Debat

Frej: Klimaplan bør afspejle fødevaresektorens interesse i at fremme plantedagsordenen

Politikerne skal investere i plantebaserede fødevarer og have eksport som målsætning, ellers vil det ikke kunne betale sig for danske landmænd at omstille sig. Det kan blive den næste internationale eksportsucces, skriver Marie-Louise Boisen Lendal.

Danske landmænd klar til at producere det, der bliver efterspurgt. Derfor spiller politikerne en afgørende rolle for hurtigt at gøre Danmark til en fødevarenation, der ligger forrest på det plantebaserede område, skriver Marie-Louise Boisen Lendal.
Danske landmænd klar til at producere det, der bliver efterspurgt. Derfor spiller politikerne en afgørende rolle for hurtigt at gøre Danmark til en fødevarenation, der ligger forrest på det plantebaserede område, skriver Marie-Louise Boisen Lendal.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Marie-Louise Boisen Lendal
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En række aktører fra grønne organisationer til forskere og erhvervsliv har peget på, at Danmark bør satse på at producere planter direkte til mennesker. Det vil skabe vækst og arbejdspladser i Danmark og sikre et lavere klimaaftryk. Win-Win.

De gange politikerne har satset og investeret i for eksempel økologi eller vindenergi, er det blevet internationale eksportsuccesser. Den næste satsning er plantebaserede fødevarer.

Marie-Louise Boisen Lendal
Medstifter og direktør, tænketanken Frej

Nu mangler vi bare, at politikerne også bidrager til satsningen.

Derfor har vi i Frej udarbejdet et forslag til en national handlingsplan for planter, som politikerne kan kopierer og tage med i klimahandlingsplanen for landbruget.

12. november lancerede vi i Tænketanken Frej sammen med Landbrug & Fødevarer og Dansk Vegetarisk Forening en forsknings- og udviklingsstrategi, der skal sikre en langt større satsning på udviklingen af planter til os mennesker.

Samling af spændende og forskellige aktører
Visionen om en stor dansk satsning på plantebaserede fødevarer kommer ikke alene fra Tænketanken Frej.

Den kommer også fra fremtrædende personer som blandt andet vicepræsident i Novo Nordisk Fonden Claus Felby, professor i biokemi Lene Lange, direktør i NISCO Helle Nedergaard, Katherine Richardson fra Klimarådet, regeringens klimapartnerskab på fødevareområdet, leder af Institut for Fødevarevidenskab på KU, Anna Haldrup, lektor og forskergruppeleder ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet Christian Bugge Henriksen samt en lang række grønne organisationer.

Derudover har landmænd rundt omkring i landet til Frejs arrangementer selv peget på planteprodukter som en vigtig satsning. Sjældent har et område samlet så mange spændende og forskelligartede aktører.

Læs også

Plantebaserede fødevarer kan blive international eksportsucces
Selvom der er vilje og lyst til at løfte opgaven i hele værdikæden, er det ikke nok. De forskellige led skal sættes sammen, og det er netop denne sammenhængende værdikæde politikerne kan være med til at skabe, ved at sætte fokus på at styrke produktionen af danske plantebasserede fødevarer.

De danske landmænd er mere end klar til at producere det, der bliver efterspurgt. Derfor spiller politikerne ligesom os forbrugere en afgørende rolle.

Marie-Louise Boisen Lendal
Medstifter og direktør, tænketanken Frej

Vi kan se, at de gange politikerne har satset og investeret i for eksempel økologi eller vindenergi, er det blevet internationale eksportsuccesser. Den næste satsning er plantebaserede fødevarer. En satsning, der skal have eksport som målsætning, for ellers vil det ikke kunne betale sig for danske landmænd at omstille sig.

Udover at give konkrete klimareduktioner, vil det også give indtægter til statskassen. Det er utroligt vigtigt, at vi løser klima- og biodiversitetskrisen ved at investere i udvikling frem for kun at tænke i at afvikle produktion.

En satsning i at producere planter til mennesker vil kunne dette særligt, hvis vi sikrer at forarbejdningen af produkterne sker på dansk jord til gavn for arbejdspladser særligt i landdistrikterne.

Initiativer støder panden mod muren
De danske landmænd er mere end klar til at producere det, der bliver efterspurgt. Derfor spiller politikerne ligesom os forbrugere en afgørende rolle for som hurtigt som muligt at gøre Danmark til en fødevarenation, der også på det plantebaserede område ligger forrest i feltet.

Glimrende initiativer overalt i landet støder nemlig panden mod muren i deres forsøg på at aftage, forædle og levere nye som gamle madafgrøder. Med højkompetente konkurrenter i nabolandene har vi ingen tid at spilde, og muren må enten nedbrydes eller forsynes med en dør.

Baseret på Frejs indsigter i de plantebaserede udviklingspotentialer og barrierer, har vi derfor udarbejdet vores forslag til en national strategi for planter til humant konsum.

Vi håber, at de kommende klimaforhandlinger om landbruget vil afspejle sektorens interesse i at fremme plantedagsordenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00