Rød stue vil satse på uddannelse frem for forskning

GLOBALISERINGSPULJEN: Universitetsuddannelserne skal prioriteres frem for strategisk forskning, lyder det i et fælles udspil fra S, SF og R. Universiteterne skal have 500 mio. kr. mere i basismidler, og taxametrene får et lille nøk op.
Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede

Vi vil gerne sætte fokus på uddannelserne, og det er basismidlerne, som sikrer den forskningsbaserede undervisning.

Kirsten Brosbøl (S)
Forskningsordfører
Oppositionen vil satse på "vækst gennem uddannelse". Det er titlen på et fælles udspil fra S, SF og de Radikale til forhandlingerne om globaliseringspuljen på 1,4 milliarder kr.

Mens regeringen i sit udspil primært vil satse på strategisk forskning, ca. 800 mio. kr. og 100 mio. kr. ekstra til Grundforskningsfonden, så kræver oppositionen, at universitetsuddannelserne bliver prioriteret højere.

Rød stue vil i 2011 øge universiteternes basismidler med 493 mio. kr., hvilket er 263 mio. kr. mere end regeringen har lagt op til.

Fokus på uddannelse
"Vi vil gerne sætte fokus på uddannelserne, og det er basismidlerne, som sikrer den forskningsbaserede undervisning. Det sikrer, at vi også har forskningsbaseret uddannelser på de små fag, hvoraf nogle er truet af lukning lige nu," siger forskningsordfører Kirsten Brosbøl (S).

Pengene skal være med til at sikre, at universiteterne kan ansætte flere forskere, således at man kan øge optaget i de kommende år. Desuden vil oppositionen øge basismidlerne gradvist, fra de nuværende 56 procent af de offentlige forskningsbevillinger, så de udgør 60 procent i 2014.

"Det er det vigtigt, at universiteterne kan satse på nye og skæve forskningsområder, som vi politikere måske ikke har fået øje på endnu. Den frie forskning, som ikke kræver, at man har søgt midler hos forskningsråd og fonde. Og så er balancen netop vigtig, så forskerne ikke skal bruge alt deres tid på ansøgninger," siger Kirsten Brosbøl.

Løft til taxametrene
Samtidig vil S og R samt SF, der ellers ikke er en del af globaliseringsforliget, give uddannelsestaxametrene et nøk opad på 111 mio. kr. årligt svarende til 724 kr. per studerende.

Pengene til taxameterløftet skal komme fra uudmøntede forskningsreserver. Oppositionen vil øge taxameterløftet til 562 mio. kr. i 2013 svarende til 3.666 kr. per studerende ved at tage genopretningspakkens besparelser af bordet.

Til gengæld vil partierne kræve af universiteterne, at de optager langt flere studerende og giver mere kvalitet i uddannelserne.

De ekstra 260 mio. kr. til basismidler vil rød stue hente ved at afvise en række af regeringens prioriteter.

Det drejer sig om 100 mio. kr. til Grundforskningsfonden og 58 mio. kr. mindre om året til innovation og iværksætteri.

Færre penge til strategisk forskning
Samtidig vil oppositionen nøjes med at give 700 mio. kr. i alt til den strategiske forskning mod regeringens 800 mio. kr.

S, SF og R holder dog ligesom regeringen fast i at bruge godt 540 mio. kr. årligt på forskning i energi- og miljøteknologi.

Til gengæld vil rød stue ikke bruge en krone på strategisk fødevareforskning, som regeringen vil give 120 mio. kr. til. Også den strategiske sundhedsforskning vil oppositionen barbere hårdt ned fra regeringens 120 mio. kr. til kun 40 mio. kr.

"Vi ønsker, at der skal være fokus på miljø- og energiteknologi i Danmark. Derfor har vi lagt megen vægt på det. Så kan man altid spørge, om sundhedsforskningen og fødevareforskningen ikke også er vigtig. Og jo, det er den. Men vi har ikke alle penge i hele verden, og derfor er det en prioritering fra vores side," siger Kirsten Brosbøl.

To nye strategiske satsninger
Ud over at frigive flere penge til basismidler til universiteterne, så åbner neddroslingen af sundheds- og fødevareforskning også for, at oppositionen kan lancere to nye strategiske forskningssatsninger i sit udspil.

Det drejer sig om eksempelvis produktionsforskning under overskriften "Fremtidens job" (50 mio. kr.) og robotteknologi under overskriften "Velfærdsteknologi" (40 mio. kr.).

Med forslaget om en satsning på produktionsforskning kommer rød stue erhvervslivet lidt i møde, da DI kritiserede regeringens udspil for at mangle netop sådan en satsning.

Bet til den frie forskning
Ligesom regeringen har rød stue kun afsat 100 mio. kr. af puljen til Det Frie Forskningsråd. Det betyder, at rådet vil miste bevillinger for 153 mio. kr. årligt svarende til 11 procent af rådets samlede bevillinger.

Dokumentation

S-SF-R-Udspil: Samlet oversigt

 

2011

2012

Løft af uddannelse

111

251

Til fordeling til forskning i alt

1398

1631

Basismidler

493

563

Strategisk forskning

340

500

- Energi og miljøteknologi

180

210

- Fremtidens jobs

50

80

- Velfærdsteknologi

40

80

- Sundhed og forebyggelse

40

70

- Professions ph.d'ere

30

60

EUDP

365

368

Det Frie Forskningsråd

100

100

Innovation og privat samarbejde

100

100

- GTS-Institutter

65

 

- Innovationsmiljøer

20

 

- Iværksætteri

15

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00