Debat

L&F: Vi skal dyrke planter til fødevarer på op til 200.000 hektar mere end i dag

Danske kikærter og hestebønner skal slå importerede linser og bønner af banen. Vi skal dyrke 100.000 til 200.000 hektar mere med proteinrige afgrøder til fødevarer, skriver Torben Hansen.

Danske marker leverer planter til dyr som denne majsmark til kvægfoder. Men danske kikærter og hestebønner skal også ind i de danske køkkener og slå importerede linser og bønner af banen, skriver Torben Hansen.
Danske marker leverer planter til dyr som denne majsmark til kvægfoder. Men danske kikærter og hestebønner skal også ind i de danske køkkener og slå importerede linser og bønner af banen, skriver Torben Hansen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er ikke noget, som vi danske landmænd hellere vil end at producere mad til danskernes (og resten af verdens) spiseborde. Det gælder kød, mejeriprodukter – og også grøntsager, korn, bælgfrugter og andre planter.

Vi er parat til at opbygge endnu en dansk styrkeposition inden for plantebaserede fødevarer – på samme måde, som vi har styrker inden for kød og mejeri

Torben Hansen
Landmand og formand for danske planteavlere i Landbrug & Fødevarer Planteproduktion

Interessen for plantebaseret kost stiger, men desværre er mange produkter baseret på udenlandske ingredienser. Danske råvarer og forarbejdede fødevarer er – af mange forskellige grunde - ikke tilstede i særligt stort omfang.

Det vil vi lave om på. Vi drømmer om, at danskdyrkede kikærter og hestebønner holder deres indtog i de danske køkkener og slår importerede linser og bønner af banen, og at danskdyrkede ærter fortrænger importerede ingredienser i forarbejdet plantemad.

Stabil efterspørgsel og mere viden
Vi er parat til at opbygge endnu en dansk styrkeposition inden for plantebaserede fødevarer – på samme måde, som vi har styrker inden for kød og mejeri, som vi også udvikler.

Plantesektorens nye strategi har som et mål at udvikle nye markedsmuligheder og produkter til human konsum. Vi vil støtte de landmænd, der vil denne vej.

Internt har vi sat os et uofficielt mål: At vi de nærmeste år får udviklet vidensniveauet, markedet og forarbejdningsapparatet så meget, at der er et økonomisk fundament for at dyrke planter til fødevarer på yderligere cirka 100.000 til 200.000 hektar dansk markjord. I dag dyrkes der næsten 300.000 hektarer med afgrøder til mad i Danmark.

Det forudsætter flere ting:

Stabil efterspørgsel af en vis størrelse. Uden afsætningssikkerhed og et vist prisniveau er det for usikkert og urentabelt for landmændene at dyrke planter til fødevarer. En lade fyldt med en høst, som ikke kan sælges, kan ikke betale lønninger og terminer. Der skal være et marked, der prioriterer danske planteproteiner – også hvis prisen er højere end udenlandske alternativer.

Mere viden om, hvilke afgrøder og sorter der kan bruges af forbrugere og fødevarefabrikanter. Vi skal dyrke det rigtige – og i den kvalitet, der er kunder til. De afgrøder skal vi udvikle på og forædle, så de egner sig til at blive dyrket i Danmark og indgå som smagfulde, ernæringsrigtige fødevarer.

Landmanden skal have adgang til viden om sorter, dyrknings- og høstteknikker.

Og det skal være muligt at forarbejde afgrøder til fødevarer i Danmark. En afgrøde skal igennem en række led, før den ender som en færdig fødevare. I dag har vi ikke sådanne danske anlæg i større stil. Det er blandt de allerstørste forhindringer for flere danske proteinafgrøder til fødevarer på landmandens marker.

Læs også

Fra forskning til forarbejdning
Hvis vi vil indfri ambitionen inden for en kortere årrække, kræver det handling og samarbejde nu. Derfor lagde vi i efteråret 2020 en overordnet plan.

Centralt i planen er den forsknings- og udviklingsstrategi for plantebaserede fødevarer, som vi har udformet sammen med Vegetarisk Forening og Tænketanken Frej.

Her peger vi på de nødvendige skridt fra forskning til forarbejdningsanlæg. Universiteterne og vidensinstitutioner har kvitteret positivt for planen, og de ser også et stort behov for mere forskning og videnudvikling på området.

Et andet element i planen er alliancen mellem Seges og Food & Bio Cluster Denmark, som skal etablere værdikæder for udvalgte planteproteiner til fødevarer. Seges etablerer samtidig landsforsøg på området og sår dette forår blandt andet ærter, kikærter og linser med fødevareformål.

Planter, som normalt dyrkes i andre klimaer, får ikke succes på dansk jord, bare fordi vi synes, at det er en god idé

Torben Hansen
Landmand og formand for danske planteavlere i Landbrug & Fødevarer Planteproduktion

Derudover er vi i tæt dialog med grovvarevirksomhederne, som også er klar til at udvikle området, men også har brug for forskning og eventuelle forsøgsanlæg, før der kan opskaleres.

Her er vi inspirerede af succesen med udvikling af græsprotein til foderformål – et område, som nu er tæt på sit kommercielle gennembrud, netop fordi forskning, virksomheder, offentlige fonde og landmænd har investeret i blandt andet forsøgsanlæg og forskningsressourcer i de første, udfordrende faser.

Derfor er et konkret politisk værktøj at tilføre GUDP ekstra midler til at etablere forarbejdningsanlæg af de nye afgrøder.

Når værdikæderne er på plads, er vi landmænd klar
Vi oplever enorm interesse for vores projekt: At gøre planteproteiner til fødevarer til en ny dansk styrkeposition.

Men planter, som normalt dyrkes i andre klimaer, får ikke succes på dansk jord, bare fordi vi synes, at det er en god idé. Det kræver investeringer i knowhow, produktions- og forarbejdningsanlæg og afsætningssikkerhed.

Når værdikæderne er på plads, er vi landmænd klar til at geare produktionen op i takt med efterspørgslen. Vi arbejder målrettet for, at dette lader sig gøre, og retter en appel til vores omverden om at bakke projektet op via samarbejde og politisk prioritering af forsknings- og udviklingsmidler.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00