Debat

V: Skinforhandlinger?

DEBAT: Venstres miljøordfører, Henrik Høegh, anklager regeringen for gentagne aftalebrud i forbindelse med Vækstplan for Fødevarer fra 2014. Han mener, at regeringens forsøg på at udhule aftalen betydeligt begrænser fødevareklyngens mulighed for vækstskabelse.

"Det
er meget beklageligt, at regeringen tilsyneladende har indledt en hetz mod
landbruget og pudser sin grønne glorie i dette valgår," skriver Venstres miljøordfører, Henrik Høegh.
"Det er meget beklageligt, at regeringen tilsyneladende har indledt en hetz mod landbruget og pudser sin grønne glorie i dette valgår," skriver Venstres miljøordfører, Henrik Høegh.Foto: ft.dk
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Høegh
Miljøordfører i Venstre

Sammen med regeringen og de andre borgerlige partier indgik vi i foråret 2014 Vækstplan for Fødevarer. Vi klappede i vores hænder og var glade for, at vi endelig havde fået regeringen overbevist om, at vi skulle fokusere mere på vækst. Omend Vækstplan for Fødevarer indeholder små skridt, da regeringen ikke var indstillet på at indføre flere vækstinitiativer, er det dog nogle små skridt i den rigtige retning. Det troede vi i hvert fald.

Man kan godt føle sig en smule blåøjet og naiv, da det lige siden har været en lang og sej kamp at få implementeret de vækstfordele, som Vækstplan for Fødevarer lægger op til, samt de intentioner, der ligger bag aftalen.

Skrottede tiltag sniges ind
For at nævne et eksempel snyder miljøminister Kirsten Brosbøl (S) landmændene ved at snige reduceret grødeskæring ind i Bilag 7 for vandplanerne, på trods af at der klart og tydeligt står i Vækstplan for Fødevarer, at reduceret grødeskæring skal trækkes helt ud.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har ligeledes forsøgt at få sneget de aftalt skrottede 80.000 hektar ekstraafgrøder ind igen i den danske implementering af de såkaldte miljølovsarealer.

Forbyder gødning af §3-arealer
Et sidste eksempel på de mange tilsidesættelser af vækstplanen kan nævnes, at miljøministeren nu har inddraget de 40.000 hektar §3-arealer uden at sikre en generel erstatning til de berørte landmænd. Regeringen har således valgt at skubbe endnu mere til et erhverv, der i forvejen er presset helt i knæ.

Vi må konstatere, at der beklageligvis er tale om gentagne aftalebrud, da vi må se i øjnene, at både Fødevare- og Miljøministerierne gør, hvad de kan for at inddæmme alle de fordele og vækstinitiativer, som vi lagde op til i Vækstplan for Fødevarer. 

Henrik Høegh
Miljøordfører i Venstre

Ministerens chokerende argument for at forbyde gødning af §3-arealerne kom frem under et samråd i Miljøudvalget. Her indrømmede hun nemlig, at forbuddet er opfundet, for at det skal gå lige op med den forbedring af landbrugets rammevilkår, som vi indgik i Vækstplan for Fødevarer, da vi halverede antallet af randzonerne. Venstre gik ind til forhandlingerne med et ønske om at fjerne randzonerne helt, men vi accepterede, at en halvering var det maksimale, vi kunne nå med denne regering for bordenden. 

Gentagende aftalebrud
Vi må konstatere, at der beklageligvis er tale om gentagne aftalebrud, da vi må se i øjnene, at både Fødevare- og Miljøministerierne gør, hvad de kan for at inddæmme alle de fordele og vækstinitiativer, som vi lagde op til i Vækstplan for Fødevarer. Hensynet til vækst, som var intentionen bag vores fælles aftale, er derfor dybt begravet i regeringens miljøprioriteringer.

Det er meget beklageligt, at regeringen tilsyneladende har indledt en hetz mod landbruget og pudser sin grønne glorie i dette valgår. Og det er ufatteligt, at vi konstant bliver nødt til at trække i regeringen for at gennemføre de aftaler, vi sammen har indgået.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

0:000:00