Institut: Mere kontrol løser ikke noget
LISTERIA: Kødbranchens videnskabelige rådgiver, Danish Meat Research Institute (DMRI), mener ikke, mere kontrol øger fødevaresikkerheden. Det seneste møde mellem fødevareministeren og ordførerne har også skabt en vis ro på Christiansborg.
Lise-Lotte Skjoldan
FagdebatredaktørSine Riis Lund
Journalist og redaktørDu kan aldrig nogensinde kontrollere dig ud af problemerne. Du kan kontrollere fra nu af og til jordens undergang, uden at det nødvendigvis giver os væsentlig mere sikkerhed, end vi har i dag.
Lars Leopold Hinrichsen
Direktør, Danish Meat Research Institute
Forebyggelse og forskning er de rette veje til mere fødevaresikkerhed. Sådan lyder det fra Danish Meat Research Institute (DMRI), der fremover må påregne flere møder i Fødevarestyrelsens lokaler. Som opfølgning på udbruddet af bakterien listeria vil styrelsen nemlig indlede et tættere samarbejde med DMRI, der er en del af Teknologisk Institut. Og Fødevarestyrelsen skal ikke forvente et opråb om mere kontrol fra instituttet, der er videnskabelig rådgiver for kødbranchen i fødevarespørgsmål.
“Du kan aldrig nogensinde kontrollere dig ud af problemerne. Du kan kontrollere fra nu af og til jordens undergang, uden at det nødvendigvis giver os væsentlig mere sikkerhed, end vi har i dag. Den eneste rigtige vej at gå er at forebygge og at lægge ny viden på og så bruge det,” siger direktør for DMRI, Lars Leopold Hinrichsen.
Han pointerer, at det er mere end svært at forudsige, hvordan bakterielle mikroorganismer som listeria opfører sig, og netop derfor vil mere kontrol ikke modvirke situationer, som vi oplever nu.
Tillid til Fødevarestyrelsen
Dette signal synes at have ramt fødevareordførerne på Christiansborg.
“Jeg tror og håber faktisk ikke, at kontrollen vil ændre sig markant,” siger René Christensen, landbrugs- og fødevareordfører for Dansk Folkeparti.
De toner er han ikke ene om.