Verdens Bedste Fødevarer til nyt folketing: Øget dansk fødevareproduktion vil gavne klimaet
Vi skal gøre udvidelse af dansk fødevareproduktion til et positivt narrativ. Det vil nemlig både reducere CO2-udledningen og bidrage til øget sundhed, skriver Steffen Andersen.
Steffen Andersen
Formand, Verdens Bedste FødevarerFørst og fremmest: Stort tillykke med folketingsvalget til alle nye såvel som tilbageblivende folketingsmedlemmer. Jeg håber, I har nydt og fejret med både god mad og vin.
Til den ende kan jeg oplyse, at dem, der har lavet maden, godt nok ikke længere udgør flertallet af vælgerhavet. Men mens landbrugsbefolkningen kun udgør en lille del af befolkningen, er det dem, der brødføder flertallet, der bor i byerne.
Midt i en global fødevarekrise er det en vigtig pointe for et ansvarligt folketing at huske på. Intet i denne verden er vigtigere end mad og drikkelse.
Derfor har vi også en opfordring til jer som politikere: I den kommende valgperiode og i den næste valgkamp bør øget dansk fødevareproduktion være et stort positivt narrativ, I politisk kæmper for at fremme i stedet for at begrænse.
Det er der rigtig mange grunde til. Men den vigtigste er, at danske landmænd, mejeriingeniører, fødevareforskere og andre fagligheder er utroligt dygtige til at udvikle og bruge teknologi i produktion af frisk mad, der er næringstæt, smagfuld og CO2-fattig.
Beløn effektiv produktion
Vi reducerer ganske enkelt belastningen på kloden ved at producere og sælge flere danske fødevarer og derigennem understøtte udviklingen i den fantastiske skov af leverandører til fødevarekæden.
Og ja, det gælder også for den danske animalske produktion. Jeg er ganske sikker i min sag, fordi jeg fra mine egne erfaringer med omkring 25 års salg af højkvalitetsfødevarer i 120 lande ved, at vores kvalitet er så høj, at vores konkurrenter måler sig mod den.
Jo tak, vil nogen så sige. Men vi skal holde op med at spise (og producere) så mange animalske proteiner.
Det er nok ganske rigtigt, at vi i Vesten med fordel kan skrue ned for kødforbruget. Men også FN anerkender, at animalsk produktion er vigtig som næringskilde på globalt plan. I den forbindelse er det værd at påpege, at CO2-belastningen per proteinindhold kan være væsentligt lavere i komælk end i havre- og risdrik.*
For at hjælpe med at løse verdens klima-, miljø- og naturproblemer bør vi hastigt udvide vores produktion
Steffen Andersen
Formand, Verdens Bedste Fødevarer
I den globale grønne omstilling er det derfor vigtigt, hvilke proteiner Danmark satser på at fremstille og udvikle. Hvis vi pålægger danske næringstætte produkter med lav CO2-udledning ensidig beskatning i forhold til udlandet, bliver det sværere at sælge. Og verden har intet vundet. Ligegyldigt om lækageeffekten ved forkrøblet dansk animalsk produktion bliver på 35 procent eller 100 procent.
Derfor bør vi tænke over, hvordan vi bedst hjælper med at nå i mål med FN's verdensmål, som primært handler om mad. Det gør vi ved at styrke det teknologiske fødevarespor. Vi skal med andre ord – og som Concito også har gjort det klart – belønne effektiv produktion.
Danmark kan dermed danne skole for resten af verden. Overførsel af fødevareteknologi og knowhow er allerede i gang til mange lande gennem eksempelvis de store danske andelsselskabers globale kommercielle afdelinger, som præger et utal af lokale virksomheder verden rundt.
Men er det så ikke bare status quo, kunne man indvende, hvis man er af den overbevisning, at den grønne omstilling går for langsomt, og at Danmark skal gå forrest. Og jo, det er et synspunkt, jeg godt kan følge og forstå.
Erhvervet skal udnytte den høje kvalitet
Men der er en simpel og hurtig salomonisk løsning på udfordringen. Det er at stille krav om og give mulighed for, at de kommercielle ansatte i fødevarebranchen bliver uddannet til bedre at kunne sælge og markedsføre høj kvalitet, herunder sunde og bæredygtige produkter, til det købestærke publikum, vi finder over alt i verden. Det er vigtigt, fordi deres forbrug kopieres over tid af andre, hvor købekraften stiger.
Hvorfor er jeg så sikker i min sag?
Det er jeg, fordi supermarkeder og indkøbere verden over er godt på vej til at stille krav til deres leverandører om CO2-dokumentation, der kan bruges til at indrette butikkerne, så det er de sunde CO2-fattige fødevarer med bedst avance, der står optimalt i det, man kalder "kundestrømmen" inde i butikken.
Når danske fødevaresælgere lærer at udnytte denne udvikling til fordel for danske produkter, udnytter vi motivationen fra normal kapitalisme, drevet af eksempelvis mærkevarekonkurrence og konkurrence mellem supermarkedskæder, til at løse verdens udfordringer.
Så kære nye folketingspolitikere: Det kan lyde som et paradoks, men for at hjælpe med at løse verdens klima-, miljø- og naturproblemer bør vi hastigt udvide vores produktion. Det skal ske gennem bedre teknologi, effektivisering og kommercialisering, så hele verden får adgang til at købe dansk. Det vil reducere CO2-udledningen og samtidig bidrage til øget sundhed.
Men, indrømmet, dette nye narrativ begynder med, at erhvervet selv hastigt bedre forstår at udnytte det, de allerede gør af gode ting.
Jeg stiller mig til rådighed for alle, der vil høre mere om, hvordan fødevareerhvervets sælgere kan blive problemløsere for verden. For hvad er vigtigere end mad?
*Rettet 10/11 klokken 15.00: Det fremgik tidligere af indlægget, at "CO2-belastningen per næringsenhed kan være væsentligt lavere i animalske produkter end i plantebaserede". Dette er der imidlertid ikke dokumentation for, hvorfor sætningen er ændret til, at "CO2-belastningen per proteinindhold kan være væsentligt lavere i komælk end i havre- og risdrik", da der kan findes dokumentation for denne påstand. Altinget beklager fejlen.