Debat

Lad os smøge ærmerne op

DEBAT: Hvad forventer politikerne af Natur- og Landbrugskommissionen? Venstres Henrik Høegh og Erling Bonnesen forventer bud på, hvordan landbrugets konkurrenceevne kan styrkes, og hvordan yngre landmænd nemmere kan etablere sig.
Foto: ft.dk
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Høegh og Erling Bonnesen
Hhv. miljøordfører og fødevareordfører, Venstre

Når Natur- og Landbrugskommissionen kommer med dens anbefalinger, er det vigtigste for os, at de er udtryk for reel nytænkning med konkrete forslag baseret på den nyeste viden, som er tilgængelig for os i dag.

Vi ser for det første frem til at høre Kommissionens visioner for dansk fødevareproduktion som en fortsat betydende økonomisk faktor - både for den danske eksport, betalingsbalance og beskæftigelse. I 2011 stod landbrugs- og fødevareerhvervet for knap 60 procent af det samlede handelsbalanceoverskud. Vi lever alle godt af mange generationers hårde arbejde for at dygtiggøre sig inden for landbrug og fødevareproduktion, hvilket har givet os verdens tredjestørste landbrugs- og fødevareklynge her i Danmark.

Hvis erhvervet fortsat skal eksportere for 120 mia. kr., beskæftige 145.000 samt skabe mulighed for at udvide vores fødevareproduktion, er det vigtigt, at vi arbejder videre for at bevare vores stærke position. I Natur- og Landbrugskommissionens vision ser vi frem til at høre dens konkrete mål for de forskellige produktionsformer - konventionelle, økologiske, mindre produktioner, gårdbutikker m.v.

Fakta
Regeringens Natur- og Landbrugskommission kommer i løbet af foråret med sine anbefalinger.
Altinget.dk har som optakt bedt miljø- og fødevareordførerne fra Folketingets partier om at beskrive deres forventninger til Kommissionen. Politikernes indlæg bringes i løbet af de næste uger.

Du kan også blande dig i debatten: Send dit indlæg til [email protected]

Konkurrenceevne 
For det andet ser vi frem til at høre, hvordan Natur- og Landbrugskommissionen mener, at vi skal sikre en effektiv og konkurrencedygtig fødevareproduktion i Danmark med muligheder for at imødekomme den voksende efterspørgsel på fødevarer og vedvarende energi. Hvis det skal lykkedes, er det helt afgørende, at erhvervets konkurrenceevne styrkes.

Vi skal bl.a. se på mulighederne for finansiering af produktionsfaciliteter - generel økonomisk pessimisme skal ikke blokere for solide tiltag med gode fremtidsperspektiver. Vi skal have sikret de unge landmænds etableringsmuligheder. Dygtige og innovative landmænd skal have mulighed for at etablere sig her i Danmark, så vi ikke mister dem til udlandet.

Natur- og Landbrugskommissionens formand, Jørn Jepsen, har påpeget, at et friere, fleksibelt landbrug og bedre miljø ikke nødvendigvis er modsætninger. Den indsigt håber vi, Jørn Jepsen og resten af Kommissionen vil holde fast i, når de kommer med deres anbefalinger

Henrik Høegh og Erling Bonnesen
Venstre

Produktion og belastning 
For det tredje ser vi frem til at høre, hvordan kravet om en udvidet bæredygtig produktion, som ikke øger belastningen af omgivelserne, skal opfyldes. Herunder bliver det særligt interessant at høre Kommissionens forslag til en helt ny kvælstofregulering med specifikke og målrettede tiltag.

Vi skal have afklaret rammerne for den fremtidige teknologiudvikling, der skal gøre det muligt at undgå en øget belastning samtidig med en udvidelse af produktionen og dermed antallet af arbejdspladser. Det er i dette område - den nye kvælstofregulering og teknologiudviklingen - vi skal sammentænke klimahensyn, energiproduktion og udvaskningsreduktion på sårbare arealer.

Sidst men ikke mindst, har vi en forhåbning om, at regeringen vil være villig til at lytte til sin egen Natur- og Landbrugskommission. Fødevareministeren siger, at vi skal tro på den grønne omstilling (Altinget, 18. feb. 2013). Men tro skaber altså hverken en bedre eller en grønnere landbrugs- og fødevareproduktion.

Natur- og Landbrugskommissionens formand, Jørn Jepsen, har påpeget, at et friere, fleksibelt landbrug og bedre miljø ikke nødvendigvis er modsætninger (Altinget, 26. september 2012). Den indsigt håber vi, Jørn Jepsen og resten af Kommissionen vil holde fast i, når de kommer med deres anbefalinger. Forhåbentligt vil også fødevareministeren i den anledning kravle op af skyttegraven, smøge ærmerne op og gå i gang med det store stykke arbejde, der ligger foran os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

0:000:00