Debat

NGO’er og virksomheder: Brug agro-økologi i kampen mod sult og klimaforandringer

FAO og FN’s Klimapanel anbefaler agro-økologi som et effektivt redskab i kampen mod sult, klimaforandringer og massemigration. Derfor bør regeringen prioritere agro-økologi i den kommende udviklingspolitiske strategi, skriver 11 NGO'er, fødevarevirksomheder og detailhandelsaktører.

Danmark bør prioritere agro-økologi i den nye udviklingspolitiske strategi. Det giver nemlig en mere stabil førevareproduktion i små-landbrug og kan sikre kvinder adgang til ressourcer og indflydelse, skriver 11 NGO'er og virksomheder.
Danmark bør prioritere agro-økologi i den nye udviklingspolitiske strategi. Det giver nemlig en mere stabil førevareproduktion i små-landbrug og kan sikre kvinder adgang til ressourcer og indflydelse, skriver 11 NGO'er og virksomheder.Foto: Darrin Zammit Lupi/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En af de bedre nyheder de senere år er, at vi har set, at agro-økologi -- landbrugsmetoder kendt fra blandt andet økologisk landbrug og agro-forestry – er et effektivt redskab til at skaffe mere mad i mange af verdens fattigste lande.

Samtidig bidrager agro-økologi til en række andre verdensmål, som biodiversitet, beskæftigelse og økonomisk udvikling, og gør madproduktion mere robust i forhold til klimaforandringer.

Her i februar anbefalede Committee on World Food Security agro-økologi som et vigtigt redskab til mere pandemi-resistente fødevaresystemer og fremtidig sikring af fødevareforsyningen. Flere internationale institutioner som FAO, IFAD, UNEP og FNs klimapanel IPCC anbefaler nu opprioritering af agro-økologi i udviklingsstrategier.

De første nationale udviklingsstrategier for systematisk fremme af agro-økologi har set dagens lys i Tyskland, Frankrig og Schweiz. Men Danmark er noget fraværende.

Paul Holmbeck m.fl.
Se faktaboks

Det er på den baggrund, at seks NGO’er og fem ledende danske fødevarevirksomheder og detailhandelsaktører (se boks), har fremsendt et forslag til Folketingets udviklingsordførere og Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) om at prioritere agro-økologi i den udviklingspolitiske strategi (2021-24), der forhandles lige nu.  

Et markant ”Agro-Økologi Initiativ” skal sikre en prioritering af agro-økologi på tværs af fremtidig bilateralt, multilateralt og civilsamfundssamarbejde i samspil med DANIDAs programsamarbejdslande, dansk erhvervsliv og civilsamfundet.

Gode erfaringer med agro-økologi
Danske NGO'er har sammen med ulandspartnere god erfaring med, at agro-økologi giver større og mere stabil fødevareproduktion blandt smålandbrug, der udgør størstedelen af befolkningen og beskæftigelsen i mange af verdens fattigste lande. Erfaringer viser også, at metoderne effektivt kan udbredes via græsrods-tilgange, såsom Farm Family Learning Groups, der kan opskaleres.

Forskning dokumenterer, at agro-økologiske metoder som sædskifte, anvendelse af kompost, afgrødediversitet, kvælstofsamlende planter og integration af træer opbygger og styrker jordens frugtbarhed. Disse metoder reducerer samtidig behovet for skovfældning for at skaffe brænde og landbrugsjord og spiller sammen med initiativer, der bremser tabet af biodiversitet, særligt når de understøtter bevaring af tropiske skove og andre såkaldt kulstofrige økosystemer.

Indlægget er skrevet af
  • Agricultural Development Denmark Asia (ADDA) 
  • Care Danmark
  • Fairtrade Mærket Danmark
  • Folkekirkens Nødhjælp
  • Verdens Skove
  • Økologisk Landsforening
  • COOP Danmark
  • Naturmælk
  • REMA 1000
  • Salling Group
  • Thise Mejeri
  • Holmbeck EcoConsult

 

Fødevareproduktionen bliver også mere robust overfor klimaforandringer. Jorden holder bedre på vand i tørre perioder og modstår erosion ved tunge regnskyl.

De mere stabile og større høstudbytter af varierede afgrøder giver samtidig bedre ernæring og højere husstandsindkomster, der betaler for skolegang og øger økonomisk uafhængighed hos småproducenter, som ofte er kvinder. 

