Debat

Naturskånsomt fiskeri skal på mærkerne

DEBAT: Der er et hul i Danmarks efterhånden omfattende skov af mærker. Og det er et mærke for naturskånsomt fiskeri. Det skriver Hanne Lyng Winter, havbiolog i Greenpeace.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Lyng Winther
Havbiolog og oceans campaigner i Greenpeace

At omlægge fiskeriet til et mere skånsomt fiskeri vil derfor være noget af et hattrick.

Hanne Lyng Winther
Oceans campaigner i Greenpeace

Danmark er kommet godt med på mærker, der hjælper med at sikre, at vi bruger ressourcerne fornuftigt. Men der er et hul i Danmarks efterhånden omfattende skov af mærker. Og det er på fiskeri! Det er nemlig på høje tid, at vi får et mærke for naturskånsomt fiskeri. Som en del af en vision om at sikre dette fiskeri på lang sigt.

Hvis vi kommer ud af starthullerne nu, kan Danmark blive forgangsland for et mærke for skånsomt fiskeri. 

Hanne Lyng Winther
Oceans campaigner i Greenpeace

Omlæg fiskeriet
De naturskånsomme fiskerier som for eksempel krog og garn har mindre udsmid, de bruger mindre brændstof per kilo fanget fisk, og de fisker med meget begrænset påvirkning af havbunden.

Omvendt er bundtrawlfiskeri vurderet til at være en af de største trusler imod den marine biodiversitet. Danmark har som resten af EU en plan om at reducere udsmid af fisk betydeligt, samt et overordnet mål om at reducere CO2.

At omlægge fiskeriet til et mere skånsomt fiskeri vil derfor være noget af et hattrick.

Beløn skånsomt fiskeri
Fiskeriet er i dag højt industrialiseret. Fisken fanges primært af store tunge fartøjer samtidig med, at det naturskånsomme fiskeri er på kraftig tilbagetog. Der er brug for politisk handling for at vende denne udvikling.

Et mærke for naturskånsomt fiskeri vil selvfølgelig give forbrugerne en mulighed for at vælge fisk fanget med respekt for naturen. Det er godt, for det er der brug for.

Men et mærke skal kunne mere end det! Et mærke skal bygge oven på en politisk vision om at sikre det naturskånsomme fiskeri og en vision om, at en støre andel af fisk skal fanges med redskaber, der ikke ødelægger naturen i havet.

Et mærke for naturskånsomt fiskeri vil derudover give identitet, håb og forhåbentlig lidt flere penge til de fiskere, der fisker skånsomt. Der er brug for en politisk tilkendegivelse, efter at disse fiskere i årtier har været kørt ud på et sidespor og marginaliseret i den politiske proces.

Danmark som forgangsland
Hvis vi kommer ud af starthullerne nu, kan Danmark blive forgangsland for et mærke for skånsomt fiskeri. Vi kan med den rette strategi få foden inden for på det europæiske marked, hvor forbrugerne er villige til at betale betydeligt mere for fisk fanget naturskånsomt.

Til at begynde med var økologien marginal. Butikkerne kunne ikke sælge de Ø-mærkede varer, og dele af industrien kæmpede imod. At sige, at noget er bedre, er det samme som at sige, at noget ikke er så godt. Og det er jo aldrig populært i de etablerede systemer som eksempelvis konventionelt landbrug – eller i fiskeriet.

I dag er billedet vendt, og der er politiske visioner om, at en større del af dansk landbrug skal være økologisk.

Det er der, vi skal hen for fiskeriet. Og et mærke for naturskånsomt fiskeri er et helt åbenlyst sted at begynde. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00