dem fra den nationale afgiftsbyrde.

Det er der egentligt intet mærkeligt i. Drivhusgasafgifter er skruet sammen til at fungere på den måde, at de kun tager højde for udledninger, der sker inden for landets grænser.

Læs også

Og selvom jeg, som de fleste aktører, er enig i, at en drivhusgasafgift kan bidrage til at drive omstillingen af landbruget, er det en sandhed med modifikationer, når det kommer til at bidrage til den strukturelle omstilling af det danske landbrug: At bevæge os fra et meget animalsk landbrug til et mere plantebaseret landbrug.

De plantebaserede fødevarer er en af de vigtigste trædesten på vejen til et fremtidssikret landbrug. Ved at producere planter direkte til mennesker frem for til foder kan vi skabe en langt bedre udnyttelse af vores landbrugsarealer.

Men mange af de største landmænd har ikke investeret i planteproteiner. De har derimod investeret i store svineproduktioner, biogas og pyrolyse.

Hvis ikke vi for alvor forsøger at skabe et konkurrencedygtigt marked på planteområdet, risikerer vi, at dansk gris fremstår mere klimavenlig, end mange håber.

Anna Bak Jäpelt
Konsulent, Klimaakademiet

Follow the money, sagde de, og det gjorde landmændene. Og man kan sådan set ikke klandre dem for at ville optimere deres egen forretning.

Det gøres i dag bedst gennem hyppig udslusning af gylle, afgasning af gyllen i et biogasanlæg, der begge formentlig vil kunne sikre en lavere drivhusgasafgift, samt produktion af biogas og det populære pyrolyse, der begge subsidieres af staten.

Og hvis man som landmand skal være sikker på at kunne betale en fremtidig afgift, nytter det ikke noget at producere planter til fødevarer, der ikke kan afsættes. Sådan er det i dag.

Der mangler med andre ord muligheder for finansiering og økonomiske incitamenter til at producere planter til fødevarer - både nu og når drivhusgasafgiften indføres.

Hvis vi virkelig ønsker at iføre os "førertrøjen på området," som fødevareminister Jacob Jensen fremhævede under lanceringen af en ny handlingsplan for plantebaserede fødevarer, er det afgørende at implementere konkrete økonomiske incitamenter.

Hvis vi kan gøre det med biogas, pyrolyse og vindmøller, hvorfor kan vi så ikke gøre det med plantebaserede fødevarer?

Hvis ikke vi for alvor forsøger at skabe et konkurrencedygtigt marked på planteområdet, risikerer vi, at dansk gris fremstår mere klimavenlig, end mange håber.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Bak Jäpelt

Konsulent, fødevarer og landbrug i Klimaakademiet, medlem, Ungeklimarådet
bachelor i miljøvidenskab (Københavns Uni., 2019)

0:000:00