Debat

SF og Naturli': Den animalske landbrugslobby føler sig truet

Europa-Parlamentet har vedtaget et absurd forslag, der vil gøre det forbudt at beskrive havredrik som ”mælkelignende”. Det er et bevis på, at den animalske industri føler sig truet, skriver Kira Marie Peter-Hansen og Henrik Lund, der præsenterer en plantevenlig opskrift på fødevarepolitik.

Hvis Europa-Parlamentet får godkendt et nyt forslag, er det slut med at beskrive sin havredrik som ”mælkelignende” eller som et ”alternativ til mælk”, skriver Kira Marie Peter-Hansen og Henrik Lund.
Hvis Europa-Parlamentet får godkendt et nyt forslag, er det slut med at beskrive sin havredrik som ”mælkelignende” eller som et ”alternativ til mælk”, skriver Kira Marie Peter-Hansen og Henrik Lund.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Henrik Lund
Kira Marie Peter-Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vidste du, at du ikke må hælde ’havremælk’ på dine cornflakes? Ifølge forfejlet EU-lovgivning skal man sige ”havre-drik”, da det er forbudt at kalde produkter, der ikke er presset ud af et yver, for mælk.

Plantevenlig fødevarepolitik er en sjælden, men utrolig lækker politik. Den har en virkelig skøn duft af Paris-aftalen, og den sprøde afværgelse af den 6. masseuddøen giver en fantastisk frisk smag.

Kira Marie Peter-Hansen og Henrik Lund
MEP (SF) og direktør, Naturli' Foods

Det er jo helt skørt, men misæren stopper ikke her. I Bruxelles diskuteres det nemlig nu, om der skal lægges endnu flere benspænd for klima-, natur- og dyrevelfærdsvenlige mælkealternativer.

Et flertal i Europa-Parlamentet har – med støtte fra blandt andre de Konservative og Venstres Søren Gade – vedtaget et forslag, som kan gøre det forbudt at beskrive sin havredrik som ”mælkelignende” eller som et ”alternativ til mælk” – går det helt galt, kan det sågar være slut med at sælge plantemælk i mælkekartoner.

Efter vedtagelsen i Parlamentet forhandles forslaget nu med Rådet og Kommissionen, som forhåbentlig husker sine forpligtelser under European Green Deal og fejer forslaget af bordet.

Sjælden, men utrolig lækker
Men at forslaget kunne finde flertal i Europa-Parlamentet, er en kontant påmindelse om, hvor indflydelsesrig den animalske landbrugslobby er. Samtidig er forslagets absurditet dog også et billede på, at den animalske industri føler sig truet, og at nye grønne vinde blæser over fødevareproduktionen.

Og vi forstår da godt, at det kan være svært at vænne sig til de nye grønne tider og finde sit ståsted i det.

Derfor præsenterer vi her opskriften på en plantevenlig fødevarepolitik!

Plantevenlig fødevarepolitik er en sjælden, men utrolig lækker politik. Den har en virkelig skøn duft af Paris-aftalen, og den sprøde afværgelse af den 6. masseuddøen giver en fantastisk frisk smag. Også det markant reducerede antal livsstilssygdomme er et hit blandt både store og små.

Læs også

500g klimavidenskab og 8 liter modstandskraft
Den plantevenlige fødevarepolitik fungerer både til hverdag og til fest, da den ikke er hverken svær eller tidskrævende at indføre. Og så er det jo bare dejligt, at den kan laves helt uden dyremishandling, penicillin og risici for nye pandemier.

Antal personer: Kan brødføde langt flere mennesker end animalske fødevarer

Forberedelsestid: alle ingredienser er allerede klargjort

Tid i alt: så kort tid som muligt.

Holdbarhed: Særdeles holdbar

Det skal du bruge:

  • 500g klimavidenskab (for eksempel den nyeste rapport fra FN’s Klimapanel)
  • 350g fair markedsvilkår
  • 8 liter modstandskraft overfor den animalske lobby
  • 2 skefulde politisk mod
  • 1 et drys medlidenhed med de mere end 30 millioner svin, der produceres årligt i Danmark

Glasur på toppen
Når først du har ingredienserne klar, er det slet ikke så svært. Hvis du blot fokuserer på, at alle produkter skal have fair konkurrencevilkår, uanset om de kommer ud af et yver, en kødhakker eller bare direkte fra planterne, ja så er du allerede kommet langt.

Opskriften vil gøre dine nabolande misundelige på, at det var dine plantebaserede virksomheder og produkter, der kom bedst fra start og satte sig på markedet.

Kira Marie Peter-Hansen og Henrik Lund
MEP (SF) og direktør, Naturli' Foods

Pas på du ikke af gammel vane kommer til at krydre retten med obskure politikker, der favoriserer klimaskadelige animalske produkter fremfor de plantebaserede. Det kan især blive svært, når landbrugslobbyen tuder dig ørene fulde af, at den danske svineproduktion skam er super bæredygtig.

Her er det et godt trick at huske på, at vi i Danmark dyrker foder til husdyr på knap 80 procent af landbrugsarealet, og at vores køer og svin står bag 19 procent af Danmarks samlede klimaudslip.

Nu har du allerede en god bund, men hvis din nye fødevarepolitik virkelig skal skinne, så skal der også glasur på toppen. Her kan du for eksempel omlægge landbrugsstøtten, således at pengene i stedet for at opretholde status quo bruges på at omstille til natur- og klimavenlige bedrifter.

Rigtig godt bliver det dog først, hvis du samtidig indfaser afgifter på de fødevarer, der har den største klima- og miljøbelastning.

Smager pragfuldt og er sund for dig og planeten
Hvis du har fulgt opskriften her, har du nu en fødevarepolitik, som smager pragfuldt, er sund for dig, planeten og samfundsøkonomien.

Vær opmærksom på, at den vil gøre dine nabolande misundelige på, at det var dine plantebaserede virksomheder og produkter, der kom bedst fra start og satte sig på markedet - samt at din statskasse nu tjener fedt på eksport af knowhow til det eksponentielt voksende globale marked for plante-fødevarer.

Tips til servering: Server gerne fødevarepolitikken sammen med en cykeltur ud i Danmark. Sådan kan du nyde synet af, hvordan faldet i animalske produkter har givet plads til skov og natur i det danske landskab.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024