Debat

Plantebranchen: Omstilling af landbruget vil ikke give tab af arbejdspladser - tværtimod

Hvis plantebranchen skal vækste er udfordringen, hvor vi skal skaffe hænderne til det. Den kritiske infrastruktur er ikke på plads, men den er nødvendig og kræver investeringer i milliardklassen. Landbruget og følgeindustrien skriger på kvalificeret arbejdskraft, skriver Frederik Madsen.

Plantebranchen er udfordret af, at den kritiske infrastruktur ikke er på plads. Hvis vi vil vinde det grønne kapløb, er det tvingende nødvendigt at tage kontrol over hele værdikæden, skriver Frederik Madsen.
Plantebranchen er udfordret af, at den kritiske infrastruktur ikke er på plads. Hvis vi vil vinde det grønne kapløb, er det tvingende nødvendigt at tage kontrol over hele værdikæden, skriver Frederik Madsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En del politikere frygter, at en gradvis grøn omstilling af landbruget vil medføre tab af arbejdspladser i landdistrikterne. Det Miljøøkonomiske Råd kalkulerer ligefrem med tab af arbejdspladser i tusindvis ved indførelse af klimaafgifter. Det får Landbrug & Fødevarer til at tale problemet op.

Hvis vi vil vinde det grønne kapløb, er det tvingende nødvendigt at vi tager kontrol over hele værdikæden i den plantebaserede sektor.

Frederik Madsen
Sekretariatschef, Plantebranchen

Faktum er det modsatte. I dag skriger landbruget og følgeindustrien på kvalificeret arbejdskraft, og der er en kamp om at tiltrække medarbejdere fra udlandet. Og i den grønne omstilling af vores landbrug og fødevarer er der ingen grund til at frygte udsigten til lange arbejdsløshedskøer. Mange af de plantebaserede fødevarer er nøjagtig lige så arbejdskraftkrævende, som de animalske.

Og der er vækst forude. Hvis Plantebranchens næsten 40 medlemsvirksomheder skal kunne gennemføre en vækst i den hjemlige produktion, og i 2030 skal bruge for eksempel 5.000 medarbejdere, er en af udfordringerne, hvor vi skal skaffe hænderne til det.

Så i stedet for at snakke om arbejdsløse, skal vi bekymre os om, hvordan vi får indrettet vores arbejdsmarked optimalt i forhold til den grønne omstilling.

Potentialet er der. Forbrugere ikke bare i Danmark, men internationalt efterspørger grønne fødevarer i stor stil. Vi ser vækstrater på 20-50 procent, mens de animalske produkter falder - i USA med op til 10 procent.

Grøn førerposition kræver milliardinvesteringer
Vi har noteret os de politiske udmeldinger. Vores statsminister Mette Frederiksen (S) har udtalt, at vi skal investere os ud af krisen, og vores fødevareminister Rasmus Prehn (S) har et ønske om, at vi skal satse på de plantebaserede muligheder.

Hvis vi ikke tør handle på muligheden for at placere os i verdenseliten inden for plantebaserede fødevarer, så kommer vi helt sikkert til at tabe arbejdspladser i stor stil, fordi udenlandske koncerner vil sætte sig på verdensmarkedet.

Frederik Madsen
Sekretariatschef, Plantebranchen

Senest har Radikale Venstre fremsat et meget konkret forslag til en national handlingsplan for plantebaserede fødevarer til fire milliarder. 

Forslaget giver god mening. I Danmark har vi gennem generationer fokuseret så meget på animalsk produktion, at vi nærmest står afklædte, når det gælder udfordringerne med at vinde kapløbet indenfor plantebaserede fødevarer.

Infrastrukturen fra landmand til producent er overhovedet ikke på plads. Det skal kunne betale sig for landmanden at dyrke føde fremfor foder. Vi mangler viden om de mest elementære ting som dyrkning, sorter og ernæringsværdi. Vi har ikke noget procesanlæg, og må i dag sender ærter til afskalning i Norge.  

Selv om virksomheder som Naturli’ - med fem danske fabrikker - har markeret sig internationalt med eksport til 15 lande, er branchen udfordret af, at den kritiske infrastruktur ikke er på plads.

Hvis vi vil vinde det grønne kapløb, er det tvingende nødvendigt, at vi tager kontrol over hele værdikæden i den plantebaserede sektor. 

Skal Danmark sidde forrest eller bagest i toget
I Plantebranchen er vi klar til at medvirke med både viden og kapital. Hvis staten vil investere i udviklingen, skal det være med kommercielt sigte for øje og ikke i form af diverse feel-good projekter.

Rammerne for succes skal være optimale. Det er Danmarks vindmølleeventyr et godt eksempel på, og det samme er økologien. I årene fra 1995 til 2020 har skiftende røde og blå regeringer - gennem økologiske handlingsplaner og milliardinvesteringer - satset målrettet på økologi, således at vi i dag er verdensmestre i økologi.

Vi har brug for samme vedholdenhed og handlekraft i omstillingen af vores fødevarer. Og hvis vi ikke tør handle på muligheden for at placere os i verdenseliten inden for plantebaserede fødevarer, så kommer vi helt sikkert til at tabe arbejdspladser i stor stil, fordi udenlandske koncerner vil sætte sig på verdensmarkedet.

En grøn fødevarerevolution er i fuld gang. Den kan ingen stoppe. Spørgsmålet er kun, om vi som nation skal med på toget og sidde i forreste eller bageste vogn.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00