Debat

DI Fødevarer: Vi har brug for flere unge i fødevarebranchen

Der er sket et fald i optaget af unge på uddannelserne inden for fødevareområdet. Der er brug for flere kloge unge på uddannelser, som skal udvikle fremtidens fødevareteknologi, skriver Leif Nielsen.

Der er for få unge, der søger ind på uddannelserne inden for fødevareområdet, skriver Leif Nielsen.
Der er for få unge, der søger ind på uddannelserne inden for fødevareområdet, skriver Leif Nielsen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Leif Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som mange unge ventede jeg spændt på optagelsestallene om aftenen 28. juli i år. De mange tal for ansøgninger, førsteprioriteter og standby-pladser siger nemlig noget om, hvor de unge ser, at vi som samfund er på vej hen, og hvor de ønsker at bruge deres ressourcer mange år frem.

I øjeblikket står vi over for mange udfordringer relateret til den grønne omstilling, og det er de unge, vi uddanner nu og i de kommende år, der skal bygge videre på Danmarks bæredygtighed.

De tomme pladser er bekymrende, fordi vi på fødevareområdet får brug for kloge hoveder i fremtiden.

Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

Tallene på ansøgninger og optagelser er derfor en måde at tage temperaturen på, hvor godt stillet vi i fremtiden vil være på det område.

Desværre gik det i år den forkerte vej på et vigtigt punkt. 12,5 procent færre end sidste år søgte ind på de korte og lange videregående uddannelser inden for fødevareområdet.

I perioden siden da har nogle af de længere videregående uddannelser på universiteterne modtaget ansøgninger til deres ledige pladser.

I skrivende stund er der stadig tomme pladser på mange af de kortere uddannelser, der skal understøtte udviklingen på fødevareområdet. Det gælder desværre for uddannelserne til både mejeri-, fødevare- og procesteknologer.

Tomme pladser på uddannelser bekymrer
De tomme pladser er bekymrende, fordi vi på fødevareområdet får brug for kloge hoveder i fremtiden.

Virksomhederne skal opfinde nye måder at producere på, og skal vi lykkes med at gøre endnu mere af vores mad klimaneutral og plantebaseret, skal vi både kunne fremstille grønne proteiner og sørge for, at de smager godt og har den rette konsistens.

Netop udvikling og implementering af de nye teknologier vil der med et lavere optag på disse uddannelser blive færre til at understøtte. Derfor er det vigtigt, at vi tager faldet i ansøgninger seriøst.

Danske fødevarevirksomheder har gennem mange år forbedret processer og udviklet teknologier, som sikrer en mere klimavenlig produktion og klimavenlige produkter. Vi står i dag godt, fordi vi gennem lang tid har prioriteret at udvikle og uddanne kandidater til fødevaresektoren – og det er et momentum, vi skal holde ved lige.   

Danske unge skal holde det grønne momentum ved lige
Fødevarebranchens momentum kan nemlig også blive til vækst, og vi kan for alvor gøre en forskel, hvis vi får vores teknologi ud i verden.

Det er vores ansvar som branche i samarbejde med uddannelses-institutionerne at få de unge til at søge de fødevarerelevante uddannelser

Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

Eksport af bæredygtige løsninger og teknologi inden for fødevarebranchen har stort potentiale, og fastholder vi i Danmark vores position i spidsen for den bæredygtige omstilling, vil det skabe vækst. Men kun hvis vi kan bevare vores forspring - ellers snupper andre lande væksten for næsen af os. 

Til det behøver vi de unge. Både fra de korte og de længere videregående fødevareuddannelser. Samtidig skal vi vække interessen hos studerende fra andre uddannelsesretninger, som er relevante for vores branche, så de også har øjnene rettet mod fødevarevirksomhederne, når de skal i praktik, lave projekter og senere søge job.

For vi har i høj grad også brug for dygtige biokemikere, maskinmestre og andre fagfolk inden for eksempelvis automation og produktion, når vi skal bage leverpostejen på bæredygtig energi, minimere spildevandet på bryggeriet og mindske madspild ved at få yoghurten til at holde sig lidt længere.

Det er branchen og uddannelsernes ansvar at vise de unge mulighederne
Det er vores ansvar som branche i samarbejde med uddannelsesinstitutionerne at få de unge til at søge de fødevarerelevante uddannelser og få øjnene op for de muligheder, der ligger i branchen. 

I år fik vi fyldt de længere videregående universitetsuddannelser op i anden runde – men hvad med næste år?

Mit håb på den korte bane er, at vi inden studiestart også får fyldt de sidste tomme pladser ud. På den længere bane skal vi fortsat gøre en indsats for at gøre også de øvrige uddannelser attraktive. Det er et fælles ansvar for både virksomheder, uddannelsesinstitutioner og politikere.

Vi tager gladeligt imod dem, som uddanner sig, og vi vil gerne invitere til, at vi sammen får endnu flere unge til at se en fremtid i vores branche.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00