Kommentar af 
Mads Fuglede

Fiskeriet er stadig vigtig for den danske selvforståelse

Den historiske og kulturelle betydning af søfart og fiskeri for Danmark kan ikke overvurderes. Men Brexit og lavere bestanddele presser fiskeriet. Det skal gøres bæredygtigt, uden at vi begrænser de danske fiskere, skriver Venstres fiskeriordfører, Mads Fuglede, i sin første kommentar på Altinget Fødevarer.

Selvom der i dag ikke er en lige så stor andel af arbejdsstyrken, der er tilknyttet fiskeriet og landbruget, som der historisk har været, så spiller de en vigtig rolle for mange danskere, skriver Venstres fiskeriordfører, Mads Fuglede.
Selvom der i dag ikke er en lige så stor andel af arbejdsstyrken, der er tilknyttet fiskeriet og landbruget, som der historisk har været, så spiller de en vigtig rolle for mange danskere, skriver Venstres fiskeriordfører, Mads Fuglede.Foto: (Arkivfoto) Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Mads Fuglede
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Engang var Danmark Herre i hele Norden og bød over England, som vi synger i ”I Danmark er jeg født” af H. C. Andersen. Det skyldtes ikke mindst vores evner til søs, hvor vikingerne drog på togt og underlagde sig andre nationer.

Den danske historie er tæt knyttet til havet, og den historiske og kulturelle betydning af søfart og fiskeri for Danmark kan ikke overvurderes.

Læs også

Den danske maritime historie strækker sig lige fra krigeriske vikingetogter, til de første danske fuldtidsfiskere fra 1600-tallet, til 1700-tallet hvor Danmark havde en af Europas største flåder, en opblomstring af det havgående fiskeri omkring år 1900, til ”Sømandskongen”, kong Frederik IX.

Til i dag, hvor et af verdens største rederier er dansk, og hvor fiskeriet bidrager med op i mod 12,5 milliarder kroner til Danmarks bruttonationalprodukt, og står for 16.000 arbejdspladser, når man indregner følgeerhverv, ifølge en undersøgelse foretaget af Copenhagen Economics.

Det ligger grundlæggende i vores selvforståelse, at vi er tæt knyttet til det maritime. 

Fiskeriet skal gøres bæredygtigt, uden at vi begrænser de danske fiskere.

Mads Fuglede (V)
Fiskeriordfører

Venstre blev dannet i 1870 og har linjer til Bondevennerne og Det forenede Venstre. Venstre har traditionelt haft stærke forbindelser til det primære erhverv i Danmark.

At medvirke til, at vi har en stærk landbrugs- og fiskerisektor har også været en stor del af den folkebevægelse og andelsbevægelsen, hvoraf det Venstre, vi kender i dag, udspringer fra.

Selvom der i dag ikke er en lige så stor andel af arbejdsstyrken, der er tilknyttet fiskeriet og landbruget, som der historisk har været, så spiller de en vigtig rolle for mange danskere.

Særligt i landdistrikterne skaber det primære erhverv sammenhængskraft og er en del af en hel produktionskæde, der bidrager med gode arbejdspladser udenfor de store byer.

Fiskerne, der sejler på havet. Skibsmekanikeren, der reparerer. Fiskeauktioner, der tjener på at sælge dagens fangst til højstbydende, vognmænd der fragter dagens fisk rundt i landet.

Tager man det et ekstra led ud, handler fiskerne og følgeerhvervene hos den lokale købmand, har deres børn til at gå i byens skole og bosætter sig tæt på arbejdet.

Læs også

Derfor ser vi også mange eksempler på danske byer, som er opstået som følge af fiskeriet, særligt ved Vestkysten; Hirtshals, Hanstholm, Hvide Sande. Herude arbejdes der med naturen. Og der arbejdes hårdt – i alt vind og vejr – for fiskeriet er et hårdt fysisk erhverv.

Men det er ingen hemmelighed, at fiskeriet er presset i dag. Særligt fordi fiskebestande er udfordrede og at internationale politiske beslutninger, såsom Brexit, har medført reduktioner i fiskekvoter for de danske fiskere. 

Historien om Danmark er også en historie om en stolt søfartsnation. Vi skal udvikle og ikke afvikle fiskeriet.

Mads Fuglede (V)
Fiskeriordfører

Det kræver derfor politisk fokus, at vi fortsat kan have en sund fiskerisektor i Danmark.

Før jul kom Fiskerikommissionen med sin rapport om fremtidens fiskeri bestående af 19 anbefalinger, som vil danne grundlag for de politiske forhandlinger herom.

Disse vil vi skulle kigge ned i, for at vi fra politisk side kan medvirke til, at fiskeriet fremtidssikres, og fremtidige generationer også kan få fisk på bordet fanget af danske fiskekuttere. Anbefalingerne kredser både om institutionelle forhold, samfundsøkonomi, lokalsamfund og udvikling, havmiljø, natur med videre.

Fiskeriet skal gøres bæredygtigt, uden at vi begrænser de danske fiskere. Vi skal gøre det attraktivt at arbejde – som Venstre også har plæderet for i over 50 år. Så jeg er fortrøstningsfuld. Fiskerne er fulde af gåpåmod, så det skylder vi også sektoren at være herinde fra Christiansborgs side af.

Historien om Danmark er også en historie om en stolt søfartsnation. Vi skal udvikle og ikke afvikle fiskeriet.

Jeg er Venstres nye fiskeriordfører, men i kraft af, at jeg bor i nærheden af Ringkøbing, har jeg allerede et kendskab til fiskeriet – det kan ikke undgås på disse egne.

Jeg vil glæde mig til at komme rundt i Danmark og besøge nogle af de mange fiskere og følgeerhverv – for det er i samspil med erhvervet, at vi kan fremtidssikre fiskeriet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Fuglede

MF (DD)
cand.mag. i historie og filosofi (Aarhus Uni.)

0:000:00