Debat

Hjerteforeningen: Forpligt industrien til at tage ansvar for danskernes sundhed

DEBAT: Skal danskernes sundhed blive bedre gennem mad og måltider, så må industrien - både detailhandlen og producenterne – tage ansvar, skriver Morten Ørsted-Rasmussen fra Hjerteforeningen.

Meget peger på, at årsagen til det stigende antal overvægtige er resultatet af et fedmefremmende samfund, skriver Morten Ørsted-Rasmussen fra Hjerteforeningen.
Meget peger på, at årsagen til det stigende antal overvægtige er resultatet af et fedmefremmende samfund, skriver Morten Ørsted-Rasmussen fra Hjerteforeningen.Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Ørsted-Rasmussen
Forebyggelseschef, Hjerteforeningen

Jakob Ellemann-Jensen (V) har sat sig i stolen som ny fødevareminister i Danmark. Hjerteforeningen opfordrer til, at den nye minister bruger de ti anbefalinger fra Advisory Board for mad, måltider og sundhed til at skabe bedre strukturelle rammer for de sunde valg.

Overvægt er et stigende problem, der fortjener større politisk opmærksomhed. Siden slutningen af 1980’erne er andelen af overvægtige danskere steget fra 30 procent til 51 procent i dag.

Der er en tæt sammenhæng mellem overvægt og risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom. Overvægt, særligt svær overvægt, kan være skadeligt og øger risikoen for udvikling af tidlig åreforkalkning og dermed hjerte-kar-sygdom og død.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

Forpligt fødevareindustrien til at tage ansvar
Meget peger på, at årsagen til det stigende antal overvægtige er resultatet af et fedmefremmende samfund. Den markante stigning i antallet af overvægtige skyldes i høj grad faktorer uden for den enkeltes viden, ansvar og kontrol som for eksempel øget tilgængelighed og markedsføring af usund mad, større portioner, mængderabatter og et mere stillesiddende arbejdsliv.

Skal danskernes sundhed blive bedre gennem mad og måltider, så må industrien - både detailhandlen og producenterne – tage ansvar og gøre en øget tilgængelighed af sunde madvarer til et konkurrenceparameter.

Skal danskernes sundhed blive bedre gennem mad og måltider, så må industrien - både detailhandlen og producenterne – tage ansvar og gøre en øget tilgængelighed af sunde madvarer til et konkurrenceparameter.

Morten Ørsted-Rasmussen
Forebyggelseschef, Hjerteforeningen

Regeringen bør sikre regulering af næringsindholdet i fødevarer ved at sætte mål for indholdet af mættet fedt, salt og sukker. Der bør også sættes ind ved at sænke priserne på sunde føde- og drikkevarer som frugt og grønt. Samtidig bør der være højere afgifter på usunde føde- og drikkevarer for eksempel slik, chokolade og sodavand.

Sundhed må ikke blive elitens projekt
Vi takker for Advisory Boardets ambition om en mere bevidst befolkning, men vi tror ikke på, at vi alene kan dyrke, gro, ælte og kokkerere os ud af de massive problemer, der kendetegner området.

Der er risiko for, at tanken om at uddanne befolkningen og informere om sundhed bliver elitens projekt – og dermed et projekt, der efterlader personer uden mange ressourcer ved de dårlige færdigretter bagerst i køen.

Vi har ikke social lighed i sundhed i Danmark. Der er en klar social skævhed i forekomsten af overvægt i den danske befolkning set i forhold til blandt andet uddannelsesniveau. Skal vi nedbringe overvægt, skal der større strukturelle ændringer til.

Strukturel forebyggelse virker
Regeringen lægger op til, at sundhed er et fælles ansvar, men der skal også politisk handlen til, hvis regeringen virkelig vil forbedre danskernes sundhed.

Fokus bør være på strukturelle forebyggelsestiltag, der ændrer rammerne og gør det sunde valg til det nemme valg for alle. Der skal sættes ind med tidlig forebyggelse, der fokuserer på sund kost, fysisk aktivitet og at holde vægten, så langt færre danskere udvikler svær overvægt i fremtiden.

Overvægt skal forebygges strukturelt fra vugge til grav. Der er intet enkeltinitiativ, der kan løse udfordringen, kun en samlet pakke af tiltag mod det fedmefremmende samfund vil være effektiv i forebyggelse af overvægt. Konkret anbefaler vi:

  • At der skabes miljøer i institutioner, skoler og hjem, der opbygger gode kost- og motionsvaner tidligt i livet.  
  • At der indføres regulering, der sikrer lavere indhold af mættet fedt, salt og sukker i fødevarer samt mindre portions- og emballagestørrelse.  
  • At der indføres højere afgifter på usunde føde- og drikkevarer og tilskud, der sikrer lavere priser på sunde føde- og drikkevarer.
  • At markedsføring af usunde fødevarer til børn og unge reguleres yderligere.
  • At rammerne og normen for stillesiddende adfærd ændres ved at skabe rammer for fysisk aktivitet på arbejdspladser, institutioner og skoler. 

Regeringen har afsat 40 millioner over fire år for at løfte danskernes mad- og måltidsvaner og generelle sundhed. Det er en start, men der skal mere til, hvis vi for alvor skal løfte denne vigtige dagsorden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00