Regeringen vil forkæle elitestuderende

ELITE: Videnskabsministeren foreslår en ordning, der tildeler de dygtigste studerende økonomiske fordele og særregler. Forslaget finder opbakning hos universiteterne og DI, mens SF peger på negativ effekt af forskelsbehandling.
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) vil fredag i regeringens vækstforum præsentere et forslag om elitepleje i den danske universitetsverden efter amerikansk forbillede. Dette indebærer, at de studerende med højeste karakterer vil blive belønnet med særlige titler og en økonomisk gulerod, skriver Berlingske Tidende.

"I stedet for at holde talenterne nede, skal de dyrkes. Det kommer alle til gavn, for hvis de dygtigste får mulighed for at udfolde sig, så kan de inspirere alle andre," siger Charlotte Sahl-Madsen til Berlingske.

Amerikansk model i Danmark
Forslagets sigter mod at løfte niveauet på de danske universiteter og de danske studerendes anseelse i udlandet. Inspirationen til forslaget er blandt andet hentet fra det amerikanske universitet Harvard og deres model for elitestuderende.

Indtil videre arbejder planen med at belønne de dygtigste fem procent af de studerende med muligheden at tage flere fag på deres kandidat, modtage legater uden modregning i SU´en samt titlen "cum laude", den latinske betegnelse for "med anerkendelse".

Forslaget finder støtte i erhverslivet, da DI bakker op om det. Men også i universitetsverden, idet Jens Oddershede, Rektor ved Syddansk Universitet og formand for Rektorkollegiet, bakker op om ministerens idé.

"God idé, så kan vi fastholde tilbud til de bedste danske studerende, så de ikke behøver at rejse til udlandet for at opfylde deres ambitioner. Det betyder måske også, at vi kan tiltrække ambitiøse udenlandske studerende, som jo er vigtigt for et land som Danmark," fortæller han.

Forslag deler partierne
Mens Dansk Folkeparti støtter videnskabsministerens ide, skal man ikke regne med, at den bliver til noget, hvis rød blok vinder næste valg.

SF vil ikke lægge stemmer til planen og fremhæver visse negative aspekter ved forslaget. Partiet støtter dog ideen om at fjerne loftet for, hvor mange fag en kandidatstuderende må påtage sig.

"Vi vil ikke forskelsbehandle studerende, når udfordringer er så massive for de almindelige universitetsuddannelser. Når der er problem med at få pengene til at slå til, synes jeg, det er forkert at tage timer fra de studerende, som i forvejen har for få timer," fremhæver SF's forskningsordfører Jonas Dahl.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00