Debat

Fødevarestyrelsen: Kritikken af de nye nordiske kostanbefalinger er grundløs

I Sverige, Norge og Danmark har nye nordiske næringsanbefalinger skabt debat, fordi de også inkluderer bæredygtighed. Anbefalingerne er baseret på solid forskning og deklarerer tydeligt, hvornår de hviler på sundhed og på bæredygtighed, skriver Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Blandt de nye nordiske kostråd opfordres der til at spise flere grøntsager og frugter samt&nbsp;bælgfrugter og fisk fremfor kød.<br>
Blandt de nye nordiske kostråd opfordres der til at spise flere grøntsager og frugter samt bælgfrugter og fisk fremfor kød.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Anne Pøhl Enevoldsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med de nye nordiske næringsstofanbefalinger (NNR 2023) er der er tale om en markant kursændring i det faglige grundlag for kostvejledning i Norden.

Anbefalingerne, der blev lanceret i sidste uge, er udarbejdet til myndighederne, og rummer nu både ambitionerne om en sundere befolkning og en sundere klode. Det er sket efter ønske fra de nordiske ministre, som iværksatte udviklingen af de nye NNR i 2018.

I både Sverige, Norge og Danmark er fagligheden bag den nye NNR blevet beklikket, så derfor kan der være god grund til at se på det arbejde, NNR bygger på.

  • Mere end 230 forskere fra hele verden har bidraget til de opdaterede anbefalinger for for eksempel vitaminer og mineraler
  • Dokumentation for NNR2023-anbefalingerne består af mere end 2.000 sider udredning og bilag
  • NNR2023 ser først og fremmest på sundhed, dernæst på bæredygtighed. Det fremgår tydeligt, hvornår anbefalingerne hviler på sundhed og henholdsvis bæredygtighed

Går ikke på kompromis med vores sundhed

En hovedpointe i NNR2023 er, at vi kan spise langt mere plantebaseret kost uden at gå på kompromis med vores sundhed.

Mens bæredygtighedsaspektet i NNR 2023 er nyt i andre nordiske lande, så har hensynet til klimaet været en del af Danmarks Officielle Kostråd siden 2021.

Vores Officielle Kostråd er på linje med de nye nordiske anbefalinger, og Fødevarestyrelsen vil nu sammen med DTU Fødevareinstituttet se på, om den nye NNR giver anledning til mindre justeringer og præciseringer i De officielle Kostråd.

Lige som De Officielle Kostråd er udarbejdet med afsæt i såvel NNR som eksisterende kostvaner og den danske madkultur, så udgør NNR på tilsvarende måde grundlaget for myndighedernes arbejde med kostråd i de øvrige nordiske lande.

FAKTA

Rapporten angiver anbefalinger for 36 næringsstoffer og 15 fødevaregrupper.

Anbefalingerne fokuserer på plantebaseret kost, der indeholder masser af grøntsager, frugt, bær, bælgfrugter, kartofler og fuldkorn samt et øget indtag af fisk og nødder.

NNR2023 anbefaler et moderat indtag af fedtfattige mælkeprodukter og minimale mængder af rødt og hvidt kød, forarbejdet kød, alkohol samt fødevarer med et højt indhold af fedt, salt og sukker.

De officielle Kostråd:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget.
  • Spis flere grøntsager og frugter.
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk.
  • Spis mad med fuldkorn.
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter.
  • Spis mindre af det søde, salte og fede.
  • Sluk tørsten i vand.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00