Ultrakort høringsfrist bliver skarpt kritiseret

HØRING: Landbrugets parter fik 24 timer til at reagere på fødevareministeriets beslutning om at droppe tilskuddet til landmændenes vikarordning. "Uacceptabelt", fastslår formanden for Retsikkerhedsfonden.
Formanden for Retssikkerhedsfonden kritiserer nu den nye regering for at give landbrugets parter 24 timer til at komme med indsigelser til en lovændring.
Formanden for Retssikkerhedsfonden kritiserer nu den nye regering for at give landbrugets parter 24 timer til at komme med indsigelser til en lovændring. Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Per Bang Thomsen

Det er jo nærmest at tage pis på os.

Hans Aarestrup
Direktør for Danske Svineproducenter
Fakta

Forslag til lov om ophævelse af lov om tilskud til vikarordninger inden for jordbruget

Med lovforslaget ophæves den hidtidige ordning, hvorefter der har kunnet ydes offentligt tilskud til nedbringelse af ejeres og forpagteres udgifter til vikarbistand fra vikarforeninger i tilfælde af kortvarig sygdom, efteruddannelse og andre nærmere bestemte tilfælde, der nødvendiggør jordbrugers fravær fra sin virksomhed.

Der har gennem de senere år kunnet konstateres en nedgang i jordbrugets efterspørgsel efter vikarydelser, hvilket blandt andet kan tilskrives den betydelige strukturudvikling, som dansk jordbrug har gennemgået siden vikartilskudsordningens etablering for ca. 30 år siden. Desuden skal det bemærkes, at selvstændige virksomhedsindehavere inden for andre brancher så vidt vides ikke har tilsvarende muligheder, men derimod selv må afholde de fulde udgifter til vikarer.

I lyset af jordbrugets faldende efterspørgsel efter vikarbistand og ud fra et prioriteringshensyn foreslås det derfor, at vikarloven ophæves.

Lovforslaget ønskes vedtaget med henblik på ikrafttræden så tæt som muligt på årsskiftet 2011-12. Baggrunden herfor er ønsket om at lade ophævelsen af vikartilskudsordningen få virkning allerede for finansåret 2012. Af samme grund er lovforslaget sendt i høring samtidig med fremsættelsen for Folketinget.


Kilde: Ft.dk

"Det er jo nærmest at tage pis på os."

Så klar er meldingen fra Hans Aarestrup, direktør for Danske Svineproducenter, efter han i tirsdags fandt ud af, at fødevareministeriet havde givet ham godt 24 timer til at reagere på ændringerne af den såkaldte vikarlov.

Lovændringen betyder, at ministeriet fra årsskiftet dropper tilskuddet til landmændenes vikarordning, og ifølge det oprindelige brev, som blev sendt ud til Hans Aarestrup og resten af aktørerne på området mandag den 21. november, skulle man melde tilbage med indsigelser inden den 13. december.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00