Ritt kræver flere penge til madordninger

NYHED: Regeringen må hoste op med flere penge til skolemadsordningerne, hvis børnene overhovedet skal gide spise dem, forlanger Københavns Kommune.
Overborgmester i Københavns Kommune Ritt Bjerregaard (S) vil have staten til at betale for forbedringer af skolemadsordningerne.
Overborgmester i Københavns Kommune Ritt Bjerregaard (S) vil have staten til at betale for forbedringer af skolemadsordningerne.
Niels Th. Dahl

Foreløbig synes jeg, der mangler noget substans fra regeringens side, for at det kan blive til andet end smukke hensigter.

Ritt Bjerregaard
Overborgmester i København
Fakta

København Skolemad åbner i dag den 21. juni 2007 og ligger i bastbygningen i Ingerslevsgade på Vesterbro.

Der er 6 faste medarbejdere, men ca. det dobbelt, når der er projekter.

Budgettet er på 6 mio. kr., som kommer fra Københavns Kommune

Daglig leder er direktør Anne Birgitte Agger

 

Der skal flere penge på bordet fra regeringen til de kommunale madordninger i skolerne.

Det forlanger overborgmester i København Ritt Bjerregaard (S). Hun og Københavns Kommune åbner i dag torsdag Københavns Madhus, som skal komme med forslag til forbedringer af madordningerne, så flere børn vælger at spise den sunde mad i skolerne. Men flere af tiltagene er så dyre, at København ikke kan betale for dem alene.

"Fogh og flere af ministrene har sagt, at de i forbindelse med kvalitetsreformen arbejder med mad i forhold til daginstitutioner og skoler. Det er jo selvfølgelig lovende. Men foreløbig synes jeg, der mangler noget substans fra regeringens side, for at det kan blive til andet end smukke hensigter," siger Ritt Bjerregaard i dag til Altinget.dk.

Dokumentation

Københavns Madhus sender i forbindelse med åbningen i dag dette idékatalog til regeringen:

1. Billig mad til de yngste elever
Afskaf madpakkerne de første fire år ved at gøre skolemaden i alle landets skoler meget billig. Det er en måde at skabe gode vaner hos børnene, mens de er små. Klæd lærerne på til at være måltidernes værter og værtinder.

2. Skoleduksen i centrum
I mellemgruppen (4.-6. klasse) stiger prisen på maden til den fulde pris. Der fortsættes med et ugentligt tilbud om et gratis måltid. Lærerne er fortsat værter nu med en duksegruppe af elever som supportere.

3. Erobring af de ældste elever
I 7.-9. klasse er det eleverne selv, der skal vindes for skolemaden. De store elever betaler fuld pris for skolemaden. Der skal dog være økonomisk støtte til, at de får deres helt eget spisemiljø - og et ejerskab for måltiderne. Eleverne fra 8.-9. klasse er værter sammen med støttelæreren.

4. Støtte til de grønne retter
De mest vanebrydende retter skal gøres billigere (f.eks. grønne retter og fisk). Alle skolemadsordninger oplever de samme problemer med at få eleverne og deres forældre til at vælge det sunde, og der er stor konkurrence fra fastfoodbesøg uden for skolen. Ved at gøre den sunde mad væsentlig billigere, kan vi få flere til at træffe det sunde madvalg.

5. Madbilletter til særligt trængende
Vi skal sikre, at særligt trængende elever kan få gratis skolemad. Her tænkes på mindrebemidlede eller sundhedsbelastede elever. Den enkelte skole skal give skolesundhedsplejerskerne eller andre faggrupper med et socialt overblik mulighed for at udstede "madbilletter". Madbilletterne skal ikke være fysiske, men kunne fungere anonymt via bestilling på nettet.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00