"KAP" - benhård liberalist med stort netværk

PORTRÆT: Karsten Anker Petersen har det, som Lykke Friis mangler: Et solidt netværk i Venstres bagland og folketingsgruppe. Men den skarpe liberalist er samtidig en af de hårdeste interne kritikere af partiet.
Karsten Anker Petersen, ny særlig rådgiver for Lykke Friis, betegnes som et politisk dyr med skarp analytisk sans.
Karsten Anker Petersen, ny særlig rådgiver for Lykke Friis, betegnes som et politisk dyr med skarp analytisk sans.
Ida Skytte
Fakta

Karsten Anker Petersen er cand.merc. fra Copenhagen Business School 1996.

Han stillede i 1994 op til Folketinget for Venstre og har også været byrådspolitiker i Ishøj. I 2000 var han med til at stifte Dansk Skatteborgerforening.

2009 - ? Særlig rådgiver for klima- og energiminister Lykke Friis

2009, Kommunikationschef, Landbrug & Fødevarer

2006 - 2009, Kommunikationschef, Danish Meat Association

2004 - 2006, Afdelingschef, Public Affairs, TDC A/S

I næste uge bliver Barack Obama fløjet ind til Bella Center for at redde klimaet i samarbejde med blandt andre Lykke Friis. Men mens den amerikanske præsident og den nyudnævnte klima- og energiminister kæmper for samme mål, er ministerens nye spindoktor medlem af Facebookgruppen "Stop Barack Obama: Not the Right Change!" og trofast John McCain-tilhænger.

Altinget | Energi & Klima tegner her et portræt af den kontroversielle Karsten Anker Petersen, som fremover skal agere højre hånd for Lykke Friis.

Karsten Anker Petersen - eller bare "KAP", som han bliver kaldt - er tidligere folketingskandidat for Venstre og har en fortid i VU. Lykke Friis meldte sig først ind i Venstre natten til sin tiltrædelse som minister og er forholdsvis grøn, når det kommer til Christiansborg-erfaring.

På nogle punkter er ministeren og hendes nye spindoktor som nat og dag, mens de to på andre punkter ligner hinanden på en prik - såsom i deres debativer og intellektuelle nysgerrighed. På den måde supplerer de hinanden godt og danner et stærkt team, mener mange kilder i Karsten Anker Petersens netværk.

Dokumentation

Pluk fra Karsten Anker Petersens klummer på 180Grader.dk (2007-2009):

Om lighed

"I Danmark er det uklogt at sige, at ulighed ikke er et onde. Og man nærmest beder om ballade, hvis man går så vidt som at sige, at der rent faktisk er nogle fordele ved ulighed."

"Jeg forstår ikke denne angst for ulighed - eller rettere, denne tilbedelse af ligheden. Hvorfor er det godt, at alle er lige rige - eller lige fattige?"

"Men det kan undre, at også borgerlige og liberale partier bøjer sig for tilbedelsen af ligheden. Tag fx et parti som Venstre. Hos Venstre-folk er det et godt gammelt mantra, at det skal kunne betale sig at arbejde. Men hvis det skal være rigtigt, må det jo betyde, at man skal kunne tjene mere ved at være i arbejde end ved ikke at bestille noget. Eller sagt på en anden måde: Venstre mener, at ulighed har en klar fordel - det motiverer folk til at gøre en indsats, til gavn for både sig selv og samfundet.

Alligevel skal man også i Venstre være meget varsom med at fremhæve ulighedens fordele. Spørg bare tidligere socialminister Eva Kjer Hansen. Hun kom for skade at sige, at "uligheden gerne må blive større, fordi den skaber dynamik i samfundet". Og det selvom hun udtrykkeligt tilføjede: "Vi skal bare sikre, at dynamikken også kommer de dårligst stillede til gode."

Det fik statsministeren, der også er Venstre-mand, til at slå fast, at "ulighed ikke skaber mere dynamik". Men så tilføjede han, at "det altid skal kunne betale sig at arbejde" - underforstået, at ulighed skaber dynamik. Så er der vist ikke flere ledige standpunkter i den debat ..."

Om skat: 

"Nu er det jo ingen kunst at være kritisk overfor regeringens forskellige udspil. Er man blot en smule liberal, er man sandsynligvis blevet skuffet så mange gange tidligere, at den reaktion næsten indfinder sig pr. automatik. Om ikke andet bliver de kritiske sanser i hvert fald vakt af, at initiativet denne gang har fået mange rosende ord med på vejen fra ledende socialdemokrater."

"Man behøver kun at være gennemsnitligt begavet for at regne ud, at man ikke kommer langt med at bede befolkningen tage et større personligt ansvar uden at give den et incitament til at gøre det. Hvis Hjort Frederiksen vil have os til at tage større personligt ansvar og yde en ekstra indsats, er kuren meget simpel: Sæt skatten ned - så det kan mærkes. Så kommer det større personlige ansvar helt af sig selv. Noget for noget."


0:000:00