Netop kvinder udgør et stort potentiale, og agro-økologi er med til at sikre kvinder mere lige adgang til ressourcer og indflydelse i landbruget. Der er desuden tale om en lavrisikoproduktion, der ikke kræver dyr import af sprøjtemidler eller kunstgødning.

Ulandspartnere prioriterer agro-økologi
Det er derfor ikke overraskende, at flere af Danmarks partnerlande udtrykker ambitioner om en styrket udvikling af agro-økologi, primært som strategi for egen fødevaresikkerhed, men også som strategi for klimaresiliens og for beskæftigelse, udvikling og eksport, som især økologisk produktion kan bidrage til.

Danske NGO’er og partnere i Afrika, Latinamerika og Sydøstasien har samtidig medvirket i udvikling af stærke civilsamfundsorganisationer på området og udvikling af både lokal forarbejdning og økologilovgivning. Senest vedtog Uganda i 2020 en progressiv økologilov.

Et dansk agro-økologi initiativ vil kunne yde et vigtigt bidrag til, at partnerlande lykkes med disse ambitiøse, nationalt forankrede udviklingsinitiativer.

Et Agro-økologi Initiativ vil kunne:

  1. Udbrede effektive agro-økologiske metoder til millioner af småbrug via NGO capacity building
  2. Styrke kritiske værdikæder, lokal forarbejdning, organisering og beskæftigelse i et samarbejde mellem danske og lokale virksomheder og NGO’er
  3. Fremme bæredygtig markedsudvikling og eksport og bæredygtige økonomiske modeller for fairtrade og andelssamarbejde, som sikrer små-bønder en fair pris, indflydelse og bedre arbejdsforhold.
  4. Understøtte pionér national lovgivning via partnerskabsaftalerne med eksempelvis Uganda, Tanzania, og Vietnam, hvor bistand og myndighedssamarbejde kan understøtte effektiv regeringsførelse og politik.
  5. Udbrede best practices på tværs af danske partnerlande og multilateralt samarbejde, hvor agro-økologi prioriteres, som African Union.

Danmark er fraværende
De første nationale udviklingsstrategier for systematisk fremme af agro-økologi har set dagens lys i Tyskland, Frankrig og Schweiz. Men Danmark er noget fraværende. Det til trods for Danmarks styrkeposition inden for økologi, fødevarer og know-how om effektiv økologipolitik, som senest har vundet en innovationspris i FN.

Vi har projekter på området, men Danmark bruger kun en meget begrænset del af udviklingsbistanden på agro-økologi. Det dokumenteres i rapporten Sustainability Starts from the Ground af Folkekirkens Nødhjælp fra 2020, som anbefaler en opprioritering af agro-økologi. 

Et Agro-økologi Initiativ i Danmarks kommende udviklingsstrategi vil bidrage positivt til en række danske udviklingsmål. Når udfordringerne er så store som de er, er det vigtigt at indsatser bidrager til flere udviklingsmål på samme tid. Det gør agro-økologi. Og flere af landets udviklingsorganisationer og virksomheder er klar til hjælpe.

Temadebat: Hvordan skal den nye udviklingspolitiske strategi se ud?

Danmarks nuværende udviklingspolitiske strategi udløber i 2021. Derfor har minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) sat gang i arbejdet med en ny strategi.

Det stod allerede klart med indgåelsen af forståelsespapiret, at klimabistand skal være et centralt fokus. Desuden har tidligere udviklingsminister Rasmus Prehn (S) forklaret, at der skal fokuseres mere på Afrika og mindre på Asien.

Så hvad skal strategien egentlig indeholde? Det spørger Altinget Udvikling om i denne debat.  

Her er debattørerne:

  • Alex Ahrendtsen (DF), udviklingsordfører
  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Nanna Callisen Bang, direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel
  • Peter Seier Christensen (NB), udviklingsordfører
  • Anna Frellsen og Anne Smith Petersen, hhv. direktør, Maternity Foundation og vicedirektør, PlanBørnefonden
  • Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Anne Mette Kjær, professor, Aarhus Universitet
  • Jarl Krausing, international chef, Concito
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors
  • Trine Pertou Mach, politisk chef, Oxfam Ibis
  • Flemming Møller Mortensen (S), minister for udviklingssamarbejde
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
  • Rasmus Nordqvist (SF), ordfører for international udvikling
  • Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
  • Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
  • Kathrin Wessendorf, Thorkild Olesen og Line Brøgger Kjærgaard, hhv. direktør, IWGIA, formand, Danske Handicaporganisationer og konstitueret direktør, AIDS-fondet
  • Bo Øksnebjerg, generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00